Komunikaty PR

EKO-PIKNIK pod Bramą Główną FSO!

2024-09-05  |  12:00
Biuro prasowe

7 września 2024 r. (sobota) na placu należącym do OKAM przed Bramą Główną b. FSO, przy ul. Jagiellońskiej 88, odbędzie się EKO-PIKNIK zorganizowany wspólnie z LokalnyRolnik.pl. Podczas wydarzenia będzie można zrobić zakupy świeżej i zdrowej żywności bezpośrednio od producentów-rolników czy skorzystać z oferty zdrowych foodtrucków a wszystko z muzyką w tle. Przewidziana została również strefa relaksu w zieleni. EKO-PIKNIK odbędzie się w godzinach 13:00-20:00. Udział w wydarzeniu jak również parking dla gości jest bezpłatny.

- EKO-PIKNIK będzie doskonałą okazją, aby spotkać się ‘po sąsiedzku’ na Pradze Północ i spędzić wspólnie popołudnie. Jako, że ekologia i zrównoważony rozwój są nam bliskie, chcielibyśmy, aby wpisał się on w cykliczne wydarzenia organizowane w tym miejscu. Formuła EKO-PIKNIKU nawiązuje do wartości, które chcemy w przyszłości pielęgnować w inwestycji F.S.O. PARK – czyli wspólnoty, spędzania czasu razem, edukacji na temat zdrowego trybu życia. Stąd też współpraca z LokalnyRolnik.pl - od lat pomagają w dotarciu do nieprzetworzonej, naturalnej żywności od lokalnych producentów. Zapraszamy całe rodziny, młodzież i seniorów z naszej dzielnicy, ale także warszawiaków mieszkających w innych częściach stolicy, na sobotę pełną atrakcji - podkreśla Anna Watkowska, Członkini Zarządu OKAM City oraz Liderka Projektu F.S.O. PARK

Kilkunastu lokalnych rolników i producentów zaprezentuje swoje wyroby - będzie można nabyć u nich zdrową i smaczną żywność, w tym nabiał, warzywa i owoce, wędliny i mięso, konfitury czy zioła. W asortymencie znajdą się także produkty posiadające eko certyfikat, wśród nich miody, makarony i kasze czy mięso.

- Temat zdrowej żywności i edukacji na temat jej znaczenia jest nam szczególnie bliski. Od dziesięciu już lat budujemy społeczność, która ceni sobie jakość, lokalność i naturalność. Obecnie regularnie współpracujemy z ponad 60 rolnikami i producentami, którzy dostarczają świeże warzywa, owoce, a także żywność, która często powstaje zgodnie z tradycyjnymi recepturami w małych przetwórstwach bezpośrednio w gospodarstwie. Idea EKO-PIKNIKU oraz edukacja o zdrowiu jest więc nam niezwykle bliska i niezwykle cieszymy się, na możliwość wyjścia z edukacją jeszcze szerzej - mówi Mateusz Bucko z LokalnyRolnik.pl. 

Poza zrobieniem zakupów u lokalnych dostawców, będzie można skorzystać z oferty foodtrucków ze zdrowymi daniami, lodami i napojami. Do odpoczynku przewidziana została strefa relaksu w otoczeniu zieleni i z muzyką w tle, będzie można posłuchać muzyki a nawet zatańczyć.  

Piknik na terenie przyszłej inwestycji 

EKO-PIKNIK odbędzie się przed Bramą Główną do byłej Fabryki Samochodów Osobowych na warszawskiej Pradze Północ. W tym miejscu na przestrzeni ok. 25 lat OKAM stworzy wielofunkcyjne i ekologiczne Miasto Przyszłości – F.S.O. PARK, w którym wartości takie jak: wspólnota, edukacja, ekologia, zdrowy styl życia, szacunek dla historii zostały postawione jako punkt nadrzędny przy kreacji tego miejsca. F.S.O. PARK łączyć będzie funkcję mieszkaniową, handlowo-usługową, edukacyjną, biurową czy rekreacyjną. Planowana jest również przestrzeń pod eko targ. Aż 20 ha stanowić będą tereny zielone, z czego 10 ha - centralny park, zastosowany zostanie również szereg rozwiązań ekologicznych. Etap I ma szansę rozpocząć się na przełomie 2025/2026 r., a cała inwestycja potrwa około 25 lat.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.