Newsy

Klaudia Halejcio: Jem dużo warzyw i owoców. Na plan zdjęciowy zawsze zabieram ze sobą drugie śniadanie

2017-04-04  |  06:45

Zdaniem Klaudii Halejcio dobre nawyki z dzieciństwa trzeba pielęgnować, a że do takich niewątpliwie należy drugie śniadanie, aktorka stara się o nim nie zapominać. Na plan zdjęciowy zwykle zabiera ze sobą wcześniej przygotowane dietetyczne przekąski z warzywami w roli głównej. Jej zdaniem drugie śniadanie to bardzo ważny posiłek, który jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych, a poza tym dodaje energii, poprawia samopoczucie i zwiększa koncentrację, co jest niezwykle pożądane w zawodzie aktora.

Zawsze mam w torbie drugie śniadanie i zabieram je na plan. Pierwsze jem w domu z kawą, a drugie jest przygotowane w pudełeczkach. Są to przekąski, warzywa gotowane na parze bądź świeże warzywa. Najczęściej moje drugie śniadanie to po prostu taki kuferek różnych warzyw, na przykład z humusem – mówi agencji Newseria Klaudia Halejcio.

Aktorka podkreśla, że przygotowanie pożywnego śniadania na wynos nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy kilka minut, by skomponować ulubioną przekąskę, którą ze smakiem można zjeść nie tylko w szkole czy w pracy, lecz także na spacerze czy podczas zakupów.

Mam wrażenie, że jeśli zjem to śniadanie, to jestem szczęśliwa, mam siłę do tego, żeby przez cały dzień mieć taką energię i dużo zrobić. Myślę, że to jest jeden z takich podstawowych posiłków, który daje energię, dlatego ważne jest ważne, żeby ten posiłek były zdrowe, żeby dostarczały dużo witamin, żeby nasz organizm był zdrowy, bo to działa na wszystko – tłumaczy Klaudia Halejcio.

Halejcio przyznaje, że w jej jadłospisie nie ma miejsca na wysokokaloryczne batoniki czy drożdżówki. Zamiast tego aktorka stawia na takie produkty, które wspomagają jej organizm.

Jem bardzo dużo warzyw i owoców, to jest coś, z czym nie mam problemu, czym właściwie mogę się karmić cały czas, więc to dostarcza mi dużo energii – dodaje Klaudia Halejcio.

Aktorka jest jedną z twarzy kampanii „Jem drugie śniadanie”, której celem jest wyrobienie w Polakach, zwłaszcza w najmłodszych, nawyku jedzenia tego niezwykle ważnego posiłku.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.