Mówi: | Agnieszka Bzikowska |
Funkcja: | dietetyk |
Dietetyk: Nie zakładajmy, że niczego nie zjemy na kolacji wigilijnej. Zdecydujmy się raczej na ograniczenia ilościowe
Trudno liczyć kalorie przy suto zastawionym stole, a delektując się smakiem pierogów, kapusty z grzybami czy makowca, łatwo zapomnieć o umiarze. Dietetycy radzą jednak, by nie popadać w skrajności. Nie trzeba rezygnować z żadnej potrawy, a jedynie ograniczyć porcje.
Skosztowanie wszystkich świątecznych potraw, ciast i wysokokalorycznych sałatek jest dla żołądka sporym wyzwaniem. Dlatego już w trakcie przygotowywania dań warto zadbać o właściwe przyprawienie jedzenia. Dolegliwościom trawiennym można zapobiec, dodając do potraw na przykład kminek, majeranek, rozmaryn lub tymianek, a także przyprawy korzenne. Posiłki trzeba jeść powoli i w małych porcjach.
– Nie zakładajmy, że niczego nie zjemy na kolacji wigilijnej, że nie spróbujemy żadnego kawałka ciasta. Zdecydujmy się raczej na ograniczenia ilościowe, aniżeli na jakościowe. Święta mają pozostać świętami i jeden kawałek ciasta absolutnie nie zaprzepaści naszych wyników. Wręcz przeciwnie, da nam poczucie, że nie jesteśmy wyalienowani – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Bzikowska, dietetyk.
Wiele osób błędnie interpretuje zalecenia dietetyków dotyczące ograniczania liczby spożywanych pokarmów. Ważna jest regularność posiłków i w żadnym wypadku nie powinno się przyjmować takiej zasady, że w okresie przedświątecznym przechodzi się na głodówkę po to, by później zasiąść przy suto zastawionym stole i jeść bez umiaru.
– Jedzmy normalnie, regularnie 4–5 posiłków w ciągu dnia, podobnie w święta. Jeżeli planujemy kolację wigilijną, to nie jest tak, że przez cały dzień nie jemy niczego, bo na kolację zjemy trochę więcej. Jemy 3–4 posiłki i jako ten ostatni – kolację wigilijną. Podobnie po świętach – nie głodzimy się, tylko zachowujemy regularność posiłków – tłumaczy Agnieszka Bzikowska.
Specjaliści do spraw żywienia przyznają, że w styczniu do klinik dietetycznych zgłasza się więcej pacjentów niż zazwyczaj. Dla wielu z nich zmiana stylu życia i zrzucenie zbędnych kilogramów to najważniejsze postanowienie noworoczne.
– Jeżeli chcemy zrobić coś świadomie, odpowiedzialnie i z jak najlepszym efektem, to powinniśmy się udać do specjalisty, czy to dotyczy leczenia choroby, czy to dotyczy redukcji masy ciała. Dietetyk ma nie tylko pomóc nam zrzucić zbędne kilogramy, lecz także wpłynąć na nasz stan zdrowia i psychikę. Bo podejście dietetyczne to nie tylko dieta, nie tylko redukcja, lecz także terapia i odpowiednie nastawienie psychologiczne – wyjaśnia Agnieszka Bzikowska.
Rozpoczęcie diety jest jednym najczęstszych postanowień noworocznych. Jednak tylko co druga osoba może mówić o sukcesie. Przeszkodą na drodze do realizacji postanowień zazwyczaj są nierealne oczekiwania i brak konsekwencji.
– W sytuacjach postanowień noworocznych najważniejsza jest metoda małych kroków. Stawiamy sobie małe cele, wtedy jest zdecydowanie większa szansa, że uda nam się w nich wytrwać – dodaje Agnieszka Bzikowska.
Czytaj także
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-01-19: Po trzech–czterech tygodniach po większości postanowień noworocznych nie ma już śladu. Przyczyną są zbyt nierealne cele i nakładanie na siebie dużej presji
- 2024-01-04: Radosław Liszewski: Nie mam nałogów, z którymi muszę walczyć. Moje jedyne postanowienie noworoczne jest więc takie, że jeszcze bardziej wezmę się za siebie, żeby lepiej wyglądać
- 2023-12-04: Polacy w święta generują o 1/4 więcej odpadów niż zwykle. Większość z nich nie jest odpowiednio segregowana [DEPESZA]
- 2023-12-06: Warto sprawdzić, czy śledź kupowany na wigilijny stół ma certyfikat zrównoważonych połowów. Sytuacja tego gatunku dramatycznie się pogarsza
- 2023-08-04: Dieta oparta na wysokim indeksie sytości może być alternatywą dla ograniczania spożywanych kalorii. Korzyścią jest nie tylko utrata wagi, ale też lepsze samopoczucie
- 2023-02-23: Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.