Newsy

Dietetycy: Polki mają świadomość tego, jak dużą rolę odgrywa zdrowe odżywianie. Nie potrafią jednak tej wiedzy wykorzystać

2015-05-04  |  06:30

Dla blisko połowy Polek większą rolę odgrywa smak potraw, niż ich wartość odżywcza. Co trzecia kobieta ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych nie ma czasu na gotowanie, a tylko ¼ pań przykłada duża wagę do racjonalnego odżywiania i sama przyrządza posiłki w domu. Takie postawy pozwoliły na wyodrębnienie trzech stylów odżywiania.

 Największą grupę pań – 42 proc. – stanowią wyluzowane smakoszki. 34 proc. pań to niegotujące zapracowane, a 24 proc. to świadome fit kucharki.

Wyluzowane smakoszki przede wszystkim stawiają na smak, mniejsze znaczenie ma dla nich wartość odżywcza. Niegotujące zapracowane to panie, które z racji braku wolnego czasu bardzo często sięgają po gotowe dania i produkty przetworzone przemysłowo. Z kolei w grupie świadomych fit kucharek znalazły się te kobiety, które przykładają dużą wagę do tego, co jedzą, racjonalnie wybierają produkty spożywcze i kontrolują swoją masę ciała – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk.

Badanie „Style odżywiania wśród Polek” zostało przeprowadzone przez firmę IQS na zlecenie California Prune Board. Chodziło o to, by zweryfikować wiedzę kobiet na temat zdrowego stylu życia, zbilansowanej diety i roli aktywności fizycznej w dbaniu o szczupłą sylwetkę.

Badanie przeprowadzono wśród kobiet w wieku 25-45 lat, mieszkanek dużych miast. Jego wyniki co prawda pokazują świadomość wśród Polek roli zdrowego odżywiania, ale ta świadomość nie przekłada się w pełni na wiedzę i praktykę – podkreśla Barbara Dąbrowska-Górska.

Barbara Dąbrowska-Górska tłumaczy, że Polki chętnie oglądają programy telewizyjne dotyczące zdrowego żywienia, czytają porady w prasie i internecie, ale nie mają w sobie na tyle siły i motywacji, by stosować się do zaleceń fachowców.

Panie podkreślają, że chciałyby bardziej dbać o to, co jadają, ale jednocześnie na stołach Polek wciąż królują tradycyjne produkty spożywcze: mięso, wędliny i produkty mleczne. Bardzo ciekawym i zaskakującym aspektem wyników badania jest fakt, że ponad połowa respondentek nie ma świadomości tego, ile porcji warzyw i owoców powinniśmy jadać dziennie – tłumaczy Barbara Dąbrowska-Górska.

Często jest również tak, że choć kobiety podejmują wyzwanie, by zmienić styl odżywiania siebie i swojej rodziny, to na dłuższą metę trudno im wytrwać w tym postanowieniu. Wygrywa lenistwo i przyzwyczajenie.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.