Newsy

Rafał Maślak: wiele polskich spa ma wyższy poziom niż zagraniczne

2017-02-02  |  06:20

Model odwiedza zarówno polskie, jak i zagraniczne hotele spa. Najchętniej korzysta w nich z masaży relaksacyjnych, które pomagają mu odprężyć się po dużym wysiłku. Zdaniem Rafała Maślaka polskie spa w niczym nie ustępują zagranicznym ośrodkom tego typu. 

Rafał Maślak nie zgadza się ze stereotypowym postrzeganiem zabiegów spa jako przeznaczonych wyłącznie dla kobiet i mających na celu pielęgnację urody. On sam chętnie korzysta z tego typu zabiegów, uważa je bowiem za idealną formę relaksu, także dla mężczyzn. Zdaniem modela po dużym wysiłku fizycznym lub psychicznym masaż w spa jest idealnym rozwiązaniem.

Relaksuje, odpręża, na drugi dzień jesteśmy wypoczęci i to jest zupełnie normalna rzecz i układ nerwowy, i skórę mamy taką samą jak kobiety, więc tutaj niczym się nie różnimy – mówi Rafał Maślak agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

Model zazwyczaj odwiedza hotele spa podczas licznych podróży zawodowych po Polsce i Europie. Jego zdaniem polskie spa w niczym nie ustępują zagranicznym ośrodkom tego typu, a nawet niekiedy je przewyższają. Rafał Maślak jest zdania, że w Polsce można znaleźć wiele hoteli spa o bardzo wysokim standardzie i ciekawej ofercie zabiegowej.

– Byłem we Włoszech, we Francji i muszę przyznać, że jest taki sam poziom, albo nawet w Polsce czasami ten gwiazdkowy przerasta nieco niektóre hotele w innych krajach – mówi model.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.