Newsy

Magda Gessler: Nowy szef kuchni U Fukiera jest nieduży jak Calineczka. Ale zachowaniem przypomina Napoleona

2020-02-11  |  06:19
Mówi:Magda Gessler, restauratorka
Patryk Burnicki, szef kuchni w restauracji U Fukiera
  • MP4
  • Restauracja U Fukiera, której współwłaścicielką jest Magda Gessler, niedługo będzie obchodzić 30. urodziny. Miejsce znane jest z pełnych smaku i aromatu dań kuchni polskiej, przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Niedawno szefem kuchni został Patryk Burnicki. Restauratorka wyznaje, że ich współpraca jest niezwykle owocna. Polega bowiem na nieustannej wymianie pomysłów, kulinarnych doświadczeń i inspiracji.  

    – Dobry szef kuchni powinien kochać jedzenie i ludzi oraz być człowiekiem renesansu, dla którego każdy szczegół jest ważny. Dobrze, jeśli odznacza go ciekawość, nie osiada na laurach, tylko ciężko pracuje, poszukuje nowych wyzwań i rozwiązań. Zwyczajny bigos może być arcydziełem, ale może być również koszmarnym pasztetem, w zależności od przygotowania – zdradza w rozmowie z Agencją Newseria Lifestyle Magda Gessler.

    Zdaniem restauratorki nowy szef kuchni cechuje się niesamowitą odwagą. Nie boi się eksperymentować, dzięki czemu stale poszerza kulinarne horyzonty. Posiada również zdolności przywódcze, które pozwalają efektywnie zarządzać zespołem.

    – W restauracji U Fukiera mamy nowego szefa kuchni. Jest jak Calineczka – nieduży, ale bardzo ambitny. Wyglądem i zachowaniem przypomina Napoleona. Tak jak on odkrywa wszelkie niezdobyte dotąd tereny związane z kuchnią polską. Urzekł mnie konsekwencją, szacunkiem do innych ludzi oraz do potraw i jedzenia – tłumaczy restauratorka.

    U Fukiera jest obecnie jedyną historyczną restauracją w Warszawie. Kontynuuje tradycje kulinarne, które sięgają aż XVII wieku. Restauratorka tłumaczy, że przez 30 lat działalności konsekwentnie realizuje cel, który przyświecał jej już od początku. Magda Gessler pragnie uratować od zapomnienia tradycyjne polskie receptury.

    – Przez te 30 lat menu się nie zmieniło. Chciałabym, żeby Fukier przypominał Casa Botín, miejsce w Madrycie, gdzie piecze się najlepsze pieczyste w całej Hiszpanii. Obie restauracje powstały prawie w tym samym czasie. Specjalnością Fukiera jest kaczka pieczona w całości, niekawałkowana. Prosta, staropolska kuchnia dobrze smakuje i dobrze wygląda – mówi.

    Dzięki działalności Magdy Gessler na polskie stoły po długiej nieobecności powróciły produkty takie jak gęsina, indyk czy dziczyzna. Restauratorka wspomina, że mieszkając w Hiszpanii, tęskniła za polską kulturą.

    – Będąc w Madrycie, marzyłam o Polsce, której nie zastałam. Kiedy przyjechałam, moje rozczarowanie było ogromne. Opierałam swoje oczekiwania na bogactwie smaków, które wyniosłam z domu. W mojej wyobraźni Polska była gościnnym narodem, więc myślałam, że będzie tu multum restauracji. Przyjechałam do Warszawy i okazało się, że są raptem trzy. Od tego doświadczenia zaczęła się moja walka o prawdziwy polski smak – zwraca uwagę restauratorka.

    Zanim Patryk Burnicki został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Magdy Gessler, przez dwa lata pracował w niej jako kucharz. Dzięki temu udało mu się dokładnie poznać specyfikę miejsca oraz jego indywidualne potrzeby.

    – Z panią Magdą Gessler współpracuję już jakiś czas. Początkowo gotowałem w jej restauracji na Podhalu. Pół roku temu zostałem szefem kuchni w restauracji U Fukiera, w której pracuję już ponad dwa lata. Specjalizuję się w kuchni polskiej, jednak uwielbiam również wplatać do niej smaki innych krajów – mówi szef kuchni.

    Patryk Burnicki pracuje w branży gastronomicznej już ponad 12 lat. Doświadczenie pomaga mu odnaleźć się w nowej roli. Tłumaczy, że menu w restauracji jest wyjątkowe, ponieważ bazuje na produktach sezonowych, a to gwarantuje najwyższą jakość potraw.   

    – Dobra kuchnia oznacza dla mnie bazowanie na świeżych produktach. Kiedy w restauracji mamy sezon na grzyby, wykorzystujemy je jak najczęściej. Z kolei w okresie zimowym staramy się ich praktycznie nie używać. Gdy przychodzi dostawa świeżej cielęciny, polecamy ją klientom, lecz gdy produkt się kończy, blokujemy danie, ponieważ staramy się pracować na składnikach niemrożonych – tłumaczy szef kuchni.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Gwiazdy

    Aleksandra Popławska: Zazwyczaj dostaję fajne prezenty. Najbardziej cieszy mnie, jak ktoś mi coś namaluje albo napisze wiersz

    Aktorkę można teraz oglądać między innymi w spektaklu „Wyjątkowy prezent” w reżyserii Tomasza Sapryka. Dzięki tej sztuce widzowie mogą się przekonać, że wyszukany, drogi i niezwykle odważny upominek nie tylko może zepsuć urodzinową imprezę, ale także relacje rodzinne i przyjacielskie. Aleksandra Popławska zdaje sobie sprawę z tego, że wiele osób ma nie lada dylemat, co podarować komuś z okazji urodzin czy imienin. Jednocześnie podkreśla, że ona sama nigdy nie dostała nietrafionego prezentu, który szybko wylądował w koszu.

    Media

    Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski: Mamy wieloletnie doświadczenie telewizyjne. To nam pozwoliło zbudować wideopodcast „Serio?” od strony merytorycznej i technicznej

    Po zwolnieniu z TVP Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski ruszyli na podbój YouTube’a. Do autorskiego wideopodcastu „Serio?” para zamierza zapraszać gości, którzy działają na różnych płaszczyznach, mają nietuzinkowe pasje i swoim postępowaniem dają dobry przykład innym. Prezenterzy wierzą, że ich nowy projekt z odcinka na odcinek będzie się cieszył coraz większą popularnością. Na razie obserwuje ich ok. 5 tys. subskrybentów. Obydwoje zapewniają, że nie boją się nowych wyzwań zawodowych, a satysfakcję sprawia im to, że przy realizacji nagrań mogą w pełni wykorzystać swoje doświadczenie telewizyjne.

    Edukacja

    Co piąte polskie dziecko padło ofiarą cyberprzemocy. Brakuje narzędzi, które pomogłyby z tym zjawiskiem walczyć

    Według badań HBSC co szósty nastolatek na świecie padł ofiarą cyberprzemocy – informuje Europejskie Biuro Regionalne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). W Polsce jest pod tym względem dużo gorzej. Nawet jedno na pięcioro dzieci mogło doświadczyć przemocy w sieci – alarmują naukowcy. Grupą najbardziej narażoną na cyberprzemoc są 13-latki. Porównanie danych z obecnej i poprzedniej edycji badania wskazuje, że dotychczasowe programy przeciwdziałania przemocy, i to nie tylko w obszarze cyber, nie są skuteczne. Eksperci podkreślają, że trzeba w nie włączyć nie tylko szkoły, ale też placówki medyczne, rodziców i samą młodzież.