Komunikaty PR

Wiosenne przepisy szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze

2024-03-29  |  10:34
Biuro prasowe
Kontakt

Martyna Dziopak
Good One PR

ul. Edwarda Jelinka 38
01-402 Warszawa
martyna.dziopak|goodonepr.pl| |martyna.dziopak|goodonepr.pl
739060588
www.goodonepr.pl

Wraz z nadejściem wiosny w naszej kuchni mogą zagościć na nowo smaki, za którymi tęskniliśmy przez cały rok. Nadchodzące wiosenne miesiące to dobry moment na zmiany i wprowadzenie do obiadowego menu powiewu kulinarnej świeżości. Szef kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze, Artur Brandebura, zdradza swoje autorskie przepisy na nowoczesne, sezonowe dania czerpiące z tradycyjnych receptur polskiej i europejskiej kuchni.

Od strony kulinarnej wiosna przywodzi zwykle na myśl lekkie dania pełne kolorów i aromatów, co jest efektem dużej dostępności sezonowych warzyw czy świeżych ziół. To idealny moment na eksperymentowanie w kuchni i testowanie nowych, nieszablonowych przepisów. Inspiracji na wiosenne dania warto szukać w tradycjach naszej rodzimej kuchni. 

– Kuchnia polska kojarzy się zwykle z monotonią, dużą ilością mięsa oraz ciężkimi, tłustymi potrawami. Tymczasem staropolskie przepisy to prawdziwa kopalnia lekkich smaków, aromatycznych i finezyjnych dań czy niestandardowych połączeń, które z powodzeniem możemy wykorzystywać w kuchni na co dzień, jak i od święta. Bazując na tradycyjnych recepturach, możemy czerpać wiele inspiracji na wiosenne przepisy pełne warzyw, owoców czy ryb, wzbogacając je dodatkowo akcentami charakterystycznymi np. dla kuchni francuskiej – mówi Artur Brandebura, szef kuchni w restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze.

Jak, na bazie klasycznego rosołu, stworzyć oryginalną, wiosenną zupę pełną zielonych akcentów? W jaki sposób wprowadzić na wiosenny stół szyjki rakowe, czyli jeden z symboli i wyróżników staropolskiej kuchni? Co zrobić, by nadać wykwintności prostej tarcie z jabłkami? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w poniższych przepisach autorstwa Artura Brandebury. 

Wiosenna zupa z jajkiem poche i szpinakowymi naleśnikami (4 porcje)

  • 1.2 l rosołu

  • 4 jajka poche

  • 100 ml śmietany 30%

  • 2 żółtka

  • 30 g pesto bazyliowego (najlepiej własnej roboty)

  • 100 g cukinii blanszowanej, pokrojonej w cienkie paseczki

  • naleśniki szpinakowe pocięte w paseczki

Zagotuj rosół, a po zdjęciu wywaru z ognia dodaj do niego żółtko wymieszane ze śmietaną. Do głębokiego talerza nałóż szpinakowe naleśniki, cukinię, a następnie zalej całość rosołem połączonym ze śmietaną i żółtkiem. Na wierzch dodaj pesto.

Jajko poche

  • 1 jajko

  • 0,5 l wody

  • szczypta soli

  • 1 łyżka octu 

Zagotuj wodę, dodaj sól i ocet, całość zamieszaj. Następnie delikatnie wbij jajko w sam środek gotującego się płynu. Po chwili gotowania wyjmij gotowe jajko. 

Naleśniki szpinakowe

  • 200 g mąki

  • 300 ml mleka

  • 1 jajko

  • 50 g świeżego szpinaku

  • 50 ml oleju

  • sól

Wszystkie składniki połącz, najlepiej blenderem, na gładką masę, a następnie smaż na patelni z obydwu stron. Gotowe naleśniki pokrój na cienkie paseczki.

Sandacz z młodymi ziemniakami i sosem z szyjek rakowych

  • 0,8 kg filetu z sandacza

  • 100 g masła 82%

  • 200 ml śmietany 30%

  •  0,8 kg młodych ziemniaków

  • pół pęczka kopru

  •  4 boczniaki królewskie

  • 50 g szyjek rakowych

  • 1 szalotka bananowa

  • 12 pomidorków cherry

  • 50 ml wytrawnego białego wina

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • pieprz cytrynowy

  • 2 łyżeczki oliwy pomace 

W pierwszej kolejności przygotuj filety z sandacza - opłucz je, wyporcjuj i zamarynuj w soli oraz pieprzu cytrynowym. Następnie obierz i ugotuj ziemniaki. Na patelni rozpuść połowę porcji  masła, dodaj pokrojone w plasterki boczniaki z dodatkiem soli i pieprzu, smażąc je na niewielkim ogniu przez ok. 7-10 minut. Pod koniec smażenia wlej na patelnię pół porcji wina.

W kolejnym kroku przygotuj sos z szyjek rakowych. Na patelni, na ¼ porcji masła usmaż szalotkę i szyjki rakowe. Dolej wino, odparuj je, następnie dodaj śmietanę i dopraw wszystko solą i pieprzem. Zredukuj sos, a przed samym podaniem dodaj resztę masła i mieszaj sos aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się w nim tłuszczu.

Sandacza i pomidorki cherry posmarowane oliwą wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.

Na talerzu wyłóż ziemniaki otoczone w koperku, ułóż obok plastry boczniaka oraz upieczonego sandacza i pomidorki cherry. Całość polej sosem z szyjek rakowych. 

Tarta tatin (przepis na formę o średnicy 24 cm) 

Ciasto kruche

  •  200 g mąki pszennej

  • 100 g masła roślinnego

  • 2 jajka

  • 60 g cukru

  • szczypta soli 

Karmel

  • 80 g cukru

  • 50 ml wody 

Pozostałe składniki

  • 1,2 kg kwaśnych jabłek

  • sok z połowy limonki

  • 40 g masła 82% 

W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Żółtka połącz z cukrem i ucieraj na puszystą masę, dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto, a następnie wstaw je do lodówki na 2 godziny. W przypadku problemów z uformowaniem ciasta w kulkę dodaj niewielką ilość zimnej wody. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki, pamiętając przy tym o usunięciu gniazd nasiennych. Na patelni o grubym dnie podgrzej na niewielkim ogniu cukier z wodą, tak aby przyjął on formę jasnego karmelu. Dodaj jabłka, smaż całość około 3-4 minuty, a następnie dodaj masło i sok z limonki. 

Formę o średnicy 24 cm wyłóż pergaminem silikonowanym, na którym układaj w ciasnych odstępach jabłka. Na stolnicy lub na pergaminie rozwałkuj kruche ciasto, tak by przyjęło formę 26/27 cm długości. Ciasto wyłóż na jabłka, a jego nadmiar wciskaj po bokach poprzez delikatnie ugniatanie. Ciasto razem z jabłkami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz z termoobiegiem około 25 minut. W zależności od piekarnika może być to czas krótszy lub dłuższy. Przez ostatnie 5 minut uważnie obserwuj ciasto, tak by się zbyt mocno nie przyrumieniło. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 20-30 minut. Następnie przykryj je talerzem i przekręć do góry nogami. Tarta najlepiej smakuje na ciepło - podana z lodami śmietankowymi i waniliowymi lub z kwaśną śmietaną.

Smacznego! 

Należący do grupy J.W. Construction Hotel 500 Premium Zegrze położony jest nad malowniczym brzegiem Jeziora Zegrzyńskiego. Bliska odległość od Stolicy oraz dogodny dojazd do Hotelu sprawiają, że to idealne miejsce do organizacji szkoleń i konferencji, jak również do rodzinnego relaksu. Do dyspozycji gości pozostaje 130 pokoi, klimatyczna restauracja z widokiem na Jezioro, serwująca potrawy kuchni polskiej i europejskiej oraz centrum konferencyjne obejmujące 8 nowocześnie wyposażonych sal konferencyjnych. Ważnym atutem Hotelu jest urokliwy teren wokół obiektu. Prywatna plaża z pięknym molo, port jachtowy oraz otoczenie pełne zieleni gwarantuje idealny wypoczynek dla klientów indywidualnych i biznesowych. Więcej informacji na temat hotelu można znaleźć na stronie www.hotel500.com.pl.  

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Słodki upominek na Pierwszą Komunię od Solidarności i Goplany Biuro prasowe
2024-04-26 | 12:35

Słodki upominek na Pierwszą Komunię od Solidarności i Goplany

Pierwsza Komunia Święta to ważny moment w życiu każdego dziecka, nie tylko ze względu na podniosłą atmosferę całego wydarzenia, ale także wyczekiwane prezenty. Od kilku lat
Żywienie Sezon grillowy razem z Ajvarem PODRAVKA czas start!
2024-04-26 | 01:00

Sezon grillowy razem z Ajvarem PODRAVKA czas start!

Po długiej i mroźnej zimie przyszedł, przez wielu wyczekiwany, moment wiosny. Dni stają się dłuższe i cieplejsze, a my sami chętniej spędzamy czas poza domem, na świeżym powietrzu. To
Żywienie Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy
2024-04-25 | 15:00

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.