Glovo zdradza trendy konsumenckie z okazji Międzynarodowego Dnia Burgera
- Polska staje się coraz bardziej wegetariańska – znajdujemy się na szczycie rankingu krajów o najwyższym spożyciu wegetariańskich burgerów. Polska odpowiada za ponad 33% zamówień bezmięsnego burgera w Glovo.
- W ostatnich 12 miesiącach Glovo w Polsce dostarczyło już 6 mln burgerów, co daje nam 4. miejsce w międzynarodowym rankingu Glovo i oznacza, że zamawiamy 11 burgerów na minutę!
- 710 - tyle burgerów w ciągu ostatnich 12 miesięcy zamówił największy polski fan kultowej kanapki wśród użytkowników Glovo.
- W 2021 r. użytkownicy aplikacji Glovo w Polsce zamówili ponad 5,3 mln burgerów, w tym aż 15 819 sztuk w Międzynarodowy Dzień Burgera.
Burgery, choć kojarzą się głównie z kulturą amerykańską, zagościły w menu Polaków na dobre. Ta smakowita potrawa obchodzi swoje święto 28 maja! Czy zeszłoroczny rekord w postaci 5,3 mln zamówionych burgerów może zostać pobity? Kiedy najczęściej decydujemy się na burgery oraz gdzie mieszka największy, polski burger lover? Odpowiedzi znajdziecie poniżej!
Sekret burgera, którego pokochał cały świat, tkwi w prostocie przygotowania, dostępności składników oraz szerokiej gamie możliwych do stworzenia wariantów smakowych. Coraz większą popularność zdobywają właśnie burgerowe wariacje, w których klasyczną wołowinę i dodatki zamienia się na mniej oczywiste składniki. Rośnie zainteresowanie opcjami wege: z kotletem z soczewicy, tofu lub z cieciorki. Na topie są także burgery fit, w których bułka zastępowana jest pieczywem pełnoziarnistym, albo... sałatą lodową. Coraz częściej sięgamy również po tzw. smash burgery oraz te wzbogacone o lokalne produkty, np. regionalny ser. Wszystkie te różnorodne, burgerowe wariacje dostępne są na wyciągnięcie ręki dzięki Glovo - w ciągu ostatnich 12 miesięcy dostarczono w Polsce 6 mln burgerów!
Polska liderem na międzynarodowej burgerowej mapie!
Nasze osiągnięcia pod względem zamawiania burgerów w dostawie są imponujące, bo jesteśmy na 4. miejscu na arenie światowej. Glovo zdradza, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy mieszkańcy Polski zamówili prawie 6 mln burgerów, co daje 11 zamówionych kanapek na minutę! Rekord dzienny przypadł na 24 listopada 2021 r. - wtedy dostarczonych zostało ponad 40 tys. burgerów. Tzw. “złotą minutą” była 17:05 - o tej porze, wspólnie, co sekundę składaliśmy zamówienie średnio na 2,5 burgera. Statystyki Glovo wskazują także, że Polska uwielbia wegetariańskie burgery. Nasz kraj zajął 1. miejsce na światowej mapie dostaw Glovo tego dania w wersji bezmięsnej. Glovo dostarczyło nam ich aż 77 tys. w ciągu ostatnich 12 miesięcy, co stanowi ponad 33 proc. światowego spożycia wege burgerów doręczonych przez aplikację.
Wieczorna, cheeseburgerowa rozpusta w niedzielę
Glovo podsumowało swoje dane, z których wynika, że Polacy najchętniej zamawiają burgery w niedzielę, która zdecydowanie bije na głowę inne dni tygodnia pod względem liczby dostarczanych kanapek. Czyżby burger był dla użytkowników Glovo posiłkiem idealnym po gorączce sobotniej nocy? A może zyskał już miano rodzinnego obiadu? Największy miłośnik burgerów w Polsce zamówił ich za pośrednictwem aplikacji aż 710 w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Dane Glovo pokazują również, że najwięcej zamówień z tym daniem w roli głównej generowanych jest w Warszawie, Łodzi, Gdańsku, Krakowie, Poznaniu i Wrocławiu.
A jakie rodzaje burgerów najbardziej lubią użytkownicy aplikacji Glovo? Niekwestionowanym królem jest klasyczny cheeseburger z ciągnącym się, żółtym serem. Polacy uwielbiają zamawiać burgery zarówno w restauracjach typu fast-food, jak i w małych, lokalnych knajpkach. Dane Glovo wskazują jednak, że chcemy także sami przyrządzać domowe, gorące kanapki. Dowodem na to jest fakt, że w zeszłym roku dostarczyło do domów użytkowników prawie 20 tys. bułek do burgerów!
Dla miłośników burgerów Glovo przygotowało gratkę na międzynarodowe święto tego dania! Jego data zbiega się bowiem z finałem Ligi Mistrzów. Z tej okazji Glovo przygotowało kod promocyjny “FINAL”, który uprawnia do bezpłatnej dostawy zamówienia z restauracji McDonald’s przy zamówieniu za min. 35 zł. Promocja obowiązuje od 26 do 29 maja. Te wszystkie elementy tworzą idealną okazję do zamówienia kultowej kanapki!
Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy
Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.