Mówi: | dr Andrzej Janicki |
Firma: | Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW |
Soki i nektary dostępne na sklepowych półkach są, podobnie jak domowe przetwory, naturalnie pasteryzowane
Pasteryzacja to najbardziej naturalna metoda przedłużania trwałości owoców i warzyw. Polega na niszczeniu bakterii w wyniku obróbki termicznej i jest stosowana przez producentów soków, nektarów i napojów po to, by zachowały one jak najwięcej wartości odżywczych. Produkty pasteryzowane nie muszą być przechowywane w szklanych opakowaniach, mogą także w być kartonach czy butelkach plastikowych.
Jak wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych na zlecenie producenta marek Tymbark i Kubuś, prawie 60 proc. Polaków jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia zawierają konserwanty, natomiast aż 91 proc. ankietowanych jest zdania, że pasteryzować można wyłącznie w szklanych opakowaniach. Tymczasem rodzaj opakowania nie ma wpływu na to, czy produkt był pasteryzowany.
– Podczas produkcji soków owocowych niezwykle istotny jest czas. Muszą być stosowane nowoczesne maszyny i urządzenia, które pozwalają bardzo szybko wykonać procesy technologiczne związane z rozdrobnieniem owoców, wytłoczeniem soku, następnie pasteryzacją i rozlaniem do opakowań – mówi w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle dr Andrzej Janicki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
Soki, nektary i napoje powinny być poddawane pasteryzacji w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni Celsjusza. Eliminuje ona bakterie odpowiedzialne za proces fermentacji, przez co jest niezwykle bezpieczna, a produkty, które zostały poddane temu procesowi, zachowują większość wartości odżywczych.
– W czasie przechowywania utrwalone soki bardzo długo zachowują swoją trwałość oraz tę aktywność prozdrowotną, która polega nie tylko na zawartości witamin, lecz także bioaktywnych związków, które nadają owocom, warzywom i powstałym z nich sokom piękną barwę, a co najważniejsze – powodują regulowanie poziomu wolnych rodników w naszym organizmie, a przez to zapobiegają wielu poważnym chorobom, m.in. miażdżycy czy nadciśnieniu – tłumaczy dr Andrzej Janicki.
Dlatego producenci stawiają na takie technologie, które pozwalają zatrzymać związki wykazujące silne działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwalergiczne.
– Dzięki temu, że nowoczesne procesy technologiczne łagodnie traktują sok, a więc jest stosunkowo krótki czas ogrzewania, to również w czasie przechowywania straty tych aktywnych związków są niewielkie. Nawet pod koniec okresu trwałości soki zachowują co najmniej 80 proc. swojej wartości prozdrowotnej – podkreśla dr Andrzej Janicki.
Warto czytać etykiety na opakowaniach i zwracać uwagę na to, czy dany produkt był poddany procesowi pasteryzacji. Najwięcej właściwości prozdrowotnych mają soki mętne – zapobiegają nowotworom, regulują poziom cholesterolu oraz wspomagają ogólną odporność organizmu.
Czytaj także
- 2025-03-05: Nawet 35 proc. Polaków może się zmagać z insulinoopornością. Sygnałami alarmowymi są nagły wzrost wagi ciała, senność i napady głodu
- 2024-09-16: Konsumenci coraz częściej sięgają po ryby ze zrównoważonych połowów. Sprzedaż certyfikowanych produktów sięga 18 tys. t
- 2024-09-26: Jacek Jelonek i Oliwer Kubiak: Nasza kolejna podróż będzie znowu do Azji. Ale tym razem będziemy mieli gdzie spać i nie będziemy łapać stopa
- 2024-08-20: Upały wyzwaniem w transporcie żywności. W zwykłych samochodach dostawczych może być nawet 50°C [DEPESZA]
- 2024-07-31: Zbiory czereśni zakończyły się o miesiąc wcześniej niż zazwyczaj. Z powodu szybszej wegetacji owoce przypominają te z południa Europy
- 2024-08-06: Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
- 2024-04-10: Producenci owoców i warzyw pełni obaw po przywróceniu 5-proc. VAT-u na żywność. Spodziewają się większej presji sieci handlowych na obniżkę cen
- 2024-02-16: Produkcja cukru pod dużą presją kosztową. Dobre zbiory buraka nie przełożą się na spadek cen
- 2023-09-21: Konsumenci w Polsce kupują rocznie 24 tys. t certyfikowanych produktów rybnych. To sposób na wspieranie zrównoważonych połowów
- 2023-02-07: Słodki olej alternatywą dla cukru w kryształkach. Produkt pozwoli kilkudziesięciokrotnie zredukować spożycie cukru
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.