Komunikaty PR

Światowy Dzień Żywności 2021: Wszystko zaczyna się od zbyt dużych zakupów

2021-10-18  |  13:30
Kontakt

Co roku na świecie marnuje się 931 mln ton żywności, z czego 61% wyrzucanych jest w gospodarstwach domowych[1]. Nad Wisłą w każdej sekundzie pozbywamy się 150 kg jedzenia[2]. Tymczasem skalę marnotrawstwa można zmniejszyć nie tylko z korzyścią dla planety, ale też dla dobra własnego portfela i… podniebienia – przekonuje marka Winiary w swoim programie walki przeciwko wyrzucaniu jedzenia. Obchodzony 16 października Światowy Dzień Żywności może stać się sygnałem do realnych i długofalowych zmian.

 

Choć świadomość społeczna co do potrzeby poszanowania zasobów Ziemi stale rośnie, wiele jeszcze trzeba zmienić. Obchodzony 16 października Światowy Dzień Żywności może stać się sygnałem do realnych i długofalowych zmian. Aby łatwiej je wprowadzić i uczynić z nich stałe nawyki, warto zacząć od przyjrzenia się pojedynczym, codziennym czynnościom.

 

Od stycznia 2021 r. firma Winiary prowadzi szeroko zakrojoną kampanię edukacyjną „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, która promuje wśród Polaków idee less waste w kuchni, postawy zrównoważonego korzystania z produktów spożywczych oraz przyjazny dla planety styl życia.

 

Zakupy z głową, gotowanie z sercem

 

– Byłoby ogromnym błędem przypuszczenie, że idea niemarnowania żywności wymaga wyrzeczeń kulinarnych czy jedzenia dań z nieświeżych składników. Wszystko zaczyna się dużo wcześniej, jeszcze zanim produkty trafią na nasz stół. Kluczem jest tu unikanie tzw. overbuyingu, czyli nadmiernych zakupów i powstawania dużej ilości resztek – mówi Katarzyna Zadka, ekspertka ds. żywienia programu „Gotuj się na zmiany”.

 

Triada niemarnowania żywności opiera się na:

 

  • Planowaniu posiłków z wyprzedzeniem, opartym na niezbędnych produktach;
  • Zakupach tylko z listą, by nie wracać do domu z siatką pełną żywności, której nie przejemy;
  • Przechowywaniu produktów w duchu smart – we właściwy dla każdego produktu sposób, które pomoże na dłużej utrzymać świeżość potraw.

 

Wartościową pomoc związaną z fazą planowania (m.in. jakich zamienników używać do gotowania) można znaleźć w formie poradników na stronie Winiary[3].

 

Przetwarzamy to, co mamy

 

Kolejna rzecz to wykorzystanie do maksimum tego, co już kupiliśmy. I można to robić tak, by uzyskać naprawdę apetyczne posiłki. Niemarnowanie żywności nie ma nic wspólnego z nieatrakcyjnym wyjadaniem resztek.

 

– Z wielu produktów, które wydają się nam zbędne, można przygotować pełnowymiarowe, urozmaicone dania. Nawet jeśli wydaje się nam, że w domu mamy tylko niepotrzebne resztki, może się okazać, że to materiał na zaskakująco ciekawą potrawę. Do lamusa odchodzi sałatka ze zwiędłych warzyw czy zupa z pozostałości. Zamiast tego, w naszych przepisach proponujemy zaskakujące, często wykwintne potrawy, jak np. pieczony kalafior w sosie teriyaki z sezamem, bruschetta z czerstwego pieczywa czy elegancka paella zero waste – podpowiada Katarzyna Zadka.

 

Dziesiątki inspiracji oraz gotowe przepisy w duchu less waste znaleźć można m.in. w dedykowanej mini-książce kucharskiej online, powstałej w ramach kampanii prowadzonej przez Winiary.

 

Troska o Ziemię chroni też nasze portfele

 

Jedzeniu w duchu eko nie oznacza też, że jesteśmy skazani na najdroższą półkę w supermarkecie. Wręcz przeciwnie, less waste wspiera nie tylko Ziemię, ale i nasze domowe finanse – bo żywność, za którą nie płacimy tylko po to, by potem ją wyrzucić, to czysty zysk dla portfela.

 

Potencjalnych źródeł oszczędności jest więcej. Pracując czy ucząc się zdalnie, zamiast zamawiać kosztowne jedzenie z restauracji, możemy przyrządzić zamrożone wcześniej lub zawekowane na przyszłość naddatki z poprzednich dni, wczorajsze ziemniaki można dodać do domowej pizzy. Ilość inspiracji jest nieograniczona.

 

Nasze budżety często cierpią też na wyrzucaniu produktów, które jeszcze są dobre do spożycia. Jak pokazuje raport Banków Żywności w Polsce, aż 64 proc. dorosłych nie wie, co tak naprawdę oznaczają etykiety umieszczone na produktach spożywczych. Dla wielu z nich informacja „najlepiej spożyć przed” nie różni się znacząco od „należy spożyć do”, w efekcie czego produkty takie jak jogurty, czy pesto są często wyrzucane przed terminem przydatności. Tymczasem „najlepiej spożyć przed” oznacza tylko wskazówkę – do nas należy ocena, czy dany produkt rzeczywiście jest zagrożeniem dla naszego zdrowia, szczególnie jeśli był przechowywany w bezpiecznych warunkach.

 

Dziel się tym, co zostało

 

A co robić, jeśli jednak jedzenia zostało za dużo i domownicy nie dadzą rady zjeść wszystkiego? Wtedy sięgajmy po społecznie odpowiedzialne rozwiązania, takie jak aplikacje do foodsharingu czy jadłodzielnie, obecne już w większych miastach Polski.

 

Marka Winiary, promując zrównoważony styl życia, zachęca do wspólnej dbałości o planetę i odpowiedzialnego gospodarowania produktami spożywczymi – oczywiście, nie tylko od święta. Od czegoś jednak musimy zacząć – a Światowy Dzień Żywności to znakomity moment, by zacząć zmieniać nawyki. Nie musimy wszczynać rewolucji – zaprocentują już małe kroki.

 

 


[1] https://www.weforum.org/agenda/2021/03/global-food-waste-solutions/

[2] https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu/

[3] https://www.winiary.pl/porady-i-inspiracje/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy Biuro prasowe
2024-04-25 | 15:00

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw
Żywienie Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
2024-04-25 | 12:40

Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty

Produkcja pierwszej MINIczekolady Danusia rozpoczęła się na początku XX wieku, kiedy to krakowski Mistrz Czekolady - Adam Piasecki - stworzył wyjątkową recepturę, a sam produkt nazwał
Żywienie Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
2024-04-24 | 11:00

Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.