Mówi: | Lara Gessler |
Lara Gessler: „Kuchenne rewolucje” są przede wszystkim programem psychologicznym. Moja mama jest dobrym psychologiem, drugą Ewą Drzyzgą
Lara Gessler podkreśla, że jest dumna z tego, co osiągnęła jej mama przez 10 lat realizowania „Kuchennych rewolucji”, i cieszy się z jej ogromnego sukcesu. Jej zdaniem to nie jest tylko zwykły program o gotowaniu i zmianach aranżacji w restauracjach. By zrozumieć bowiem mechanizm działania tych lokali i tok myślenia uczestników, trzeba być doskonałym psychologiem. W konsekwencji program nie tylko zmienia dane miejsce, ale też życie ludzi i ich podejście do wielu spraw. Jako gospodyni formatu Magda Gessler jednocześnie wykorzystuje więc kilka swoich talentów i zdolności.
Zdaniem córki znanej restauratorki „Kuchenne rewolucje” to program wręcz stworzony dla jej mamy. Może w nim bowiem wykazać się nie tylko zdolnościami kulinarnymi, ale także żyłką do biznesu i zmysłem artystycznym.
– Duma musi być. Uważam, że to jest idealne rozwiązanie dla mojej mamy, bo ona jest uzależniona od procesu twórczego, który jest dla niej fascynujący. Może więc realizować się i jako osoba kochająca kuchnię, i w sumie jako malarka, bo to, co ona robi, to jest malowanie rzeczywistości. Ten program pozwala jej cały czas tworzyć, a jednocześnie tych restauracji nie prowadzić, co by ją po prostu nudziło – powiedziała agencji Newseria Lara Gessler podczas benefisu Magdy Gessler z okazji 10-lecia "Kuchennych rewolucji".
Córka restauratorki nie ma wątpliwości, że przy realizacji tego programu nie bez znaczenia jest także umiejętna ocena i diagnoza stanu psychicznego ludzi, z którymi spotyka się jej mama. Magda Gessler bowiem nie tylko ratuje podupadające lokale i pomaga właścicielom postawić ich biznes na nogi, ale też rozwiązuje wiele problemów, które trapią ich od środka i hamują wiele działań. Dla wielu uczestników jej wizyta jest życiową lekcją – daje nowe spojrzenie na rzeczywistość, uczy kreatywności i pokazuje, że wiele bolączek zaczyna się w sercu lokalu, czyli w kuchni. Często dużymi problemami są też bowiem brak porozumienia między pracownikami i niesnaski rodzinne przenoszone na grunt zawodowy.
– Ona jest drugą Ewą Drzyzgą TVN-u. Jest dobrym psychologiem, a moim zdaniem „Kuchenne rewolucje” są przede wszystkim programem psychologicznym. Dlatego też tak nas fascynuje, bo to, co ona mówi, możemy odnieść do wielu rzeczy – mówi Lara Gessler.
Z okazji jubileuszu 10-lecia programu córka restauratorki dodała też wyjątkowy post na Instagramie, w którym napisała: „Moja Mama znalazła swoje miejsce, swój spokój na bardzo niespokojnych wodach Kuchennych rewolucji. Nigdzie indziej jej temperament i niewyczerpana potrzeba kreacji nie zostałyby zaspokojone. Mamo, robisz przysługę nam wszystkim. Pokazujesz czym jest piękno, smak i po prostu ludzkie serce. Bardzo Ci dziękuję!”.
Lara Gessler zdradza też, że czasami mama poleca jej te lokale, w których przeprowadziła rewolucje, i ich właściciele nadal trzymają wysoki poziom, dbają o klientów, a serwowane tam dania to prawdziwa uczta dla podniebienia.
– Zdzwaniamy się na przykład i ja mówię: „No, jestem tu i tu”, a ona mówi: „O Boże, jesteś tam? To koniecznie podjedźcie do tej i do tej knajpy, tam ostatnio byłam i tam jest rewelacyjnie, zjedzcie to i to”. Więc dokądkolwiek w Polsce się ruszę, to zawsze mam rekomendację, gdzie powinnam zjeść i to jest zawsze bardzo, bardzo miłe i zwykle bardzo, bardzo dobre – mówi Lara Gessler.
Program „Kuchenne rewolucje” pojawił się na antenie TVN-u 10 lat temu. Zrealizowano 20 sezonów, a Magda Gessler odwiedziła 280 lokalizacji. Od 5 marca można już oglądać kolejną jego edycję.
Czytaj także
- 2025-05-19: Piotr Kupicha: Feel to jeden z ostatnich bastionów żywego rock’n’roll’owego grania. Myślę, że to jest klucz do tego, że jesteśmy na scenie już 20 lat
- 2025-05-20: Lanberry: Szykuję grube show, które zapadnie widzom w pamięci. Przede mną intensywne miesiące, w weekendy będziemy grać po cztery–pięć koncertów
- 2025-05-28: Innowacyjne leki zmieniają oblicze rzadkich chorób neurologicznych uznawanych dotychczas za nieuleczalne. Tak jest w przypadku rdzeniowego zaniku mięśni
- 2025-05-21: Finansowanie Europejskiego Banku Inwestycyjnego wspiera rozwój OZE czy infrastruktury drogowej. Wśród nowych priorytetów bezpieczeństwo i obronność
- 2025-05-05: Konkurs NCBR i Orlenu ma wesprzeć najciekawsze rozwiązania dla przemysłu rafineryjno-petrochemicznego. Na ich rozwój trafi blisko 200 mln zł
- 2025-05-22: Unijne programy szansą dla polskiego przemysłu zbrojeniowego. Wkrótce uruchomione będzie 150 mld euro na niskooprocentowane pożyczki
- 2025-05-14: Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy
- 2025-04-15: 1 mln zł na innowacyjne rozwiązania dla miast. Granty mogą otrzymać naukowcy i start-upy
- 2025-04-10: Nowa wersja programu Czyste Powietrze zwiększa wymagania wobec wykonawców instalacji. Nie wszystkie firmy są w stanie im sprostać
- 2025-03-11: Dawid Kwiatkowski: W programie „MBtM” były wyznania miłości w moim kierunku. To było miłe, ale za uczestnikiem musi iść też dobra muzyka
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.
Konsument
Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.
Edukacja
Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.