Komunikaty PR

Gwiazdy pierwszego planu

2019-08-19  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt

Małgorzata Wnorowska
Forestor

ul. Postępu 14
02-676 Warszawa
m.wnorowska|forestor.pl| |m.wnorowska|forestor.pl
609192635
www.forestor.pl
Do pobrania gwiazdy ( 0.55 MB )

Siła wyspy i półwyspu kuchennego kryje się w mocno wyeksponowanej pozycji, która z kolei nakłada obowiązek nienagannej prezentacji i ozdobnego charakteru. Mebel z pogranicza stref o odmiennym charakterze w estetyczny sposób musi połączyć dwa różne oblicza.

 

Wyspa i półwysep kuchenny to pojemna zabudowa meblowa, która stanowi dodatkowy potencjał powierzchni roboczej czy przestrzeni do przechowywania, ale to również atrakcyjny sposób rozdzielenia, a jednocześnie połączenia strefy kuchennej i salonowej w otwartych wnętrzach. Ta umowna granica jest mocno wyeksponowana. Wyspa lub półwysep ustawione są w centralnym miejscu kuchni, dlatego skupiają na sobie uwagę. To niełatwe zadanie, dlatego ten wielofunkcyjny mebel musi wyróżniać się atrakcyjną bryłą i estetycznym wykonaniem, które w połączeniu z efektownymi dekorami będą stanowić jego główne atuty.

Nie można oczywiście zapominać o stronie praktycznej. Od strony kuchennej wyspa i półwysep mają charakter roboczy. Pod blatem, który stanowi wygodną powierzchnię roboczą, jest wystarczająco miejsca na pojemne szuflady czy szafki do przechowywania zapasów żywności lub naczyń. Można tu również zaaranżować strefę zmywania lub gotowania. Od strony salonu mają z kolei charakter reprezentacyjny. Jak efektownie połączyć obie te funkcje?

 

Estetyka na pierwszym planie

Wyspa kuchenna to niezliczone możliwości aranżacyjne, które pozwolą pogodzić jej dwa odmienne oblicza. Można na niej przygotowywać posiłki, zmywać naczynia czy gotować, a strefę roboczą subtelnie ukryć za pomocą oryginalnej „dostawki” w formie baru zaprojektowanego od strony salonu. Będzie on ozdobą wyspy i nada jej bardziej nowoczesnego designu, a jednocześnie zamaskuje jej kuchenny charakter.

Dużym atutem wyspy będą piękne dekory, które zostaną odpowiednio skomponowane z pozostałą częścią zabudowy meblowej w kuchni i w części salonowej. Całość powinna stworzyć harmonijną aranżację, w której każdy z elementów idealnie do siebie pasuje. Jak przystało na „gwiazdę pierwszego planu”, wyspa musi być szykowna i efektowna.

 

Wygoda przede wszystkim

Mała zmiana – wielki efekt! Warto spersonalizować wyspę, bo pomysłowe i nieszablonowe rozwiązania to skuteczny sposób na uzyskanie wyjątkowego efektu, a o taki przecież chodzi w przypadku mebla umiejscowionego w centralnym miejscu wnętrza kuchenno-salonowego. Na wyspie dużo się dzieje, dlatego powinna być wygodna. A gdyby tak potraktować to dosłownie i poza wygodą pracy pomyśleć również o odpoczynku? Od strony kuchennej wyspa ma charakter roboczy: pełni funkcję blatu, pod którym zaprojektowane są pojemne szuflady do przechowywania. Od strony salonu można zaaranżować na niej ławę, miękko wykończoną tapicerowanym obiciem, na której, na przykład oczekując na zagotowanie się wody na herbatę czy podgrzanie posiłku, można wygodnie usiąść.

 

Otwarte półki to zawsze dobre rozwiązanie

Nawet wyspa o klasycznej, prostej formie może mieć wiele wersji. O końcowym efekcie decydują „drobiazgi” w postaci wyrazistych detali, które będą przyciągały uwagę. Nie tylko fantazyjny kształt, ale i otwarte półki, w pomysłowy sposób wkomponowane w mebel, zindywidualizują jego bryłę. To również sposób na nadanie mu wizualnej lekkości.

Innym ciekawym rozwiązaniem aranżacyjnym jest półka umieszczona na blacie wyspy, która będzie doskonałym miejscem do ustawienia doniczek z ziołami. Będą one naturalną ozdobą wnętrza a dodatkowo mamy je w zasięgu dłoni podczas przygotowania posiłków.

Otwarte półki, wyróżnione innym dekorem niż pozostała część mebla, są efektowną dekoracją wyspy a jednocześnie nadają jej charakter ekspozycyjny – to idealne miejsce na ozdobne naczynia czy oryginalne bibeloty.

 

Doskonała para: półwysep i stół w jednym

Przestrzeni kuchennej nie ukrywamy już za drzwiami, a umowną granicę pomiędzy strefą roboczą a wypoczynkową często wyznacza półwysep. On również może mieć bardziej designerską formę, która pozwoli połączyć funkcję użytkową z estetyczną. Półwysep ustawiony w centralnym miejscu kuchni może być alternatywą dla jadalni i pełnić rolę stołu, przy którym będą spożywane posiłki, zwłaszcza gdy ograniczenia metrażu nie pozwalają na ustawienie osobnego stołu. Półwysep zintegrowany ze stołem to nie tylko rozwiązanie bardzo praktyczne, ale ciekawy sposób na zindywidualizowanie formy mebla.

Zaskakujący efekt można uzyskać decydując się na asymetryczny układ czy wprowadzając różne wysokości blatu, które zaakcentują roboczą część półwyspu przynależną kuchni i część jadalnianą. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Klimatyczna oaza w samym centrum Warszawy Biuro prasowe
2020-02-19 | 12:40

Klimatyczna oaza w samym centrum Warszawy

Stylowy mikroapartament urządzony w jednej z urokliwych kamienic z 1956 roku łączy w sobie wysmakowany design i dyskretny urok glamour. Pomimo zgiełku turystycznego centrum miasta, mieszkanie
Dom Izolacja kanałów wentylacyjnych. O czym pamiętać przy jej wyborze?
2020-02-19 | 01:00

Izolacja kanałów wentylacyjnych. O czym pamiętać przy jej wyborze?

Izolacja elastomeryczna sposobem na kondensację i łatwiejszy montaż Idealna izolacja kanałów wentylacyjnych powinna łączyć w sobie kilka właściwości. Przede wszystkim ma ona za
Dom Jak poprawnie wykonać bruzdowanie pod instalacje?
2020-02-19 | 01:00

Jak poprawnie wykonać bruzdowanie pod instalacje?

Gdzie umieścić rury i przewody? Instalację alarmową, internetową czy telewizyjną tworzy się z kabli tak cienkich, że bez problemu można przymocować je na ścianach, a następnie

Więcej ważnych informacji

Komunikat

Ważne informacje dla dziennikarzy radiowych

Dziennikarze radiowi mają możliwość pobierania oryginalnego klipu dźwiękowego oraz  z lektorem w przypadku materiałów, w których ekspertami są obcokrajowcy.

Zapraszamy do kontaktu media|newseria.pl?subject=Kontakt%20dla%20medi%C3%B3w| style="background-color: rgb(255, 255, 255);"|media|newseria.pl 

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Partner sekcji zdrowie

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Gwiazdy

Milena Sadowska (Miss Polonia 2018): Przed wejściem na scenę dzwoniłam z płaczem do mamy. Bałam się, że nie dam rady

Po wygranej w konkursie piękności Milena Sadowska doskonale odnalazła się w roli nowej miss. W trakcie swojego „panowania” udzielała wywiadów, uczestniczyła w galach, brała udział w sesjach zdjęciowych oraz reprezentowała Polskę podczas wielu wyjazdów zagranicznych. Wspomina, że dzień konkursu był dla niej bardzo stresujący. Przed występem nie mogła pozbierać myśli i czuła się niepewnie. W pokonaniu strachu pomogli jej najbliżsi.

Farmacja

Skuteczne leczenie raka prostaty jest dostępne dopiero na etapie z przerzutami. Pacjentów z wcześniejszym stadium nowotworu nie obejmuje program lekowy

Rak prostaty jest już najczęściej występującym nowotworem u mężczyzn. Co roku diagnozuje się więcej zachorowań i w coraz młodszym wieku, nawet przed 50. rokiem życia. Ubiegły rok przyniósł pewną poprawę w leczeniu pacjentów z tym nowotworem, ale jest ono dostępne wyłącznie dla chorych z przerzutami. Pacjenci, u których rak prostaty jest oporny na kastrację, ale jeszcze nie dał przerzutów, nie mają dostępu do nowych leków. – Muszą więc czekać, aż ich stan się pogorszy – podkreślają lekarze i oceniają, że jest to nieetyczne. Polska w dalszym ciągu znacząco odbiega od państw Europy Zachodniej w leczeniu tego nowotworu.

 

Ochrona środowiska

W Europie brakuje miodu. Skala fałszowania tego produktu jest coraz większa

Europejscy konsumenci odczuwają niedobór miodu na rynku, ale pszczelarze nie są w stanie dostarczyć wystarczającej ilości tego produktu. Podobnie jest w Polsce, gdzie jest mało pasiek profesjonalnych, a liczba rodzin pszczelich rośnie zbyt wolno. Problemy i uwarunkowania branży sprawiają, że na sklepowe półki trafia miód importowany m.in. z Ukrainy i Chin. Rośnie też skala zjawiska fałszowania tego produktu.