Dzień Dziecka w pysznym wydaniu! PRZEPISY na smakowite dania
Yellowcups
Przewóz 34/p. 3
30-716 Kraków
anna.trela|yellowcups.pl| |anna.trela|yellowcups.pl
+48 733 070 360
yellowcups.pl/
1 czerwca to wyjątkowa data – tego dnia swoje święto obchodzą najmłodsi! I choć czasami tak ciężko jest nam przekonać ich do zjedzenia codziennych posiłków – w tym szczególnym dniu, możemy postarać się przygotować oryginalne dania, po które same sięgną ze smakiem. Wystarczy wykorzystać inspiracje na smakowite i proste w przygotowaniu potrawy, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia! Z pewnością zasmakują w nich zarówno dzieciaki, jak i cała rodzina.
Jak kanapka – to z twistem!
Kanapki to obowiązkowy element codziennego menu – także wielu najmłodszych. Jednak, by tym razem zrobiły one na naszych smakoszach wyjątkowe wrażenie, powinniśmy się nieco bardziej postarać. Nie wystarczy już zwykła pajda chleba i dowolny dodatek. Tutaj liczy się inwencja! W pierwszej kolejności na pewno kluczowe będą składniki, szczególnie te ulubione, ale nie zapominajmy o dodatku zdrowych warzyw – tak ważnych w diecie każdego z nas! Jednak równie istotna, może się także okazać sama forma ich podania.
Kolorowe, kwadratowe i smaczne mini kanapeczki to klucz do kubków smakowych niejadka! Ta kanapkowa uczta sprawdzi się świetnie przygotowana na różnego typu okazje – np. urodzinowe spotkanie najmłodszych czy podczas rodzinnego oglądania ulubionych bajek.
Kanapkowa szachownica
Składniki:
- 1 opakowanie pumpernikla 250 g
- 5 kromek chleba tostowego
- Delma Maślany smak 80% tłuszczu
- kilka plastrów szynki konserwowej
- kilka rzodkiewek
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka plastrów żółtego sera
- 2 parówki
- zielenina
Przygotowanie:
- Chleb tostowy i pumpernikiel pokrój na 36 równych kwadracików (np. 3x3 cm). Tak samo pokrój szynkę konserwową.
- Każdy kwadracik chleba posmaruj Delmą Maślany smak 80% tłuszczu.
- Pomiędzy dwa kawałki chleba: biały i ciemny włóż kawałek szynki. Tak złożone kanapki ułóż na kwadratowym półmisku, tworząc szachownicę.
- Pomidorki, parówki i rzodkiewki pokrój w plasterki. Z sera żółtego wytnij małe kółeczka.
- Ułożone w szachownicę kanapeczki udekoruj przygotowanymi składnikami i zieleniną.
W światowym wydaniu, czyli prosty przepis na pancakes
Pancakes to jedno z ulubionych dań najmłodszych. Ten warty uwagi przepis na przygotowanie naszych rodzimych naleśników w amerykańskim wydaniu jest łatwy do zrobienia, a efekt jego wykonania – po prostu pyszny! Co ważne – do przyrządzenia pancakes wykorzystać możemy to, co zazwyczaj mamy pod ręką w naszej kuchni, a więc mąkę, jajka czy mleko. Jeżeli nasi najmłodsi wykazują zainteresowanie tematami kuchennymi – śmiało możemy zaangażować ich do wspólnego gotowania. Puszyste, rozpływające się w ustach, z ulubionymi owocami… nasze dzieciaki z pewnością je pokochają!
Pancakes – amerykańskie naleśniki
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka (M)
- 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- 350 ml mleka
Dodatkowo:
- 1 łyżka Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
- miód lub syrop klonowy
- owoce
Przygotowanie:
- Delmę Maślany smak 80% tłuszczu roztop. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, mleko i roztopioną Delmą Maślany smak 80% tłuszczu. Wszystko wymieszaj mikserem.
- Małą patelenkę rozgrzej, posmaruj odrobiną Delmy Maślany smak 80% tłuszczu i wlej łyżkę stołową ciasta. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu.
- Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, przewróć placek na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni. W ten sposób usmaż wszystkie placki. Podawaj polane miodem lub syropem klonowym i posypane owocami.
Akcja – warzywka!
Kto powiedział, że muffiny powinny być słodkie? Oczywiście, w zależności od upodobań i nastroju, jak najbardziej możemy i po nie sięgnąć, jednak chcąc przemycić naszym najmłodszym niezbędną dzienną porcję warzyw – spróbujmy wykorzystać ich oryginalną formę do przygotowania pysznych smakołyków z papryką. Ta propozycja pozwoli nam przyrządzić danie, które sprawdzi się, gdy będziemy np. planować rodzinną wycieczkę. Wystarczy zapakować nasze muffinki na drogę – i gotowe! Smaczne, zdrowe i pożywne, idealnie sprawdzą się także jako codzienne danie, np. zaserwowane w formie podwieczorku czy kolacji.
Mini muffinki z papryką
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka (M)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebulka dymka ze szczypiorem
- 100 g cienkiej kiełbasy lub szynki
- Delma Maślany smak 80% tłuszczu
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę razem z cebulką. Kiełbasę lub szynkę również pokrój w kostkę.
- 80 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku. W misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, jajkami i mlekiem, dodaj szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę oregano i przestudzoną Delmę Maślany smak 80% tłuszczu. Do otrzymanej masy wrzuć warzywa i pokrojoną kiełbasę, wymieszaj.
- Foremki do mini muffinek posmaruj cienko Delmą Maślany smak 80% tłuszczu i włóż do środka przygotowaną masę. Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 25-30 minut.
Smacznego świętowania!
„Mój zaczarowany świat” – startuje konkurs dla przedszkoli w całej Polsce
Rozmowa lepsza od kar i nagród
Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.