Newsy

Joanna Horodyńska: pozwalam sobie być nieperfekcyjną, a wpadki staram się przekuwać w sukces

2018-05-04  |  06:23

Joanna Horodyńska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich stylistek. Znana jest również z ciętego języka i odważnego wyrażania swojego zdania. Chętnie krytykuje kreacje gwiazd, ale przyznaje, że jej samej również zdarzają się modowe wpadki.

Rozpoznawalną cechą Horodyńskiej jest często brutalna szczerość. Okazuje się, że dotyczy ona nie tylko stylu innych osób, lecz także jej własnego. Znawczyni mody przyznaje, że jej samej także zdarzają się nie najlepsze wybory dotyczące stroju czy makijażu.

– Osobiście uważam, że im więcej się dzieje w stylizacji, tym lepiej, ale być może czasami idę o krok za daleko. Zdarzyło mi się również wykorzystać jakiś nowy trend w makijażu, który w połączeniu z trudnym oświetleniem na ściance dał trupi, niezdrowy efekt. Niestety, niektóre pomysły nadają się tylko do eksperymentów w czterech ścianach, ewentualnie sprawdzają się podczas sesji zdjęciowych – przyznaje stylistka.

Pomimo takich sytuacji Joanna Horodyńska nie traci głowy i stara się śmiać sama z siebie.

– Staram się wpadki przekuwać w jakiś mój mały sukces. Poza tym nie jestem perfekcyjna, daję sobie prawo do błędów i pomyłek. Nawet jeżeli ta wpadka się zdarza, to po prostu się z niej pośmieję – mówi.

Stylistka przyznaje też, że takie potknięcie miewają pozytywne rezultaty.

– Czasami coś, co wydaje mi się porażką, okazuje się być sukcesem. Być może każdy z nas powinien mieć w swoim życiorysie takie małe wpadki – podsumowuje.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.