ZRÓWNOWAŻONE WYBORY KAŻDEGO DNIA, W DOMU I POZA NIM
Dbałość o planetę dla wielu osób staje się nawykiem i stałym elementem codzienności. Badania pokazują, że konsumenci coraz bardziej troszczą się o środowisko, obawiając się między innymi zanieczyszczeń, odpadów w oceanach, czy marnowania żywności*. Podpowiadamy, jakich wyborów dokonywać, by mieć realny wpływ na poprawę sytuacji.
Segreguj odpady
To, jak wiele cennych surowców odzyskamy z odpadów, zależy także od nas, a dokładnie od tego, czy odpowiednio segregujemy nasze domowe śmieci, a następnie oddajemy je do recyklingu. Warto nie tylko zmotywować się do tego działania, ale też edukować w kwestii, jak robić to prawidłowo. Jeśli nie masz pewności, do jakiego worka powinno trafić dane opakowanie lub co zrobić ze zużytym produktem, zajrzyj na stronę swojej gminy. Odpowiednio „wyrzucać” możesz nie tylko w domu, ale i w przestrzeni miejskiej, gdzie coraz częściej pojawiają się kosze na śmieci podzielone na odpowiednie frakcje.
Wybieraj świadomie
Niezależnie od czego, czy wybieramy odzież, żywność czy środek transportu, warto myśleć o tym, by był to wybór jak najbardziej zrównoważony. Pod tym względem świat wciąż idzie do przodu. I tak na przykład firma Tetra Pak, jeden ze światowych liderów w zakresie pakowania i przetwórstwa żywności, opracowała zrównoważone środowiskowo kartonowe opakowanie na wodę! W momencie, gdy nie mamy dostępu do przebadanej wody z kranu lub jesteśmy poza domem, sprawdza się ono idealnie – jest lekkie, wykonane w 72% z surowców roślinnych i można je poddać recyklingowi. Puste opakowanie wystarczy zgnieść, zakręcić i wyrzucić do żółtego pojemnika. W Polsce, w ramach pilotażowego dla naszego rynku programu, rozwiązanie miało okazję wypróbować aż 200 000 konsumentów!
Wylicz, ilu potrzebujesz planet
W sieci znajdują się kalkulatory, które pozwalają wyliczyć, ile generujemy CO2 i jaki jest nasz osobisty wpływ na środowisko. Pokazują, ile rocznie potrzebowalibyśmy planet, gdyby wszyscy mieli lifestyle identyczny z naszym. Warto wyszukać jeden z takich kalkulatorów, by to sprawdzić. Może się okazać, że w naszym stylu życia wciąż jest coś, co można poprawić. Zmiana transportu na zbiorowy, oszczędność energii i wody, czy właśnie wspomniane segregowanie odpadów mogą sprawić, że zaczniemy używać zasobów bardziej odpowiedzialnie, a co za tym idzie – dosłownie oszczędzać planetę i jej zasoby.
*Tetra Index 2021
Dlaczego jajo jest symbolem Wielkanocy?
Jak nie zmarnować jedzenia w święta?
Do 10 kwietnia zgłoś kandydatów do III edycji Nagrody Korczaka
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.