Newsy

Karolina Pisarek: Jestem przyzwyczajona do zmiany flory bakteryjnej. W „Ameryce Express 2” jako jedyna nie miałam biegunki

2020-03-09  |  06:13

Uczestnicy drugiej edycji programu „Ameryka Express” zgodnie przyznają, że warunki, z jakimi przyszło im się zmierzyć na planie show, były trudne. Wyścig po nieznanych terenach Gwatemali i Kolumbii utrudniały im bowiem problemy żołądkowe, które ze względu na zmianę flory bakteryjnej dotyczyły prawie wszystkich. Najgorzej czuł się Marcin Różalski, który nie mógł dojść do siebie jeszcze długo po powrocie do Polski.

Choroba utrudniła podróżowanie między innymi Marcie Gajewskiej-Komorowskiej. Modelka obecnie twierdzi, że doświadczenie bardzo ją umocniło, wówczas jednak nie czuła się komfortowo. 

– Po przygodzie, której bałam się najbardziej, polegającej na zjedzeniu czegoś obrzydliwego dopadły mnie problemy żołądkowe. Przez następne trzy dni miałam rozwolnienie i musiałam zatrzymywać się co 10 minut – mówi w rozmowie z agencją Newseria Lifestyle.

Karolina Pisarek tłumaczy, że w trudnych chwilach starała się wspierać przyjaciółkę. Modelka z racji częstych wyjazdów zagranicznych przywykła do egzotycznych warunków. W konsekwencji jej organizm najlepiej poradził sobie ze zmianą otoczenia.

– Dużo podróżuję i jestem przyzwyczajona do zmiany flory bakteryjnej. Mam to szczęście, że jestem uodporniona na takie sytuacje. Chyba jako jedyna ze wszystkich nie borykałam się z rozwolnieniem – tłumaczy.

Problemy żołądkowe najbardziej dały się we znaki zawodnikowi MMA. Marcin Różalski tłumaczy, że właściwie przez cały okres trwania programu musiał zażywać lekarstwa przeciwbiegunkowe, które umożliwiały mu funkcjonowanie i dalszy udział w show.

Chyba każdy z ekipy miał zatrucie pokarmowe. W ciągu trzech tygodni zjadłem 180 stoperanów. To chyba mówi samo za siebie. Po przyjeździe do Polski jeszcze przez około dwa miesiące walczyłem z zatruciem. Naprawdę niemiło to wspominam – mówi „Różal”.

Podróżując, uczestnicy „Ameryki Express 2” mieli do dyspozycji jedynie dolara dziennie. Ta kwota miała wystarczyć im na transport oraz jedzenie. Aby zminimalizować dzienne wydatki, często żywili się w lokalnych, przydrożnych barach. To nierzadko było przyczyną kłopotów żołądkowych.  

– Powodem była najprawdopodobniej tamtejsza żywność lub woda. Podczas mycia zębów płukaliśmy usta wodą butelkowaną. Mieliśmy do niej stały dostęp. Jednak zawsze jest ryzyko, że zje się owoc umyty wodą z kranu. Chyba każdy z uczestników miał rozwolnienie, jednak w moim przypadku sytuacja była spotęgowana – wyjaśnia zawodnik MMA.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.