Kalendarium

8 października
Kalendarium
Kalendarium
Konferencja: do 2022-10-09
Organizator:
MPR
Lucky Fish
Miejsce: Warszawa:
8-9 października
• 11:00-17:00 przed Galerią Północną
• 10:00-16:00 przed Halą Mirowską
15-16 października
• 12:00–18:00 przed Galerią Północną
• 11:00–17:00 Wybrzeże Kościuszkowskie przy CNK (Centrum Nauki Kopernik)

Kraków:
8-9 października
• 11:00-17:00 przy Rondzie Mogilskim,
• 12:00-18:00 Strefa Błonia
15-16 października
• 12:00-18:00 w Hali Lipowej,
• 11:00-17:00 przy Rondzie Mogilskim
Kontakt:
Imię i nazwisko: Tomasz Kulikowski
Firma: MPR s.c.
Telefon: +48 501 623 816
E-mail: mprfish|gmail.com| |mprfish|gmail.com

Smak cudownego koreańskiego kimchi. Poczuj różnicę.

Festiwal Koreańskiego Kimchi.
Kimchi to pochodzący z Korei, pikantny, fementowany produkt na bazie kapusty pekińskiej, który coraz częściej gości na naszych stołach. Mieszkańcy Warszawy i Krakowa będą mogli spróbować tego cudownego produktu podczas Festiwalu Koreańskiego Kimchi w dwa najbliższe weekendy.

Informacje ogólne

Smak cudownego koreańskiego kimchi. Poczuj różnicę

 

Kimchi to pochodzący z Korei, pikantny, fementowany produkt na bazie kapusty pekińskiej, który coraz częściej gości na naszych stołach. Mieszkańcy Warszawy i Krakowa będą mogli spróbować tego cudownego produktu podczas Festiwalu Koreańskiego Kimchi w dwa najbliższe weekendy.

Czym jest kimchi?

Kimchi od przynajmniej 1300 lat produkowane jest w Korei. Jest to naturalnie fermetowana mieszanka warzyw, której podstawą tradycyjnie były: rzepa, kapusta pekińska albo ogórek. Dziś najczęściej spotykane jest kimchi na bazie kapusty pekińskiej. Nie jest to jedyny składnik kimchi. Aby uzyskać pełnię smaku producenci z Korei Południowej stosują wiele naturalnych dodatków. Najważniejsze z nich to: rzodkiew japońska, ostra papryka gochugaru mielona, kapusta musztardowa, kapusta sarepska. Na finalny smak wpływają także przyprawy, wśród których często stosowane to: czosnek, cebula dymka, ekstrakt ze śliwek, ekstrakt z owoców yuzu, sól, cukier, zielona herbata w proszku, pieprz syczuański, ale także suszone wodorosty. W wersjach nie wegetariańskich często stosowany jest dodatek sosu rybnego (produkowany z fermentowanych sardeli, które po ponad roku procesu fermentacji nie mają już rybnego posmaku, natomiast dzięki umami wzmacniają smak warzyw). Ale najważniejszą rolę w produkcji kimchi, podobnie jak przy kiszeniu ogórków czy kapusty, pełnią bakterie kwasu mlekowego (w tym Lactobacillus plantarum) - a w Korei używa się specjalnie wyselekcjonowanych zakwasów, co gwarantuje niepowtarzalny smak.

Niezwykłe właściwości pro-zdrowotne

Kimchi to produkt niskokaloryczny, o wysokiej zawartości witamin C, karotenu, niacyny i witaminy K. Ma bardzo pozytywny wpływ na perystaltykę jelit dzięki zawartości bakterii probiotycznych oraz nawet 24% zawartości błonnika. Jest rodzajem żywności o wysokich właściwościach antyoksydacyjnych. Badania koreańskie potwierdziły też właściwości immunostymulacyjne oraz przecirakowe. Te ostatnie wynikają z wysokiej naturalnej zawartości nie tylko błonnika i bakterii probiotycznych, ale także: izotiocyjanianów, allicyny (siarkoorganiczny związek o właściwościach także bakteriobójczych), flawonoidów oraz beta-sitosterolu.

Festiwal Koreańskiego Kimchi

Mieszkańcy Warszawy i Krakowa, w dwa najbliższe weekendy będą mogli przekonać się, że oryginalne koreańskie kimchi to produkt niezwykły. W ramach Festiwalu Koreańskiego Kimchi, będzie można wypróbować nie tylko najwyższej jakości kimchi sprowadzone od renomowanego producenta, ale zobaczyć jak komponuje się ono z nowoczesną kuchnią. Kimchi będzie serwowane w trzech wersjach:

• wegańskiej: kimchi z czarnuszką i sezamem,

• wegetariańskiej: Mini Brioche z kotlecikami falafel i kimchi, podane z majonezem aromatyzowanym kolendrą,

• i mięsnej: Mini Burgery z wolno gotowaną szarpaną wieprzowiną oraz kimchi i majonezem aromatyzowanym kolendrą.

Udział w degustacji jest bezpłatny.