Mówi: | Renata Kaczoruk |
Funkcja: | modelka |
Renata Kaczoruk: Nie wolno się głodzić. To zabójstwo dla metabolizmu
Modelka podkreśla, że dietę, rodzaj aktywności fizycznej i sposób wypoczywania trzeba dostosować do swojego trybu życia. Warto więc wsłuchać się w swój organizm i dać mu tu, czego w tym momencie potrzebuje – odpowiednią ilość snu, smaczne śniadanie bądź trening siłowy. Modelka stara się regularnie ćwiczyć – bieganie, rower, siłownia to dla niej codzienność. Odrzuca natomiast wszelkie restrykcyjne metody odżywiania, bo jej zdaniem są bardzo szkodliwe dla zdrowia.
– Nie wolno być na diecie, która ogranicza kalorie, bo to jest zabójstwo dla metabolizmu, dla pracy tarczycy. Dla nikogo nie jest dobrą rzeczą głodzenie się. Myślę, że dieta modelki, funkcjonowanie osoby, która musi dbać o swój wygląd – a każdemu to polecam – to po prostu zachowywanie bardzo czystego, sterylnego trybu życia. Liczy się więc zdrowy sen, w moim życiu jest też niespecjalnie dużo imprez, alkohol tylko w małych ilościach. I jest też sałata, która oczyszcza organizm i go odkwasza – mówi agencji Newseria Renata Kaczoruk, modelka.
Kaczoruk podkreśla, że każdy posiłek ma stałe miejsce w jej rytmie dnia. Nie rezygnuje ani z kolacji, ani ze śniadania. Stawia jednak na wartościowe produkty, które są bogate w witaminy i składniki odżywcze, dzięki czemu organizm ma dobre paliwo do prawidłowego funkcjonowania.
– Teraz przy tym wytężonym wysiłku fizycznym szczególnie muszę pochłaniać całkiem spore ilości jedzenia. Jestem wysoka, jestem aktywna, więc te posiłki są kluczowe, przede wszystkim śniadanie, jak wszyscy wiemy, a więc śniadanie jest u mnie smaczne i ciepłe – mówi Renata Kaczoruk.
Mimo że modelka musi się skupić teraz przede wszystkim na intensywnych treningach do „Tańca z Gwiazdami”, to nie rezygnuje ze swoich pasji.
– Faktycznie nie łatwo zamknąć mnie w jednym pokoju, a nawet jak jestem w pokoju, to się trochę kiwam i ruszam w rytm muzyki, która mi śpiewa w głowie. Generalnie przez cały rok energii dodają mi wszelkie treningi siłowe, jazda konna, żeglarstwo i wiele innych aktywności na świeżym powietrzu – mówi Renata Kaczoruk.
Renata Kaczoruk podkreśla, że wiosna nie jest dla niej jakimś przełomowym momentem czy impulsem, który szczególnie zobowiązuje do zmian. Ona sama stawia na całoroczną, regularną pielęgnację, która wiąże się ze zdrowym stylem życia, a nie ze zmiennością pór roku.
– Czasem mam taki moment, w którym myślę: a może blond, a może zetnę. Chyba ostatnio poczyniłam parę zmian i na razie dość. Generalnie to jest działanie od środka, powtórzone tysiąc razy. Uroda nie wynika z tego, że nakładamy na siebie make-up, ja tego zwykle nie robię na co dzień, tylko to jest dbanie o siebie, czyli przede wszystkim dobry sen, aktywność na świeżym powietrzu, a więc wyjazdy w góry, nad morze, zdrowa dieta i dużo sałaty – mówi Renata Kaczoruk.
Kaczoruk podkreśla, że ćwiczy po to, by mieć ładną postawę, piękne ciało i zdrowy kręgosłup. Dla przyjemności, dobrego samopoczucia i energii, która utrzymuje się cały dzień po treningu.
Czytaj także
- 2024-03-26: Piotr Zelt: W tym roku na Wielkanoc jadę na narty w Alpy. Chyba wszystkim jest na rękę, że będę gdzieś daleko
- 2024-02-28: Rowery publiczne z dużym wzrostem popularności. Na Śląsku rusza trzeci największy system w Europie [DEPESZA]
- 2024-02-26: Autonomiczne samochody na drogach to już kwestia kilku lat. Zrewolucjonizują transport i działanie wielu branż
- 2024-03-04: Brak przepisów i odpowiedniej infrastruktury wstrzymuje rozwój autonomicznych pojazdów. Hamulcem są także obawy o bezpieczeństwo
- 2024-03-04: Naukowcy zbadali korzyści dla organizmu z postu przerywanego. Wyniki mogą posłużyć stworzeniu nowych strategii walki z otyłością
- 2024-02-13: 82 proc. Polek doceniłoby randkę w obiekcie sportowym. Trening wspólnie z partnerem może pozytywnie wpływać na relacje
- 2024-02-27: Rejestratory aktywności fizycznej motywują do ruchu osoby starsze i w średnim wieku. Małżonkowie pełnią raczej rolę demotywującą
- 2024-02-07: Ewa Wachowicz: Tłusty czwartek znosi kalorie i w ten jeden dzień nie obowiązują. Ja zdecydowanie jestem w teamie chrust
- 2024-02-08: Joanna Liszowska: W tłusty czwartek zawsze ten jeden pączek na szczęście jest wskazany. Ale nie trzeba się objadać, żeby potem nie mieć wyrzutów sumienia i brzuch nie bolał
- 2024-02-29: Dagmara Kaźmierska: Zawsze miałam inne marzenia niż udział w „Tańcu z Gwiazdami”, ale zdecydowałam się w końcu spełnić prośby producentów. Już kilka lat temu mi to proponowano
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.