Newsy

Mięso w diecie niemowlaka powinno być chude, gotowane i najwyższej jakości

2014-08-07  |  06:10

Prawidłowe żywienie dzieci wymaga tego, aby w odpowiednim momencie wprowadzić do ich diety mięso, które jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, żelaza i witamin z grupy B. Chude i najwyższej jakości mięso drobiowe, królika lub mięso czerwone należy podawać ugotowane.

Mięso do diety dziecka możemy wprowadzić około 6-7 miesiąca życia w zależności od tego, czy karmimy piersią, czy sztucznie – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Justyna Marszałkowska, dietetyk Pierwszą porcję mięsa dla dziecka powinna być wielkości małej łyżeczki do czasu, aż dziecko pozna nowy smak i przyzwyczai się do niego.

Dietetycy zalecają, aby podawane dziecku mięso było ze sprawdzonego źródła. Warto kupować produkty renomowanych firm, które mają certyfikaty jakości.

Zwracajmy uwagę na wysoką jakość produktu, który podajemy dziecku. Może to być królik, mięso drobiowe lub czerwone. Ważne, aby było gotowane na parze bądź w wodzie. Nie podajemy natomiast wywaru, z niego możemy zrobić posiłek dla dorosłych – mówi dietetyk.

Justyna Marszałkowska podkreśla, że jeśli chcemy dzieciom kupić dobrą wędlinę, musimy dokładnie przeczytać informacje o jej składzie.

Czytajmy etykiety lub – jeśli kupujemy wędliny na wagę – zapytajmy ekspedientkę o ich jakość i skład. Patrzmy przede wszystkim na zawartość mięsa w danym produkcie. Wybierajmy wędliny z najniższą ilością fosforanów i unikajmy glutaminian sodu – wyjaśnia dietetyk.

Jeśli nie mamy zaufania do wędlin sklepowych, możemy przyrządzać je samodzielnie.

Kupujemy kawałek mięsa wysokiej jakości, który pieczemy lub gotujemy. Mamy wtedy pewność, że jest to danie w 100 proc. bez polepszaczy smaku – tłumaczy Justyna Marszałkowska.

Według dietetyków mięso jest bardzo ważnym elementem diety młodego kształtującego się organizmu ze względu na białko, żelazo i witaminy z grupy B.

Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie aminokwasy oraz najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Zawiera również witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B1, która wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i metabolizm – mówi Justyna Marszałkowska.

Więcej na temat
Motoryzacja Fotelik samochodowy trzeba dopasować do wagi i wzrostu dziecka oraz modelu auta Wszystkie newsy
2014-07-25 | 06:10

Fotelik samochodowy trzeba dopasować do wagi i wzrostu dziecka oraz modelu auta

Bezpieczeństwo w czasie jazdy, nieskomplikowany montaż oraz wygoda pasażera to wytyczne, jakimi powinien kierować się rodzic przy zakupie fotelika dla dziecka. Warto więc
Zdrowie Każdy rodzic powinien przejść fachowy kurs pierwszej pomocy dziecku
2014-07-24 | 06:50

Każdy rodzic powinien przejść fachowy kurs pierwszej pomocy dziecku

W przypadku ratowania ludzkiego życia liczą się sekundy, ale najczęściej strach i brak umiejętności udzielania pierwszej pomocy opóźniają reakcje. Kiedy dziecko traci
Zdrowie Pasty z fluorem stosowane w odpowiedniej ilości nie są szkodliwe dla dzieci
2014-07-22 | 06:25

Pasty z fluorem stosowane w odpowiedniej ilości nie są szkodliwe dla dzieci

Stosowanie niewielkiej ilości pasty z fluorem jest bezpieczne i istotne dla utrzymania prawidłowego stanu zębów najmłodszych. Nowe zalecenia dotyczące fluoru,

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Transport

Polska drugim największym rynkiem dla Mercedesa-Maybacha w Europie. Liczba zamówień na nowego kabrioleta SL 680 wskazuje na duże zainteresowanie klientów

W Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie odbyła się polska premiera najnowszego modelu Mercedes-Maybach – SL 680 Monogram Series. To najbardziej sportowy Maybach w historii. – Liczba zamówień składanych w systemie wskazuje, że premierowe auto cieszy się dużym zainteresowaniem klientów – podkreślają przedstawiciele marki. Polska jest drugim największym rynkiem dla luksusowych samochodów Maybacha w Europie.

Handel

Polacy przerzucają się na piwa bezalkoholowe. Segment rośnie o 17 proc., podczas gdy cały rynek piwa się kurczy

Rynek piwa skurczył się w 2024 roku o prawie 2 proc. To m.in. efekt wzrostu średniej ceny tego alkoholu, która jest dziś o ponad 40 proc. wyższa niż w 2019 roku. Na tle rynku zdecydowanie wyróżnia się segment bezalkoholowy, który wolumenowo i wartościowo rośnie o ok. 17 proc. w ujęciu rocznym. – Ten segment, wart 1,7 mld zł, jest nadzieją na poprawę wyników branży piwowarskiej – ocenia Igor Tikhonov, prezes Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. I podkreśla, że rynek pozostaje pod presją rosnących kosztów produkcji i zmian legislacyjnych.