Inauguracja Senioraliów z gwiazdą na rynku Manufaktury
Tegoroczna edycja Senioraliów zbliża się wielkimi krokami. Już w sobotę, 11 maja, Prezydent Miasta Łodzi uroczyście przekaże seniorom klucz do bram miasta, a na rynku Manufaktury, w ramach inauguracji dwutygodniowej imprezy, zagra Krzysztof Cugowski z Zespołem Mistrzów.
Inauguracja Senioraliów
11.05, godz. 11-20, rynek Manufaktury
Przed łódzkimi seniorami aż dwa tygodnie niesamowitej zabawy i różnorodnych atrakcji w ramach jubileuszowej, 10. edycji Senioraliów Uroczysta inauguracja i koncertowe otwarcie odbędzie się ponownie na rynku Manufaktury. Na odwiedzających przez cały czas trwania wydarzenia, tj. w godzinach 11-20, czekać będą liczne atrakcje.
W namiotach partnerów będzie można m.in. wziąć udział w warsztatach malowania na tkaninach, gimnastyce umysłu, szkoleniu z automasażu dłoni z elementami refleksologii czy grze miejskiej w formie questingu związanego z architekturą i przestrzenią Manufaktury. Poza tym czeka także strefa rozrywki – cymbergaj, piłkarzyki, a nawet gigantyczny chińczyk i Jenga XXL! Fani aktywności plenerowych będą mogli skorzystać ze szkoleń z prawidłowej techniki tak popularnego wśród seniorów nordic walking czy slow joggingu.
Z kolei w strefie poświęconej zdrowiu, wykonywane będą bezpłatne badania i pomiary, w tym: badanie poziomu cukru, ciśnienia tętniczego krwi, saturacji, glikemii, BMI, WHR oraz ocena jakości snu. W wybranych namiotach będzie można również skorzystać z konsultacji fizjoterapeutów, farmaceutów i psychologa klinicznego, a także wziąć udział w prezentacji fantomu geriatrycznego do nauki opieki nad starszą osobą.
Plenerowa scena na rynku Manufaktury również będzie tętnić życiem. Przez cały dzień będą występować tam znane i lubiane seniorskie grupy kabaretowe, taneczne oraz wokalne 60+. O godzinie 20 wystąpi gwiazda wieczoru – Krzysztof Cugowski z Zespołem Mistrzów. Legendarny rockman i współtwórca kultowej Budki Suflera, rozpoczął właśnie jeden z najważniejszych okresów w swojej scenicznej drodze. Przed nim jubileuszowy rok, pełen koncertów i muzycznych wydarzeń, którymi uczci 55-lecie swojej muzycznej kariery.
Co dzieje się w lokalnym browarze, a nie miałeś o tym pojęcia
Bezpieczny powrót z SEXEDPL
PIZZA, PERFORMATYWNE CZYTANIE I TEATRALNE PRZYGODY DZIEŃ DZIECKA W OFF
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Katarzyna Dowbor: Kiedy odchodziłam z TVP, to była to taka rodzinna telewizja. Teraz to już jest porządna fabryka, ale ja się szybko przestawiłam
Prezenterka nie ukrywa, że telefon z propozycją prowadzenia „Pytania na śniadanie” bardzo ją ucieszył, bo ma do tego programu duży sentyment i zna go od podszewki. Pamięta, jak powstawał, jak wyglądały pierwsze wydania, miała też przyjemność być już jego gospodynią razem z Jolantą Fajkowską. Teraz więc z przyjemnością ponownie zasiadła na kanapie w studiu TVP i jak zaznacza, bardzo brakowało jej formatu realizowanego na żywo, który jest dla prowadzących prawdziwym sprawdzianem i wyzwaniem, zwłaszcza gdy trwa cztery godziny. Katarzyna Dowbor chwali organizację pracy w redakcji, bo z doświadczenia wie, że ze zgranym zespołem można tworzyć nawet najbardziej wymagające projekty.
Zdrowie
Tomasz Ciachorowski: Publiczna służba zdrowia wymaga reform. Kiedy chciałem zapisać się do gastrologa, to okazało się, że na wizytę muszę czekać pół roku
Zdaniem aktora publiczna służba zdrowia w wielu kwestiach rzuca pacjentom kłody pod nogi. Aby bowiem zadbać o swoje zdrowie, korzystając z usług lekarzy mających podpisane umowy z NFZ, trzeba mieć dużo czasu i cierpliwości. Jego samego najbardziej męczą kolejki do rejestracji i długi czas oczekiwania na wizyty u specjalistów. Tomasz Ciachorowski zaznacza, że kiedy koniecznie musiał się skonsultować z gastrologiem, to okazało się, że taka możliwość jest dopiero za pół roku.
Handel
Rynek zastępników mięsa jest pełen wysoko przetworzonych produktów. Wkrótce mogą one zniknąć ze sklepowych półek
Wysoko przetworzone produkty pochodzenia roślinnego, które są substytutem tych pochodzenia zwierzęcego, zaczną znikać z rynku. Zrobią w ten sposób na sklepowych półkach miejsce dla produktów 2.0, które nie będą tak mocno przetworzone, a do tego będą się cechowały dużo lepszymi walorami odżywczymi i smakowymi. To szansa również dla polskich firm spożywczych, które już dziś stawiają na innowacyjność.