Newsy

Czerwień z bielą to najmodniejsze kolory na walentynkowym stole

2014-02-14  |  06:10
Przy aranżacji stołu na walentynki nie jest wskazany przepych, a jedynie subtelne, nieprzytłaczające dekoracje. Symbolem dnia zakochanych jest  serce i właśnie ten motyw powinien dominować w ozdobach. Uroczysty nastrój stworzą również kwiaty, zapachowe świece i elegancka zastawa. W ten wieczór najlepiej sprawdza się połączenie dwóch kolorów: czerwieni i bieli.

Dekoracja stołu na walentynkową kolację nie musi oznaczać zakupu nowego kompletu talerzy, sztućców czy obrusu ozdobionego serduszkami. W tym przypadku lepiej postawić na własną inwencję twórczą. Romantyczny nastrój pomoże stworzyć umiejętny dobór dodatków.

–  Trzeba wyjść od trzech rzeczy, które się z walentynkami bardzo kojarzą, czyli kształt serca, kwiat róży i kolor czerwony. Im bardziej intensywna czerwień tym lepsza, ponieważ jest to właściwie najgorętszy kolor, który wzbudza najsilniejsze emocje. Natomiast róże stworzą niepowtarzalną dekorację – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Paweł Domański z Villeroy&Boch.

Styliści wnętrz radzą, by do dekoracji użyć delikatnych szklanych ozdób, perłowych koralików lub płatków róży, które można rozsypać na stole. Przydadzą się również serwetki z walentynkowym motywem. Romantyczny wieczór wymaga specjalnej oprawy.

Świeczki, światło świec i odpowiednie kolory świeczników potrafią naprawdę zdziałać cuda i wytworzyć cudowny nastrój podczas takiej kolacji. Można użyć na przykład świec zapachowych, więc to już dodatkowo pobudzi nasze zmysły – tłumaczy Paweł Domański.

Ważne jest nie tylko to, co przygotujemy na walentynkową kolację, ale również jak ją podamy. Zdaniem dekoratorów, w tym dniu warto postawić na elegancką porcelanę.

Kolekcja porcelany o bardzo delikatnym śmietankowym odcieniu bieli, która swoim falistym kształtem nawiązuje do kształtu serca. Jest to doskonałe uzupełnienie do czerwieni, która panuje na stole. Po prostu ją przełamuje, ale także uwydatnia jej barwę. Do tego wszystkiego klasyczne kieliszki ze szkła kryształowego i  eleganckie sztućce – dodaje Paweł Domański.

Walentynowa aranżacja stołu powinna być oryginalna, przykuwać wzrok i podkreślać wagę  tego wyjątkowego dnia.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.