Komunikaty PR

Jak przygotować twaróg na sernik?

2022-05-24  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Na stole pojawić się może w charakterze poobiedniego niedzielnego deseru, ale także jako słodki dodatek do zamówionej w kawiarni kawy. A co decyduje o jakości sernika? Tutaj również zaskoczeń nie ma, bowiem każdy wie, że dobry twaróg to gwarant dobrego sernika. Nie każdy natomiast wie, jak z twarogiem postępować, aby uzyskać wybitny wypiek. Jak zatem zmielić twaróg na sernik i na co zwrócić szczególną uwagę? 

 

Wszyscy wiemy, że smak naszego wypieku ściśle związany jest z rodzajem sera, na zakup którego się zdecydujemy. Również od sera zależeć będzie jego konsystencja, jak i to, czy ciasto podczas pieczenia nam opadnie. Jednak zdobycie odpowiedniego twarogu to tylko połowa sukcesu. Jak zatem powinniśmy się obchodzić z twarogiem?

 

Dobry ser należy dobrze zmielić

Mamy już najlepszy ser, co dalej? Dobra konsystencja sernika to kwestia kluczowa. By ją uzyskać ser należy dokładnie zmielić, najlepiej kilkukrotnie. Metod na zmielenie twarogu na sernik jest kilka.

 

  1. Maszynka do mięsa

Możemy użyć w tym celu zwykłej maszynki do mięsa. Takie rozwiązanie gwarantuje nam oszczędność czasu, ale żeby uzyskać pożądany efekt, należy użyć nasadki z sitkiem o najmniejszych otworach. Dzięki temu nasze ciasto będzie miało prawdziwie aksamitną konsystencję.

 

  1. A może blender?

Ostatnim sposobem na zmielenie sera jest użycie blendera kuchennego. To metoda zdecydowanie najszybsza i najmniej pracochłonna. Dodatkowo w tym wypadku mamy niemal stuprocentową gwarancję, iż ciasto nasze będzie miało aksamitną konsystencję. 

 

Wiemy już jak, czas na działanie!

Kiedy już mamy zmielony ser, pozostaje połączyć go z resztą składników. W tym celu przydatna będzie kula do ucierania i misa, najlepiej kamionkowa, czyli tzw. makutra, której  wewnętrzną powierzchnię pokrywają poziome wypukłe pasy. Dzięki nim bez najmniejszego problemu zmieszamy wszystkie składniki, a nasze ciasto uzyska niezwykłą puszystość.

 

Jeśli chcemy, by nasz sernik był idealny, potrzebny jest prawdziwie jakościowy twaróg. Na tym się jednak nie kończy, ponieważ proces przygotowania ciasta jest tak samo ważny.. Jeśli jednak odpowiednio przygotujemy bazę twarogową, nasz wypiek będzie bez wątpienia mistrzowski.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy Biuro prasowe
2024-04-25 | 15:00

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw
Żywienie Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
2024-04-25 | 12:40

Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty

Produkcja pierwszej MINIczekolady Danusia rozpoczęła się na początku XX wieku, kiedy to krakowski Mistrz Czekolady - Adam Piasecki - stworzył wyjątkową recepturę, a sam produkt nazwał
Żywienie Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
2024-04-24 | 11:00

Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.