Łakocie króluje na wigilijnym stole
Wielkimi krokami zbliża się czas świąt Bożego Narodzenia. Każdemu ten okres może kojarzyć się z czymś innym, ale niewątpliwie jednym z ważniejszych elementów, jeśli nie najważniejszym, są świąteczne potrawy. Z kolei ich nieodłączną częścią jest przepyszne łakocie.
Placki, ciasta, ciasteczka, cukierki… Obok ryb, sałatek czy zup, trudno wyobrazić sobie święta bez świątecznych wypieków. Uwielbiają je zarówno młodsi, jak i starsi, a z wigilijnego stołu to ciasta często znikają najszybciej.
Nic dziwnego, święta to bowiem czas, w którym możemy sobie nieco pofolgować, zapomnieć o wszelkich ograniczeniach, bo w końcu niebawem nowy rok, a co za tym idzie, nowe postanowienia.
W święta jedzą wszyscy, dlaczego więc my mielibyśmy sobie odmawiać?
Tym bardziej, gdy na stole nie można opędzić się od pyszności. Każda pani domu może przygotować na święta swój specjał, jednak niektóre ciasta Polacy upodobali sobie bardziej niż pozostałe.
Wypieki obowiązkowe
W tym miejscu nie można zacząć od makowca, ciasta kojarzonego z Wigilią w takim samym stopniu jak karp czy barszcz z uszkami. Makowiec królewski, z serem, czy z biszkoptem, a może tradycyjna strucla makowa z dużą ilością maku, rodzynek i śnieżnobiałej polewy? Nie ulega wątpliwości, że makowiec na wigilijnym stole musi się pojawić, o czym świadczy też szeroki wybór tego ciasta na sklepowych półkach.
„W okresie przedświątecznym notujemy znaczący wzrost sprzedaży makowców, ale nie tylko nich. W cenie są chociażby pierniki. Staramy się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy w przygotowaniach do świąt chcą zaoszczędzić nieco czasu na wypiekanie ciast” – mówi Arkadiusz Drążek z Zakładu Produkcji Cukierniczej Brześć.
Mianem króla wigilijnych stołów w Polsce można by także obwołać sernik, a bogactwo jego rodzajów jest tak duże jak wyobraźnia polskich gospodyń, że wymienić tylko wiedeński, na herbatnikach, z czekoladą bądź na zimno. Bardzo sycący, trafiający w gusta niemalże każdego.
Bogactwo pyszności
Na świątecznym stole nie może zabraknąć piernika, tym bardziej, że nie jest to ciasto skomplikowane do upieczenia. Rodzajów, podobnie jak w przypadku sernika, również jest mnóstwo, m.in. z jabłkami, powidłami, czy tradycyjny z orzechami.
Odnośnie orzechów, są one dodatkowym składnikiem wielu świątecznych ciast chętnie konsumowanych przez całe rodziny. Kompozycje mogą się różnić, niektóre są wzbogacone o dodatki owoców, niektóre z kolei charakteryzuje gruba warstwa pysznej czekoladowej bądź śmietanowej masy.
Gospodyniom lubiącym eksperymentować w kuchni, polecamy wypieki wzorowane na ich batonowych odpowiednikach – ciasta milky way, 3 bit, lub też rozpływające się w ustach tiramisu czy raffaello. Taki deser po świątecznej „wyżerce” jest w stanie ukoić podniebienie każdego.
Cokolwiek pysznego i kuszącego nie pojawi się na wigilijnym stole, nam wypada życzyć tylko jednego: smacznego!

Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu

Chałwa na świątecznym stole nie tylko w formie przekąski

Pomysły na proste i smaczne dania z musztardą
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Małgorzata Rozenek: Jeżeli chcemy przygotować sobie beach body na lato, to musimy zacząć działać już w lutym. Zmiany są widoczne już po trzech tygodniach prawidłowego odżywiania się
Prezenterka podkreśla, że poprzez swój najnowszy program „Rozenek cudnie chudnie” ma do spełnienia misję. Chce zmotywować kobiety do zadbania o swój wygląd, zachęcić je do zmiany nawyków żywieniowych i pozwolić im uwierzyć, że wcale nie trzeba mieć milionów na koncie, by wyglądać jak prawdziwa gwiazda. Wystarczy konsekwentnie zmieniać swój styl życia na zdrowszy.
Media
Gabi Drzewiecka: Należę do grona szczęśliwców, którzy w trakcie pandemii mieli pracę. Nie dotknęło mnie to aż tak bardzo pod względem finansowym

Prezenterka zapewnia, że pandemia nie odbiła się negatywnie na jej sprawach zawodowych. Co prawda w połowie ubiegłego roku po sześciu latach zakończyła współpracę z radiem Chillizet, ale nie wyklucza, że niedługo pojawi się w innej stacji radiowej. Na razie swoją autorską audycję „Gabinet dźwięku” kontynuuje online i jak podkreśla, nadal spotyka się ona z dużym zainteresowaniem odbiorców. Dziennikarkę można też oglądać na antenach telewizji TVN i Canal+, a jednym z największych wyzwań w najbliższych tygodniach będzie udział w programie Music MasterClass Fundacji Fabryki Norblina.
Finanse
Branża muzyczna dotkliwie odczuwa przedłużające się zamknięcie. Odbicie może potrwać co najmniej trzy lata

Polska branża muzyczno-festiwalowa przeżywa trudny okres w związku z pandemią COVID-19. Koncerty na żywo nie odbywają się już od wielu miesięcy, a artyści stracili dochody ze sprzedaży biletów, które są dla nich jednym z głównych źródeł przychodów. W jeszcze trudniejszej sytuacji ekonomicznej znalazły się też tysiące pracowników backstage’owych, takich jak dźwiękowcy, oświetleniowcy, choreografowie czy ekipy scenograficzne. Dziennikarz muzyczny Piotr Metz podkreśla jednak, że publiczność jest spragniona możliwości pójścia na tradycyjny koncert i obcowania z muzyką, dzięki czemu – po zakończeniu przymusowego przestoju – branża muzyczna może przeżyć prawdziwy boom.