Newsy

Dietę dla seniora trzeba dopasować do jego stanu zdrowia. Osoby starsze powinny pić dużo wody

2014-12-11  |  06:25

Dieta dla seniora powinna być dostosowana do zmian, jakie zachodzą w organizmie człowieka po 65. roku życia. Planując jadłospis dla osób starszych, przede wszystkim trzeba wybierać produkty lekkostrawne i bogate w substancje odżywcze. Posiłki nie powinny być duże, aby nie obciążać układu pokarmowego.

Osoby starsze często mają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, nie przywiązują wagi do tego, co jedzą, jak jedzą i kiedy jedzą. Wiele osób starszych je te same produkty, które jadło we wcześniejszych latach, ale obecnie one niekoniecznie tak samo dobrze im służą. Dieta seniorów powinna zawierać w swoim składzie produkty gotowane, duszone i pieczone, które są znacznie lepiej trawione przez osoby starsze – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Agnieszka Piskała, specjalista ds. żywienia Nestlé Polska.

Najważniejsze jest, by dostosować dietę do stanu zdrowia i zaleceń lekarskich. Osoby starsze przede wszystkim borykają się z chorobami serca, układu krążenia, mają spowolnione procesy metaboliczne i wysoki poziom cholesterolu.

Warto zadbać o to, by w diecie osób starszych ograniczyć takie produkty, jak masło, smalec, tłuste wędliny. Zawierają one duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które są niekorzystne dla serca. Produkty, który powinny na stałe zagościć w diecie seniorów, to przede wszystkim tłuste ryby. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega obniżają poziom cholesterolu – wyjaśnia Agnieszka Piskała.

Osoby starsze przyjmują za mało płynów, a co za tym idzie – ich krew jest bardzo zagęszczona. To może doprowadzić do zawału serca lub udaru. Trzeba więc pilnować, aby każdego dnia wypijały półtorej litra wody. Nie może też zabraknąć posiłków na ciepło.

Na obiad osoby starsze lubią tradycyjne posiłki. Dlatego zawsze będą się dobrze sprawdzać gotowane ziemniaki, gotowana jarzynka, marchewka z groszkiem czy buraczki i do tego mięso duszone. Z kolei na drugie śniadanie dobrym rozwiązaniem jest owsianka z owocami. Polecam też jogurt naturalny z dodatkiem owoców, np. duszonego jabłka, bo zawiera bakterie probiotyczne, które usprawniają działanie przewodu pokarmowego – tłumaczy Agnieszka Piskała.

Specjaliści do spraw żywienia przekonują, że osoby starsze nie powinny rezygnować z podwieczorków. Przekąski powinny być jednak lekkie, bogate w minerały i witaminy.

Dobrym rozwiązaniem jest na przykład kawałek ciasta drożdżowego lub kisiel, który działa łagodząco na przewód pokarmowy i błony śluzowe żołądka. Kolacja nie powinna dostarczać więcej niż 200 kilokalorii i tutaj doskonale sprawdzają się lekkie dania na ryżu, na przykład ryż z jabłkami i jogurtem albo risotto z ryżu, kurczaka i warzyw – dodaje Agnieszka Piskała.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Maria Sadowska: Często kupujemy ubrania tylko na jeden sezon, a powinniśmy recyklingować modę. Ja jestem królową second handów

Wokalistka zauważa, że co kilka miesięcy do sprzedaży trafiają nowe kolekcje ubrań, a te, które jeszcze nie są zniszczone i mogłyby się przydać innym, lądują na śmietniku. Podobnie jest z różnymi urządzeniami elektronicznymi, sprzętem RTV i AGD. Nowe modele z dnia na dzień wypierają starsze, a góra elektrośmieci stale rośnie. Maria Sadowska apeluje więc, by zadać sobie trochę trudu i niepotrzebne telefony, tablety czy komputery oddać do odpowiedniego punktu, z którego trafią do recyklingu i utylizacji. Artystka docenia też kreatywność swojego męża, który maluje obrazy na starych, skórzanych kurtkach i tworzy w ten sposób nietuzinkowe elementy garderoby.

Media

Edyta Herbuś: Program „Tańcząca ze światem” łączy ze sobą moją pasję do podróży, tańca i odkrywania świata. Podczas nagrań wskakuję z jednej półki energetycznej w drugą

W nowej odsłonie programu „Tańcząca ze światem” Edyta Herbuś zabierze widzów do Jordanii. Jak zaznacza, plan wyjazdu był bardzo intensywny. Przez dziewięć dni ekipa realizująca pracowała po 12 godz., by pokazać niezwykłe, kulturowe i historyczne bogactwo tego fascynującego kraju. Tancerka zdradza też, że te wyjątkowe miejsca pozwoliły jej odkryć w sobie uśpione pokłady wrażliwości i stały się powodem wielu wzruszeń.

Konsument

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że odczuwania szczęścia można się nauczyć. Trzeba jednak stale to ćwiczyć

Sześcioletnie badania, połączone z prowadzeniem kursów uczących tego, jak poprawić samopoczucie i stać się człowiekiem szczęśliwym, wykazały, że stosując odpowiednie strategie, można uzyskać zadowalające rezultaty. Przejście kursu prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego umożliwia poprawę parametrów świadczących o samopoczuciu nawet o 15 proc. Okazuje się jednak, że zalecane ćwiczenia należy wykonywać trwale – w przeciwnym razie następuje regres do poziomu sprzed ich wdrożenia. Dobre wyniki badań skłoniły ich autora do wydania poradnika. Jego polskojęzyczna wersja ukaże się w maju.