Mówi: | Milena Rostkowska-Galant |
Funkcja: | prezenterka pogody |
Milena Rostkowska-Galant: Mogłabym sobie zrobić dopisek „oszukiwała na każdej diecie”. Przyznaję się bez bólu
Odchudzać się należy przed wakacjami, a nie w trakcie - uważa prezenterka. Lato to dla niej czas wytchnienia, również od diet, które stosuje w ciągu roku. Stara się odżywiać zdrowo, zdarza jej się również stosować specjalne diety redukcyjne. Nie ukrywa jednak, że rzadko udaje się jej całkowicie przestrzegać ich restrykcyjnych wymogów.
Milena Rostkowska-Galant stara się przestrzegać zasad zdrowego odżywiania. W przemyślany sposób komponuje posiłki, tak aby zawierały wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w jak największym stopniu ogranicza również ilość żywności przetworzonej w codziennej diecie. Nie ukrywa, że mimo to wielokrotnie stosowała też krótkotrwałe, restrykcyjne diety, których celem była szybka utrata wagi.
– Zdarzało mi się być na takich dietach, zawsze się śmieję, że mogłabym sobie zrobić dopisek: Oszukiwała na każdej diecie. Przyznaję się do tego bez bólu – mówi Milena Rostkowska-Galant agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Jej zdaniem zimą i wiosną warto zastosować dietę redukcyjną, aby przygotować ciało do sezonu bikini. Latem nie warto już się odchudzać, wakacje są bowiem porą wytchnienia i cieszenia się życiem. Prezenterka podkreśla, że od jednej przekąski, takiej jak porcja lodów lub gofrów, nie nabierze się nadmiernej liczby kilogramów.
– Rozumiem panie, które się odchudzają, aby czuć się w porządku na plaży. Też czasami mam takie pomysły, chociaż różnie u mnie z nimi wychodzi – mówi Milena Rostkowska-Galant.
Na tegoroczne lato prezenterka ma sporo planów. Czeka ją wiele wyjazdów związanych z pracą i prognozami pogody nadawanymi z różnych miejsc Polski. Prywatnie zamierza podróżować również po rodzinnym kraju, jej głównym celem jest wybrzeże oraz Mazury. Plany nie są jednak jeszcze skonkretyzowane i ulegają ciągłym zmianom.
– Na pewno chcemy odwiedzić rodzinę, która daleko mieszka. Z racji na pracę, bo prognoza pogody jest i w święta, i w weekendy, nie widzę się tak często z moimi dziadkami, jak bym chciała, więc na pewno będę chciała odwiedzić rodzinę swoją i męża – mówi prezenterka.
Milena Rostkowska-Galant twierdzi, że w podróż nie zabiera wielu rzeczy. W jej wakacyjnej walizce musi znaleźć się kapelusz lub czapka z daszkiem oraz krem z filtrami przeciwsłonecznymi. Z brakiem innych przedmiotów może się pogodzić.
Czytaj także
- 2024-04-18: Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-04: Dorota Szelągowska: Moje wymarzone wakacje zawsze są w Tajlandii. Staram się być tam na najmniejszej wyspie, jaką znam, i czuję się tam trochę jak na wsi
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-01-19: Po trzech–czterech tygodniach po większości postanowień noworocznych nie ma już śladu. Przyczyną są zbyt nierealne cele i nakładanie na siebie dużej presji
- 2024-02-07: Coraz więcej nastolatków i dorosłych zmaga się z zaburzeniami jedzenia. W kwestii ich leczenia mamy w Polsce wiele do nadrobienia
- 2024-02-05: Ewa Minge: Po pięćdziesiątce niełatwo było mi utrzymać formę i nie mogłam jeść wszystkiego, co chciałam. Musiałam ograniczyć słodycze, którymi wcześniej się zajadałam
- 2024-01-09: Dieta roślinna staje się cenowo i ofertowo bardziej dostępna dla polskiego konsumenta. Przybywa takich produktów w sieciach handlowych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.