Komunikaty PR

PRÓCHNICA A PROBLEMY Z WYMOWĄ – MLECZAKI SĄ WAŻNIEJSZE NIŻ MYŚLISZ!

2019-03-07  |  12:25
Biuro prasowe

Pierwsze zęby – choć wydają się mało istotne, ponieważ z założenia zostaną zastąpione stałymi zębami – mają znaczący wpływ na rozwój dziecka. Dbałość o mleczaki jest ważna, ponieważ dzieci ucząc się mówić, wymawiać pierwsze głoski, potrzebują uzębienia. W sytuacji, gdy dojdzie do najgorszego stadium próchnicy kwitnącej, mleczaki ulegają całkowitemu zniszczeniu.  W efekcie mali pacjenci są kierowani przez logopedów do gabinetów stomatologicznych, ponieważ mają trudności z wymową. Źródłem tych problemów mogą być także nieprawidłowości z wędzidełkami.

Chcąc uniknąć lub ograniczyć problemy związane z zębami mlecznymi, należy zacząć od wizyty u stomatologa. Rodzice powinni odbyć ją z dzieckiem w okresie od roku do półtora roku od urodzenia. W jej trakcie lekarz udzieli informacji na temat pielęgnacji mleczaków, uwzględniając ich stan zdrowia. Co ważne, badane są m.in. wędzidełka wargi górnej i dolnej oraz języka, które mają bezpośredni wpływ na rozwój mowy. Wszelakie nieprawidłowości ich dotyczące mogą dodatkowo generować zaburzenia ortodontyczne. Zidentyfikowanie tego rodzaju problemów na wczesnym etapie, umożliwia ich szybsze skorygowanie i zahamowanie późniejszych problemów związanych z aparatem mowy.

 – Próchnica u dzieci jest bardzo często spotykanym problemem. Niestety w wielu przypadkach wynika ze złych nawyków higienicznych rodziców. Wraz z pojawieniem się pierwszych mleczaków, powinny być one regularnie myte, zwłaszcza po jedzeniu i przed spaniem. W przeciwnym wypadku dziecko jest zagrożone próchnicą kwitnącą, która bardzo szybko się rozprzestrzenia. W najgorszym przypadku po zębach mlecznych zostaje tylko korzeń i zaczynają pojawiać się problemy wtórne. – mówi dr Barbara Obłoj, właścicielka warszawskiego Centrum Ortodoncji i Implantologii ODENT. Dodaje: – Jedynym rozwiązaniem w sytuacji całkowitej utraty zębów mlecznych staje się wykonanie mikroprotezy. Tylko w ten sposób dziecko ma szansę nadrobić zaległości związane z funkcjonowaniem aparatu mowy. Aby uniknąć tego typu problemów, należy dbać o zęby malucha od samego początku, a w późniejszym wieku wypracować wraz z dzieckiem nawyk ich systematycznego czyszczenia.

Zdrowie dziecka i jego prawidłowy rozwój w dużej mierze zależy od zaangażowania rodziców. Powinni być oni świadomi roli zębów mlecznych i konsekwencji ich zaniedbania. Chcąc zapewnić maluchowi zdrowy start, należy pamiętać o regularnych wizytach u stomatologa i wdrożeniu odpowiedniej i przede wszystkim systematycznej higieny. Co istotne, zdrowe nawyki wykształcone u dziecka we wczesnym wieku będą procentować w jego dorosłym życiu.

Więcej informacji:

http://odent.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dziecko Sposoby na spędzanie czasu z dzieckiem latem Biuro prasowe
2019-07-15 | 15:35

Sposoby na spędzanie czasu z dzieckiem latem

Latem jest mnóstwo okazji do ciekawych i angażujących zabaw z maluchami. Dzieci uczą się przez obserwację dorosłych, dlatego tak ważne jest, żebyśmy pokazali im, jak można
Dziecko Kreatywne wakacje – obudź w dziecku artystę!
2019-07-15 | 06:20

Kreatywne wakacje – obudź w dziecku artystę!

Próbuj nowych rzeczy, przełamuj rutynę, zdobywaj nowe umiejętności, dobrze się baw, miej otwarty umysł, nagradzaj sam siebie – to tylko niektóre z zasad pobudzania
Dziecko Bezpłatne warsztaty dla dzieci i młodzieży w Silesia Summer Park
2019-07-12 | 17:01

Bezpłatne warsztaty dla dzieci i młodzieży w Silesia Summer Park

Strefa rozrywek sportowych i wakacyjnego relaksu na powietrzu to pomysł na aktywne lato w mieście.  W każdą sobotę wakacji w ramach Silesia Summer Park dzieci i młodzież mogą

Kalendarium

Gwiazdy

Blanka Lipińska: Uwielbiam słodycze i to jest mój największy problem życiowy. Gdybym ich nie lubiła, tobym pewnie była połowę chudsza

Pisarka przyznaje, że ma wielką słabość do słodyczy. Dlatego czasami, żeby nie dokładać organizmowi zbyt wielu dodatkowych kalorii, przygotowuje ich wersje fit przy użyciu zamienników cukru. Zdradza też, że ostatnio, by pozbyć się zbędnych kilogramów, stawia na intensywne ćwiczenia w kombinezonie z elektrostymulacją.

Gwiazdy

Katarzyna Dziurska: Po zaręczynach czujemy z Emilianem, że jeszcze bardziej się kochamy. Jesteśmy non stop ze sobą i nie mamy siebie dosyć

Trenerzy Katarzyna Dziurska i Emilian Gankowski wspominają, że kiedy spotkali się za pierwszym razem, zupełnie między nimi nie zaiskrzyło. Nie przypuszczali nawet, że po kilku latach połączy ich tak gorące uczucie. Po nagraniach do programu „Dance, dance, dance” para wyjechała do Pragi i tam kulturysta oświadczył się swojej wybrance. Obydwoje podkreślają, że to magiczne wydarzenie jeszcze bardziej umocniło ich miłość. 

Farmacja

Pacjenci onkologiczni mogą być leczeni szybciej i skuteczniej. Walka z nowotworami wymaga jednak zmiany podejścia

Medycyna potrzebuje przejścia z systemu opartego na płatności za usługę na system płatności za wartość tej usługi dla pacjenta – podkreślają eksperci. Wdrożenie modelu value based healthcare umożliwi m.in. dalszy postęp w walce z nowotworami. Pacjenci nie będą musieli stać w długich kolejkach, tylko będą leczeni szybciej i skuteczniej, również dzięki terapiom personalizowanym. W tym zakresie dużą rolę do odegrania mają nowe technologie oraz współpraca szpitali, lekarzy i firm technologicznych. Przykładem takiej współpracy może być podpisanie listu intencyjnego między firmą Philips a warszawskim Centrum Onkologii Instytutem im. Marii Skłodowskiej-Curie.

Handel

Polacy stawiają na gotowe dania. Sięga po nie 85 proc. konsumentów, a rynek jest wart ponad 1 mld zł

Coraz szybsze tempo życia przekłada się na szybki rozwój rynku dań gotowych. Według Kantar Millward Brown po dania instant w kubeczkach sięga niemal 85 proc. Polaków, a cały rynek jest wart ponad 1 mld zł i rośnie w tempie blisko 7-proc. rocznie. Polacy coraz chętniej włączają do menu także te smaki, które poznają w trakcie podróży, stąd rosnący udział dań orientalnych, np. kuchni azjatyckiej. Producenci dostosowują swoją ofertę także do potrzeb wegan i wegetarian.