Komunikaty PR

Czy olej w diecie może być zdrowy?

2019-10-21  |  16:30

Tłuszcze to niezbędny element naszego żywienia. Mają swój udział w budowaniu błon komórkowych i białej masy w mózgu, wspomagają łączenie hormonów, a także regulują pracę układu nerwowego. Obok węglowodanów są głównym źródłem energii. Odpowiadają za właściwy poziom cholesterolu we krwi i prawidłową termoizolację ciała.

Zdrowy podział

Warto wiedzieć, że tłuszcze dzielimy na nienasycone (korzystne) oraz nasycone (niekorzystne dla organizmu). Specjaliści ds. żywienia zalecają, aby te pierwsze włączać do jadłospisu jak najczęściej, ponieważ zawierają cenne elementy – kwasy Omega-3 i Omega-6. Drugie są mniej istotne – potrzebujemy ich w bardzo niewielkiej ilości, a ich nadmiar może zaszkodzić.

Nasycone kwasy tłuszczowe, powszechnie uznawane za złe, występują w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak czerwone mięso, masło, smalec, czy tłusty nabiał. Jeszcze bardziej niekorzystne dla zdrowia są tłuszcze trans, czyli sztucznie utwardzone. Możemy je spotkać w żywności wysoko przetworzonej, słodyczach, produktach typu fast food oraz wyrobach cukierniczych. Powodują m.in. wysoki poziom złego cholesterolu, którego nadmiar prowadzi do zapychania żył i sprzyja chorobom układu krążenia. Wspólnie z cukrami prostymi prowadzą do zakłócenia metabolizmu glukozy i rozwoju cukrzycy.

Inaczej się ma sytuacja z tłuszczami nienasyconymi (w dużym stopniu pochodzenia roślinnego), które ograniczają ryzyko wystąpienia powyższych schorzeń. Dzięki kwasom Omega-3 oraz Omega-6 wspomagają układ odpornościowy i regulują poziom dobrego cholesterolu. Kwasy Omega-3 są bardzo potrzebne. Nasz organizm nie potrafi wyprodukować ich samodzielnie, więc warto wzbogacić o nie codzienną dietę. Te elementy znajdziemy w rybach, orzechach, czy najróżniejszych olejach roślinnych - począwszy od oliwy z oliwek,
a skończywszy na oleju z pestek dyni, czy orzechów.

Czym kierować się przy wyborze właściwego oleju?

Liczba olejów roślinnych na rynku może przyprawić o zawrót głowy. Na półkach sklepowych dostępne są m.in. wersje tłoczone na zimno oraz rafinowane. Te ostatnie powstają w wyniku procesu rafinacji w bardzo wysokiej temperaturze (powyżej 200°) – powoduje to wytrącanie się szkodliwych, rakotwórczych substancji. Co więcej - skutkiem obróbki termicznej jest olej pozbawiony smaku, zapachu oraz przeciwutleniaczy. Lepiej unikać takich produktów.

Produkty nierafinowane będą o wiele lepszym wyborem. Jednym z nich jest RegenOil marki DuoLife, który powstał z połączenia 13 olejów roślinnych, tłoczonych na zimno. To produkt najwyższej jakości, którego skład oparty jest o zasadę „złotej proporcji” kwasów Omega-3 w stosunku do kwasów Omega-6 (czyli między 1:1 a 1:5).  Pierwsze z nich opóźniają proces starzenia się organizmu, stabilizują ciśnienie krwi oraz redukują stany zapalne. Drugie zaś poprawiają jakość skóry i pomagają w profilaktyce chorób układu krążenia.

RegenOil marki DuoLife został wytworzony bez użycia komponentów genetycznie modyfikowanych. Dzięki drogocennym składnikom poprawia witalność i regeneruje zmęczony po dużym wysiłku organizm. Zawiera także witaminy D3 i K2 MK7, które pomagają w prawidłowym przyswajaniu fosforu oraz wapnia i wspomagają układ odpornościowy.  W jego recepturze możemy znaleźć sfermentowaną soję, sekret długowieczności Japończyków.

Brakujący element

Pamiętajmy, że zdrowe tłuszcze są bardzo ważnym elementem codziennej diety. Ich najważniejszą funkcją jest ułatwianie organizmowi przyswajania witaminy A, D, E i K, które wpływają korzystnie na wzrok oraz wzmacniają skórę, zęby i kości. Nie rezygnujmy z nich. Włączmy prozdrowotne oleje do jadłospisu, aby jak najdłużej cieszyć się dobrą formą fizyczną.

 

www.myduolife.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Odłóż telefon i ciesz się zdrowym kręgosłupem! Biuro prasowe
2020-07-10 | 09:30

Odłóż telefon i ciesz się zdrowym kręgosłupem!

15 lipca przypada Dzień bez Telefonu Komórkowego. To jedno z ulubionych świąt… ortopedów.   Telefony komórkowe określa się czasem największym
Zdrowie BRAK ZDJĘCIA
2020-07-08 | 01:00

Szpiczak plazmocytowy - pacjenci czekają na dostęp do innowacyjnych terapii

"Wciąż słyszymy, że w ostatnich latach w Polsce zostały udostępnione terapie w szpiczaku plazmocytowym. Jak długo mamy żyć przeszłością? Medycyna idzie naprzód Potrzebujemy dostępu do nowych terapii i nowych
Zdrowie Dlaczego tak trudno opiekunom prosić o pomoc?
2020-07-07 | 12:00

Dlaczego tak trudno opiekunom prosić o pomoc?

Szczera rozmowa to uniwersalne narzędzie, które stanowi klucz do wzajemnego zrozumienia i otrzymania od drugiej osoby adekwatnego do naszych potrzeb wsparcia. Okazuje się jednak, że

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Farmacja

Powoli wracamy do planowych zabiegów i wizyt u lekarzy. Telemedycyna może pomóc w walce z rosnącymi kolejkami

Pandemia przyczyniła się do skokowego wzrostu popularności telemedycyny. Już na początku większość szpitali, przychodni i placówek medycznych wprowadziła zdalne konsultacje online i przez telefon, co umożliwiło zasięgnięcie porady lekarza, a także  wystawienie zwolnienia, skierowania czy recepty bez konieczności osobistego kontaktu. Do tej formy przekonali się zarówno lekarze, jak i pacjenci. Aż 74 proc. pacjentów chce korzystać z telemedycyny nawet po zakończeniu pandemii – wynika z badań Grupy LUX MED. Obecnie firma dostarcza prawie 20 tys. usług telemedycznych dziennie.

Handel

Co czwarty internauta woli robić zakupy w sieci niż w tradycyjnych sklepach. Rozszerzona rzeczywistość może zmniejszyć liczbę zwrotów

Migracja konsumentów z trybu offline do online trwa już od dawna, ale pandemia SARS-CoV-2 okazała się katalizatorem, który przyspieszył ten proces. W sieci kupuje już 72 proc. Polaków, a więcej niż co czwarty częściej wybiera obecnie ten kanał zakupowy m.in. ze względu na wygodę, szybkość i większe bezpieczeństwo. Zyskały kategorie, które w e-commerce dobrze radziły sobie już wcześniej, jak moda i uroda czy elektronika, ale Polacy przekonali się również do kupowania w internecie produktów spożywczych. Rosnącą rolę w e-zakupach odgrywają technologie, jak np. rozszerzona rzeczywistość, które pozwalają lepiej dopasować produkt i zminimalizować ryzyko zwrotów.

 

Serwis specjalny

Przez koronawirusa Polki obawiają się o swoją zawodową przyszłość. Co trzecia rozważa wyjazd do pracy za granicę

Pandemia koronawirusa ma wpływ na życie zawodowe niemal 70 proc. Polek, głównie młodych. Dla wielu z nich jest to wpływ negatywny – pracę już straciło 15 proc., a 18 proc. pracuje w mniejszym wymiarze czasu – wynika z badania IQS na zlecenie Promedica24. W związku z tym coraz więcej kobiet szuka pracy za granicą. Co trzecia przyznaje, że rozważa emigrację zarobkową, przede wszystkim do Niemiec. Ponad 20 proc. z nich chciałoby podjąć pracę przy opiece nad seniorami.