Komunikaty PR

Wielkanocna terrine z jajem

2024-03-28  |  16:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Terrina to pierwotnie gliniany garnek z pionowymi bokami i szczelnie przylegającą pokrywką przeznaczony do gotowania lub pieczenia. Co ciekawe dzisiaj nazwy tej używa się przede wszystkim na potrawę gotowaną w podobnym naczyniu. Zapraszamy do przyrządzenia francuskiej terrine z jajem.

Samo danie ma historię sięgającą średniowiecza, we Francji stało się bardzo popularne
w okresie renesansu. Początkowo w terrinie piekło się przede wszystkim dziczyznę
i pasztety. Z racji formy naczynia, danie miało prostokątny kształt i podawano je na zimno.
Z czasem do tworzenia terrine wykorzystywano coraz więcej składników, co ważne wybierano zawsze te najwyższej jakości – wieprzowinę i drób, dodawano wątróbkę, świeże zioła, cebulę i różne przyprawy, a także jaja.

– Terrine to danie, które oprócz tego, że wspaniale smakuje, także doskonale wygląda na wielkanocnym stole – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Duża w tym zasługa dodatku jaj. Przeważnie nie widać ich kiedy potrawa leży w całości na półmisku, ale po pokrojeniu w plastry, białe kółko z żółtym środkiem, prezentuje się niezwykle dekoracyjnie i oczywiście wzbogaca smak.

Potrzebne produkty

Składniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 400-500 g kiełbasy szynkowej (może być szynka konserwowa lub inna wędlina, którą można pokroić w duże plastry), 8 zielonych szparagów, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 kg serka śmietankowego, 200 g liści szpinaku baby, 3 stołowe łyżki startego chrzanu, 1 łyżeczka soli, 1 saszetka żelatyny (9 g), 100 ml wody, 3 ogórki konserwowe.

Sposób przygotowania

Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy wzdłuż w duże, cienkie plastry. Formę pokrywamy folią spożywczą i wykładamy plastrami kiełbasy tak, żeby część z nich wystawała na zewnętrz poza foremkę. W rondlu podgrzewamy bulion, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy
i odstawiamy. Do miski wlewamy śmietanę, sok z cytryny i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy serek śmietankowy i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy chrzan. Masę dzielimy na pół i do jednej z części dodajemy szpinak i miksujemy. Do zielonej masy wlewamy pół bulionu z żelatyną. Miksujemy aż powstanie gładki krem. Do masy dodajemy koperek i mieszamy. Ogórki konserwowe kroimy w słupki. Do foremki, na szynkę wykładamy połowę masy ze szpinakiem, a na wierzchu wykładamy ogórki pokrojone w słupki. Gotujemy jaja na twardo, schładzamy i obieramy ze skorupek. Dodajemy resztę zielonej masy
i układamy jaja wzdłuż, przez środek. Jaja powinny się lekko zanurzyć. Foremkę ustawioną lekko na skos wstawiamy do lodówki, aby masa lekko zastygła.

W między czasie gotujemy szparagi, wcześniej odrzucając zdrewniałą część. Możemy też wykorzystać szparagi marynowane lub konserwowe. Do pozostałej białej części masy dodajmy drugą połowę przygotowanego bulionu z żelatyną i również miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wyjmujemy foremkę z lodówki i po bokach, obok jaja, rozkładamy szparagi. Wkładamy część białej masy i kładziemy warstwę kiełbasy szynkowej. Jeżeli jaja będą wystawać można na nie położyć plastry wędliny. Wykładamy kolejną cieńszą warstwę masy i kładziemy ostudzone szparagi. Całość przykrywamy resztą masy i wystającymi plasterkami wędliny.
W razie potrzeby dokładamy na wierzchu plastry kiełbasy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie wyciągamy, ostrożnie odwracamy i przekładamy na talerz. Zdejmujemy folię i dekorujemy. Podajemy pokrojone w plastry.

Smacznego!


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).
www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Słodki upominek na Pierwszą Komunię od Solidarności i Goplany Biuro prasowe
2024-04-26 | 12:35

Słodki upominek na Pierwszą Komunię od Solidarności i Goplany

Pierwsza Komunia Święta to ważny moment w życiu każdego dziecka, nie tylko ze względu na podniosłą atmosferę całego wydarzenia, ale także wyczekiwane prezenty. Od kilku lat
Żywienie Sezon grillowy razem z Ajvarem PODRAVKA czas start!
2024-04-26 | 01:00

Sezon grillowy razem z Ajvarem PODRAVKA czas start!

Po długiej i mroźnej zimie przyszedł, przez wielu wyczekiwany, moment wiosny. Dni stają się dłuższe i cieplejsze, a my sami chętniej spędzamy czas poza domem, na świeżym powietrzu. To
Żywienie Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy
2024-04-25 | 15:00

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.