Newsy

Warsztaty kulinarne dla przedszkolaków korzystnie wpływają na ich rozwój

2014-02-26  |  06:10

Zajęcia, dzięki którym poprzez zabawę dzieci zdobywają nowe umiejętności, zapewniają przedszkolakom właściwy rozwój. Pedagodzy podkreślają, że w ten sposób najmłodsi odkrywają w sobie pasję i z zapałem podchodzą do realizowania zadań. Dużym powodzeniem cieszą się zajęcia kreatywne, np.  kulinarno-artystyczne. Dzięki nim dzieci poznają zasady zdrowego odżywiania i reguły savoir–vivre’u,  a także uczą się nowych słówek w języku angielskim.

Oferta dodatkowych zajęć dla najmłodszych jest niezwykle bogata. Niezmiennym powodzeniem cieszą się warsztaty plastyczne, nauka gry na instrumentach, treningi sportowe czy kursy języków obcych. W ostatnich miesiącach furorę wśród dzieci robi też nauka gotowania.

 – Uczymy dzieci właściwego komponowania swojej diety, różnorodnego jedzenia, komponowania posiłków z uwzględnieniem warzyw, owoców, różnego rodzaju przypraw. Dzieci poznają u nas smaki i zapachy z różnych stron świata, uczą się je rozpoznawać, oraz dowiadują się, dlaczego są  one zdrowe i co mogą im dać. Do tego uczą się zasad savoir vivreu, współpracy i koleżeństwa – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Magdalena Imielińska z Akademii Młodego Kucharza.

Zdaniem psychologów, dodatkowe zajęcia powinny być atrakcyjne i absorbujące. Dzieci najbardziej lubią zajęcia twórcze i zabawę połączoną z nauką. Wtedy też najszybciej przyswajają wiedzę.

 – Tym dzieciom staramy się oprócz samego gotowania, wplatać w te zajęcia różne ogólnorozwojowe elementy: poznają kolory, kształty, liczą, dodają, opisują różne składniki i produkty. I na tej fali właśnie powstał pomysł włączenia do tych zajęć języka angielskiego. Owoce i warzywa nazywamy po polsku i po angielsku. Również polecenia typu wymieszaj, podaj, pokrój mówimy zarówno po polsku, jak i po angielsku – tłumaczy Magdalena Imielińska.

Dzięki zajęciom dodatkowym dzieci aktywnie spędzają czas wolny, rozwijają swoje zainteresowania i uczą się dobrych nawyków.

 – To jest dla nas najważniejsze, żeby dzieci zdrowo się odżywiały, żeby wybierały zrobienie w domu sałatki z rodziną zamiast hamburgerów. Taka edukacja kulinarna od najmłodszych lat zaprocentuje zdrowym i prawidłowym odżywianiem w dorosłym życiu. One będą się spotykać razem, żeby sobie zrobić wspólny posiłek, żeby coś ugotować, i to nie będzie tylko odgrzewanie domowych obiadków gdzieś tam na studiach – wyjaśnia Magdalena Imielińska.

Pedagodzy radzą, by również rodzice angażowali dzieci do różnych domowych obowiązków. Wtedy najmłodsi będą mieć poczucie, że wiedza i umiejętności zdobyte podczas warsztatów przydają się im na co dzień.

 –  Z obserwacji dzieci, które chodzą do nas już przez kilka miesięcy, wynika, że są one bardzo sprawne manualnie, co widać przy nawet zwykłym przesiewaniu mąki, dodawaniu łyżek różnych składników. Uczą się wszystkich zasad bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Nie zaczną gotować bez umycia rąk, założenia fartuszka czy spięcia włosów – dodaje Magdalena Imielińska z Akademii Młodego Kucharza. 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.