Newsy

Tomasz Jacyków: Ludzie ze środowisk modowych wyglądają poprawnie. Ale im dalej od wybiegów, tym większy freestyle, aż do niedołęstwa umysłowego i apatii

2018-05-14  |  06:26

Stylista wielokrotnie już oceniał gust Polaków, zarówno w programach telewizyjnych, jak i podczas bezpośrednich spotkań. Podkreśla jednak, że zawsze stara się tak wyrażać krytykę, by nikogo nie urazić, tylko dać impuls do przemyśleń i zmian. Jego zdaniem sporym problemem jest to, że nie potrafimy dobrać odpowiedniego stroju do sytuacji. Co prawda środowiska modowe świecą przykładem, ale już w innych kręgach często jest w tej kwestii bardzo źle.

Tomasz Jacyków podkreśla, że jeśli chodzi o modę i dobry gust, to na naszych ulicach nie ma równowagi. Są osoby, które nie boją się eksperymentować i chętnie poszukują ciekawych stylizacji, ale wciąż pozostaje też bardzo duża grupa obojętnych na modowe nowinki i niechętnych wszelkim zmianom. Wiele osób ubiera się też zupełnie niestosownie do swojego wieku.

– W momencie, kiedy obracamy się w środowiskach modowych bądź modowo bliskich, to ci ludzie wyglądają poprawnie. Ale im dalej od tych wybiegów, tym zaczyna się dziać większy freestyle, aż do niedołęstwa umysłowego i apatii – całe spektrum – mówi agencji Newseria Tomasz Jacyków, stylista.

Zdaniem Jacykowa nie można jednoznacznie ocenić, czy styl ubierania Polaków się poprawia, czy jest coraz gorzej. Jest bowiem dosyć spora grupa osób, które podążają za modą, śledzą najnowsze trendy i starają się dopasowywać stylizacje do okazji. Ale są też tacy, którym kompletnie nie zależy na tym, co na siebie założą.

– Absolutnie nie można tego uogólnić, dlatego że nawet styl ludzi, którzy przychodzą na różne pokazy, się od siebie różni. Zupełnie inaczej wyglądają ludzie np. na pokazie Łukasza Jemioła, a zupełnie inaczej na pokazie La Manii – mówi Tomasz Jacyków.

Zdaniem stylisty brakuje przede wszystkim dobrego ubrania miejskiego i takich stylizacji, które pozwolą się wyróżnić z tłumu, a jednocześnie będą bardzo funkcjonalne.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.