News powiązane z klatka

2015-10-15 | 06:45
Gwiazdy
Katarzyna Groniec nagrała płytę z piosenkami Agnieszki Osieckiej. Tytuł albumu nawiązuje do mentalnych klatek News powiązane z klatka

Katarzyna Groniec nagrała płytę z piosenkami Agnieszki Osieckiej. Tytuł albumu nawiązuje do mentalnych klatek

Najnowsza płyta Katarzyny Groniec zatytułowana „Zoo z piosenkami Agnieszki Osieckiej” to nie tylko zbiór znakomitych tekstów Agnieszki Osieckiej. To przede wszystkim studium przeróżnych emocji. Jest żal, płacz, wściekłość i aż chora z intensywności miłość. Artystka tłumaczy, że tytuł albumu nawiązuje do mentalnych klatek, w jakich tkwią ludzie, a z których czasem – zupełnie niepotrzebnie – usiłują się wyrwać.
więcej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.