Komunikaty PR

Niedobory witamin w wakacje?! To możliwe! Ruszyła akcja “Dbaj o zdrowie”

2022-08-19  |  15:00
Biuro prasowe

Wakacje to czas beztroski i odpoczynku, ale też okres, w którym bardzo często zapominamy, aby zadbać o własne zdrowie. Jednakże, w tym czasie nie należy rezygnować z prowadzenia zrównoważonej diety oraz dostarczania organizmowi składników odżywczych czy niezbędnych witamin. Wsparciem w realizowaniu codziennych nawyków będzie akcja “Dbaj o zdrowie” zaaranżowana przez firmę Biofarm.  

Inspiracją do zorganizowania inicjatywy były dane dot. niedoborów witaminy D3, z których wynika, że aż 90% polskiego społeczeństwa ma jej niedobór w organizmie. Impulsem były również statystki dot. magnezu, które dowodzą, że aż 60% Polaków ma objawy hipomagnezemii. Dlatego, też w odpowiedzi na potrzeby Polaków powstała akcja “Dbaj o zdrowie”, która ma edukować nt. znaczenia suplementacji dla naszego organizmu. Inicjatorem akcji jest firma Biofarm, która od początku istnienia działa w trosce o zdrowie człowieka. - W centrum starań naszej firmy jest człowiek, a przede wszystkim jego zdrowie. Zainicjowanie akcji “Dbaj o zdrowie” jest odpowiedzią na najpilniejsze potrzeby Polek i Polaków związane z niedoborem witaminy D3 i magnezu w organizmie. Okazuje się, że nawet latem ze względu na specyfikę naszego klimatu, 90% polskiego społeczeństwa ma niedobór witaminy D3. Chcemy uczulić ludzi na ten problem i uświadamiać, że stosowanie witaminy D3, a także magnezu jest wskazane także w miesiącach letnich, mówi Marta Barecka, Kierownik Działu Marketingu, Biofarm.  

Oznacz D3 tego lata!

Aż 90% Polaków ma niedobór witaminy D3 w organizmie. Jej brak prowadzi do bólu mięśni, kości czy stawów, braku apetytu oraz energii, a także nadciśnienia czy wypadania włosów. Warto rozpocząć od oznaczenia poziomu witaminy D3, aby wiedzieć, czy należy ją suplementować - Powinniśmy pamiętać, że witamina D3 przyczynia się do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu, utrzymania prawidłowego poziomu wapnia we krwi oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i mięśni. Skutki niedoboru witaminy D mogą być dla naszego organizmu bardzo uciążliwe. Warto więc zadbać o odpowiednią dietę bogatą w witaminę D3 oraz częste przebywanie na świeżym powietrzu. Istnieje kilka naturalnie występujących źródeł witaminy D, do których należą: tłuste ryby – węgorz, śledź, łosoś, makrela i tuńczyk, tran z wątroby ryb, nabiał, i żółtka jaj, wyjaśnia dr hab. n. med. Anna Antosik-Wójcińska. - Dlatego warto wprowadzić odpowiednią suplementację i przyjmować witaminę jako dodatek do diety – dodaje Antosik-Wójcińska. Dobrym rozwiązaniem zatem jest regularna suplementacja witaminy D3 przy stosowaniu np. suplementów diety z serii Vigalex, opracowanych przez Biofarm.  

Bez magnezu ani rusz! 

Brak energii, skurcze łydek, drgająca powieka, łagodne objawy niepokoju związane ze stresem to oznaka, że w naszym organizmie jest deficyt magnezu. - Magnez, nazywany pierwiastkiem życia, ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Jest niezbędny do prawidłowego przebiegu kilkuset procesów biochemicznych. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, mięśniowy, odgrywa istotną rolę w skurczu mięśnia sercowego. Niedobór magnezu zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, miażdżycy i niewydolności serca. Magnez korzystnie wpływa na trawienie, pracę tarczycy i funkcjonowanie układu oddechowego. Najnowsze badania dowodzą, że odpowiednie stężenie magnezu jest również niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego - wskazuje dr hab. n. med. Marcin Barylski. Niestety, problem niedoboru magnezu, stał się zjawiskiem ogólnoświatowym. Szacujemy, że w Polsce ponad 60% dorosłych osób ma niedobór magnezu, a w Stanach Zjednoczonych aż 80%. Spowodowane jest to naszym stylem życia, stresem, używkami oraz spadkiem jakości produktów żywnościowych. Należy więc regularnie kontrolować stężenie magnezu we krwi (norma to zakres 1,8–2,5 mg/dl), a w razie jego niedoboru wdrożyć odpowiednią suplementację – dodaje Barylski. Dostarczanie tego pierwiastka do organizmu jest bardzo proste, ponieważ jego źródła możemy znaleźć w wielu produktach takich jak: orzechy, ziemniaki i banany, sery, ryby czy owoce morza. Aby osiągnąć odpowiedni poziom magnezu w organizmie warto również sięgnąć po odpowiednie suplementy diety, zawierające magnez wraz z witaminą B6, jak np.  suplementy diety z serii Magnefar B6. Takie połączenie zwiększa wchłanianie tego pierwiastka z układu pokarmowego. 

Nie powinniśmy dopuszczać do sytuacji, w której mamy niedobór witamin w naszym organizmie. Ich brak znacząco zwiększa ryzyko niektórych chorób, jak np. osteoporoza, miażdżyca czy anemia. Czasem objawy braku poszczególnej witaminy nie są takie oczywiste. Zazwyczaj kojarzą się głównie z infekcjami, wypadającymi włosami czy słabą płytką paznokcia, jednak nie należy ich nigdy lekceważyć. Akcja “Dbaj o zdrowe” zainicjowana przez firmę Biofarm to ważny krok w budowaniu świadomości Polaków nt. znaczenia suplementacji witamin w życiu.  

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie „Szanuję, nie dyskryminuję!” - start II edycji Biuro prasowe
2024-04-25 | 15:00

„Szanuję, nie dyskryminuję!” - start II edycji

W dniu 5 maja obchodzony jest Europejski Dzień walki z Dyskryminacją Osób z Niepełnosprawnościami. Jest to szczególna okazja, aby zwrócić uwagę opinii publicznej na
Zdrowie Aktywności na świeżym powietrzu i ich pozytywny wpływ na wzrok dzieci
2024-04-24 | 01:00

Aktywności na świeżym powietrzu i ich pozytywny wpływ na wzrok dzieci

Rozpoczęcie wiosny to doskonała okazja, aby zachęcić najmłodszych do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Niestety, w erze technologii i coraz większej liczby zajęć dodatkowych, coraz
Zdrowie Witaminy na wiosnę - czego nam brakuje i jak je uzupełnić?
2024-04-23 | 13:00

Witaminy na wiosnę - czego nam brakuje i jak je uzupełnić?

Wiosna to niełatwy czas dla naszego organizmu. Po długiej zimie, ze względu na ograniczony dostęp do światła słonecznego i utrudniony dostęp do świeżych warzyw i owoców, jesteśmy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.