Newsy

Co czwarte dziecko wychodzi z domu bez śniadania. Dzieci spożywające pełnowartościowy pierwszy posiłek osiągają lepsze wyniki w nauce

2016-12-13  |  06:00

Aby przygotować pełnowartościowe, a zarazem smaczne śniadanie wystarczą zaledwie 3 minuty. Warto pomyśleć jednak o tym, by tradycyjne kanapki, przez wielu uważane za nudne, zastąpić inną przekąską, na przykład na bazie płatków. Można je podawać na wiele sposobów – z dżemem, jogurtem, mlekiem czy owocami. Dla tych, którzy spożywają śniadanie w drodze, dobrym rozwiązaniem są batony zbożowe. Takie przekąski to bogate źródło błonnika, witamin i składników odżywczych.

W badaniach przeprowadzonych na potrzeby marki Lubella na pytanie: „Co daje najwięcej energii na cały dzień?”, aż 57 proc. Polaków jednoznacznie wskazało śniadanie. Dlatego rodzic, który spożywa pierwszy posiłek, przywiązuje do niego wagę i pokazuje, że sprawia mu on przyjemność, znacznie lepiej przekaże swojemu dziecku zdrowe i dobre nawyki żywieniowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia ze względu na to, że daje nam porcję energii na dobry start. Dzięki temu, mamy więcej narzędzi do tego, żeby walczyć i podejmować wyzwania, które niesie ze sobą dzień. Śniadanie jest więc naszym obowiązkiem. Polacy bardzo często jednak z niego rezygnują, a wśród wymówek podają takie, jak brak czasu, to, że śniadania są nudne, że im nie smakują, że mają mnóstwo innych obowiązków – mówi agencji Newseria Lifestyle Justyna Skrzekut, Lubella.

Badania wykazały, że dzieci, które na co dzień jedzą dobrze skomponowane, pełnowartościowe śniadania, osiągają lepsze wyniki w nauce. Tymczasem ponad 24 proc. uczniów wychodzi do szkoły bez zjedzenia pierwszego posiłku, a przecież pełnowartościowe śniadanie można przygotować zaledwie w kilka minut.

Wystarczy połączyć jogurt, mleko, odrobinę dżemu, wybrać ulubione płatki i śniadanie jest gotowe. Możemy również przygotować je dzień wcześniej. Idealnym rozwiązaniem będą tutaj batony zbożowe z dodatkiem chociażby płatków kukurydzianych, które są idealnie chrupkie, złociste, smakowite, przez co nasze śniadanie będzie nie tylko szybkie, lecz przede wszystkim bardzo smaczne, zapewniające nam porcję energii na dobry start w poranek – tłumaczy Justyna Skrzekut.

Ci, którzy cenią sobie czas spędzony z rodziną przy stole, z pewnością nastawią budzik kilka minut wcześniej. Z kolei ci, którzy wolą dłużej pospać, mogą zabrać na wynos wcześniej przygotowaną przekąskę i zjeść po drodze.

– Są śniadania, które możemy zjeść w tramwaju, w drodze do pracy, w korku w samochodzie, na spacerze, na ławce w parku. Tak naprawdę śniadanie można zjeść absolutnie wszędzie, jeżeli wybierzemy odpowiednią opcję śniadaniową. Doskonałą propozycją może być również śniadanie przygotowane wcześniej w postaci np. batonów zbożowych na bazie płatków, a także muffiny – podkreśla Justyna Skrzekut.

Wystarczy odrobina wyobraźni i kreatywności, a każde śniadanie będzie prawdziwą ucztą i zaspokoi nawet najbardziej wymagające gusta.

– Płatki pełnoziarniste są bogatym źródłem błonnika, fosforu, magnezu, manganu. Płatki zbożowe wykonywane są z pszenicy, jęczmienia ryżu, żyta. Dla każdego można dobrać odpowiednie zboże i inny wariant, zarówno smakowy, jak i związany z różnymi dodatkami. Znajdziemy w nich np. puff pszeniczny, dodatek płatków w czekoladzie, porzeczkę, żurawinę czy crunch – wymienia Justyna Skrzekut.

 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.

Handel

Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.

Teatr

Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.