Mówi: | Anna Jelonek |
Funkcja: | dietetyk |
Część tradycyjnych potraw świątecznych można przygotować w wersji dietetycznej. Pozwoli to uniknąć kłopotów trawiennych
Podczas biesiadowania przy świątecznym stole w ciągu jednego dnia do organizmu dostarcza się trzy razy więcej kalorii niż przeciętnie. I choć w tym czasie trudno odmówić sobie kolejnej porcji ciasta, majonezowej sałatki czy tłustej wędliny, to warto pamiętać o tym, że brak umiaru i przejadanie się może poskutkować kłopotami trawiennymi i gorszym samopoczuciem. Zdaniem dietetyków nie trzeba bezwzględnie wystrzegać się świątecznych smakołyków, tylko zwracać uwagę na to, co i w jakiej ilości trafia na talerz. Można też przygotować potrawy w wersji light.
Niektóre tradycyjne przysmaki świąteczne można przygotować w wersji dietetycznej. Jeśli w planach jest potrawa smażona, warto przynajmniej zrezygnować z panierki, bo to właśnie ona wchłania najwięcej tłuszczu. Do sałatek zamiast majonezu można dodać jogurt, a zupy i sosy przyrządzić na bazie lekkiego wywaru z włoszczyzny. Świąteczne wypieki będą mniej kaloryczne, gdy zamiast zwykłej mąki użyjemy pełnoziarnistej, bogatej w błonnik. Dietetycy radzą też, by ograniczyć polewy czekoladowe i kremy na bazie cukru.
– Przede wszystkim nie smażmy, nie dodawajmy dodatkowej ilości tłuszczu, który i tak jest obecny w mięsie czy w rybach. Możemy także zmienić proces obróbki cieplnej na pieczenie, gotowanie na parze lub po prostu na patelni bez tłuszczu – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Anna Jelonek, dietetyk.
Specjaliści do spraw żywienia radzą, by nie czekać z pierwszym posiłkiem do południa. Jeśli zasiada się do świątecznego stołu na czczo, to zaostrzony apetyt spowoduje, że można zjeść nawet dwa razy więcej. Dzień trzeba zacząć więc od lekkiego, ale sycącego i bogatego w błonnik śniadania.
– Przed świętami nie powinniśmy się głodzić ani stosować żadnych diet cud, bo oczywiście bardzo ważny jest sposób odżywiania się przez cały rok. A potem ci, którzy właśnie nie jedli lub się źle odżywiali, mają takie dolegliwości jak efekt jojo, problemy żołądkowe czy bóle brzucha – mówi Anna Jelonek.
Przed każdym posiłkiem warto wypić szklankę wody, która wypełni żołądek i zmniejszy apetyt. Świąteczną ucztę najlepiej rozpocząć od niskokalorycznych sałatek i przystawek. Wtedy w żołądku pozostanie mniej miejsca na potrawy ciężkie i tłuste. Na stole nie powinno także zabraknąć świeżych warzyw i owoców.
– Żeby nie czuć się ciężko po świętach, starajmy się pić odpowiednią ilość wody, czyli około 2 litrów dziennie. Starajmy się też pić herbaty ziołowe, które wspomagają proces trawienia. Ruszajmy się, nie siedźmy przy stole całymi godzinami. 30-minutowy spacer pobudzi nasze jelita do pracy. Zachowajmy rozsądek, dzielmy porcje na więcej, tak żeby jeść co 2–3 godziny, żeby organizm miał czas na trawienie – mówi Anna Jelonek.
Duże porcje węglowodanów spożywane w małych odstępach czasu przyczyniają się do spadku energii, senności, a przede wszystkim jeszcze większego łaknienia. Dietetycy zalecają więc umiar. Trzeba też zastanowić się nad tym, czy na wigilijnym stole koniecznie musi się znaleźć dwanaście potraw. Może warto przygotować tylko te, które najbardziej smakują domownikom.
Czytaj także
- 2024-03-27: Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-02-05: Ewa Minge: Po pięćdziesiątce niełatwo było mi utrzymać formę i nie mogłam jeść wszystkiego, co chciałam. Musiałam ograniczyć słodycze, którymi wcześniej się zajadałam
- 2023-12-04: Polacy w święta generują o 1/4 więcej odpadów niż zwykle. Większość z nich nie jest odpowiednio segregowana [DEPESZA]
- 2023-12-06: Warto sprawdzić, czy śledź kupowany na wigilijny stół ma certyfikat zrównoważonych połowów. Sytuacja tego gatunku dramatycznie się pogarsza
- 2023-02-23: Małgorzata Rozenek-Majdan: Kocham gotować. Z jednego pęczka szparagów potrafię zrobić trzydaniowy obiad
- 2023-03-20: Ewa Drzyzga: U mnie w domu każdego dnia musi być jeden ciepły posiłek. Kiedy siadamy przy wspólnym stole, to mamy czas ze sobą rozmawiać i budować relacje
- 2023-03-22: Krzysztof Skórzyński: Jak gotuję sam dla siebie, to nigdy mi to nie smakuje. Robię bardzo dobrą pizzę i mięsa
- 2023-03-14: Małgorzata Ohme: Bardzo dobrze umiem piec ciasta. Robię wspaniałą szarlotkę, sernik, podobno najlepsze ciasto marchewkowe i słoną tartę
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.