Mówi: | Tadeusz Müller |
Funkcja: | restaurator |
Tadeusz Müller: Magda Gessler wprowadziła w Polsce przyspieszone technikum gastronomiczne. Polacy i widzowie przeszli kurs wiedzy kulinarnej i o gościnności
Zdaniem restauratora w ciągu ostatnich 10 lat Magda Gessler znacząco zmieniła gastronomiczną mapę Polski oraz zwiększyła świadomość kulinarną nie tylko właścicieli restauracji, szefów kuchni i kucharzy, ale także tych, którzy wcześniej z gotowaniem nie mieli nic wspólnego. Gwiazda TVN-u pokazała, jak z powodzeniem prowadzić lokale, które przyciągają klientów i przynoszą zysk. Udowodniła też, że kluczami do sukcesu są dobry pomysł, smaczne jedzenie i bycie gościnnym.
Dzieci Magdy Gessler – Lara i Tadeusz – były przy niej w czasie uroczystego świętowania dziesięciolecia „Kuchennych rewolucji”. Obydwoje jednym głosem przekonują, że to, co robi ich matka, na trwałe zapisze się w historii polskiej gastronomii.
– Jestem bardzo dumny z mamy, że jest naczelną kucharką w Polsce i że pokazała Polakom, że gastronomia to jest otwarte serce, to jest gościnność, to są przyjazne relacje i dawanie siebie innym – mówi Tadeusz Müller.
Syn Magdy Gessler nie ma wątpliwości, że jego mama zwiększyła świadomość kulinarną Polaków, zaszczepiła w nich pasję do gotowania i pokazała, jak podtrzymać wielowiekową tradycję polskiej gościnności.
– Mam wrażenie, że Magda Gessler wprowadziła w Polsce przyspieszone technikum gastronomiczne. Polacy i widzowie przeszli kurs wiedzy kulinarnej i wiedzy o gościnności. Bo to, co ona robi, to jest szeroka gościnność, uczenie ludzi tego, że restauracja to nie tylko miejsce, gdzie się patrzy na tabelki i foodcosty, ale też trzeba dzielić się sercem – mówi.
Tadeusz Müller podkreśla, że dzięki doświadczeniu jego matki właściciele lokali gastronomicznych zobaczyli, jak powinny funkcjonować takie miejsca, czym przyciągnąć gości i jak sprawić, by wychodzili syci i zadowoleni. Klienci z kolei zrozumieli, że nie muszą godzić się na bylejakość.
– Nauczyła Polaków tego, że w miejscu, gdzie się płaci, wymaga się też jakości, można coś zareklamować, można zwrócić uwagę. I to jest świetne, że Polacy nabrali pewności w korzystaniu z gastronomii – mówi restaurator.
Syn Magdy Gessler na co dzień zajmuje się tworzeniem i wdrażaniem projektów kulinarnych.
– Moja praca polega na wymyślaniu restauracji od zera. Tworzę od koncepcji, przez wnętrza z całym zespołem, poprzez brand, architekturę budynku i wszystkiego, po szkolenia, później gotowanie, wdrożenie tego i podtrzymywanie konceptu. Tym się zajmuję, jestem też współwłaścicielem jednej restauracji Orzo w Warszawie. To jest sieć, która ma też swoje oddziały w Krakowie, Poznaniu, niebawem we Wrocławiu – mówi Tadeusz Müller.
Czytaj także
- 2025-05-26: Dyrektywa o przejrzystości płac zmniejszy lukę płacową między kobietami a mężczyznami. Obniży za to skłonność pracodawców do podwyżek
- 2025-05-21: Tadeusz Drozda: Po 52 latach kariery na estradzie wystąpię nie jako artysta kabaretowy, ale jako piosenkarz. Jak przed każdym debiutem jest trema
- 2025-05-21: Finansowanie Europejskiego Banku Inwestycyjnego wspiera rozwój OZE czy infrastruktury drogowej. Wśród nowych priorytetów bezpieczeństwo i obronność
- 2025-05-19: Poparcie dla UE rekordowo wysokie, mimo wzrostu populizmu. Społeczeństwo oczekuje większego zaangażowania w kwestie bezpieczeństwa
- 2025-05-14: 37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie
- 2025-04-17: Phishing największym cyberzagrożeniem. Przestępcy będą coraz częściej sięgać po AI, by skutecznie docierać do potencjalnych ofiar
- 2025-04-22: Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników
- 2025-04-22: Kwestie bezpieczeństwa priorytetem UE. Polska prezydencja ma w tym swój udział
- 2025-04-14: Nowe technologie podstawą w reformowaniu administracji. Będą też kluczowe w procesie deregulacji
- 2025-04-10: Pierwsze efekty prac deregulacyjnych możliwe już jesienią. Ten proces uwolni w firmach środki na inwestycje
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.
Konsument
Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.
Edukacja
Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.