Mówi: | mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska |
Funkcja: | dietetyk |
Dietetycy: Polki mają świadomość tego, jak dużą rolę odgrywa zdrowe odżywianie. Nie potrafią jednak tej wiedzy wykorzystać
Dla blisko połowy Polek większą rolę odgrywa smak potraw, niż ich wartość odżywcza. Co trzecia kobieta ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych nie ma czasu na gotowanie, a tylko ¼ pań przykłada duża wagę do racjonalnego odżywiania i sama przyrządza posiłki w domu. Takie postawy pozwoliły na wyodrębnienie trzech stylów odżywiania.
Największą grupę pań – 42 proc. – stanowią wyluzowane smakoszki. 34 proc. pań to niegotujące zapracowane, a 24 proc. to świadome fit kucharki.
– Wyluzowane smakoszki przede wszystkim stawiają na smak, mniejsze znaczenie ma dla nich wartość odżywcza. Niegotujące zapracowane to panie, które z racji braku wolnego czasu bardzo często sięgają po gotowe dania i produkty przetworzone przemysłowo. Z kolei w grupie świadomych fit kucharek znalazły się te kobiety, które przykładają dużą wagę do tego, co jedzą, racjonalnie wybierają produkty spożywcze i kontrolują swoją masę ciała – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle mgr inż. Barbara Dąbrowska-Górska, dietetyk.
Badanie „Style odżywiania wśród Polek” zostało przeprowadzone przez firmę IQS na zlecenie California Prune Board. Chodziło o to, by zweryfikować wiedzę kobiet na temat zdrowego stylu życia, zbilansowanej diety i roli aktywności fizycznej w dbaniu o szczupłą sylwetkę.
– Badanie przeprowadzono wśród kobiet w wieku 25-45 lat, mieszkanek dużych miast. Jego wyniki co prawda pokazują świadomość wśród Polek roli zdrowego odżywiania, ale ta świadomość nie przekłada się w pełni na wiedzę i praktykę – podkreśla Barbara Dąbrowska-Górska.
Barbara Dąbrowska-Górska tłumaczy, że Polki chętnie oglądają programy telewizyjne dotyczące zdrowego żywienia, czytają porady w prasie i internecie, ale nie mają w sobie na tyle siły i motywacji, by stosować się do zaleceń fachowców.
– Panie podkreślają, że chciałyby bardziej dbać o to, co jadają, ale jednocześnie na stołach Polek wciąż królują tradycyjne produkty spożywcze: mięso, wędliny i produkty mleczne. Bardzo ciekawym i zaskakującym aspektem wyników badania jest fakt, że ponad połowa respondentek nie ma świadomości tego, ile porcji warzyw i owoców powinniśmy jadać dziennie – tłumaczy Barbara Dąbrowska-Górska.
Często jest również tak, że choć kobiety podejmują wyzwanie, by zmienić styl odżywiania siebie i swojej rodziny, to na dłuższą metę trudno im wytrwać w tym postanowieniu. Wygrywa lenistwo i przyzwyczajenie.
Czytaj także
- 2024-04-24: Co piąte polskie dziecko padło ofiarą cyberprzemocy. Brakuje narzędzi, które pomogłyby z tym zjawiskiem walczyć
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-03: Monika Richardson: Nowy kolor włosów to nowa energia. Dzisiaj jestem ruda, ale jutro może wrócę do fioletowych
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-01: Szykują się gruntowne zmiany w polskich szkołach. MEN: Chcemy, żeby zdobywana wiedza nie była okupiona cierpieniem psychicznym
- 2024-03-07: Psycholog w każdej szkole priorytetem MEN w kontekście zdrowia psychicznego uczniów. Planowane są także programy dla rodziców i nauczycieli
- 2024-02-23: Coraz gorsza kondycja psychiczna polskich nastolatków. Szkoły potrzebują narzędzi, żeby reagować na depresję i kryzysowe sytuacje
- 2024-03-19: Szkoły potrzebują procedur związanych z próbami samobójczymi uczniów. Niezbędne są także szkolenia dla nauczycieli i rodziców
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-16: Anna Jurksztowicz: Powinniśmy mieć większą wiedzę na temat osteoporozy. Po 50. roku życia należy mierzyć wzrost i badać gęstość kości
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.