Komunikaty PR

„GMO Polemicznie” –KUKBUK oraz Uniwersytet Warszawski zapraszają do dyskusji

2014-09-18  |  14:45
Biuro prasowe

W sobotę, 20 września o godzinie 17.30 w samym sercu Warszawy (Bar Studio, pl. Defilad 1) Uniwersytet Warszawski i wydawnictwo KUKBUK w nietypowy sposób zainaugurują nowy kierunek studiów podyplomowych na Uniwersytecie Warszawskim, pt. „Kultura kulinarna”. W ramach wydarzenia odbędzie się debata na temat żywności genetycznie modyfikowanej. Po dyskusji z ekspertami odbędą się warsztaty z robienia tortilli oraz projekcja filmu dokumentalnego „GMO OMG”.

Redakcja magazyn kulturalno-kulinarnego KUKBUK wraz z przedstawicielami właśnie inaugurowanego kierunku studiów „Kultura kulinarna” na Uniwersytecie Warszawskim zdecydowali się stworzyć przestrzeń do debaty dla zwolenników i przeciwników żywności transgenicznej. Wśród zaproszonych do dyskusji gości znajdują się: Dorota Metera – specjalistka z zakresu rolnictwa ekologicznego oraz członkini Partii Zieloni, Wojciech Zalewski – doktor nauk rolniczych oraz biolog molekularny, autor bloga „GMObiektywnie”, Marcin Rotkiewicz – dziennikarz naukowy specjalizujący się w tematyce GMO, zastępca redaktora działu nauka tygodnika „Polityka” oraz Katarzyna Jagiełło z Greenpeace Polska. Debatę poprowadzi Marcin Wojtasik, koordynator studiów „Kultura kulinarna” na Uniwersytecie Warszawskim.

Po dyskusji uczestnicy wydarzenia będą mogli wziąć udział w  warsztatach z robienia tortilli prowadzonych przez Tortilla Molino – firmę, która wytwarza je według tradycyjnej meksykańskiej receptury. Spotkanie zakończy projekcja intrygującego filmu dokumentalnego Jeremy’ego Seifert’a „GMO OMG” z 2013 roku, prezentowanego wcześniej na festiwalu Berlinale.

Wszystkich zainteresowanych tematem żywności genetycznie modyfikowanej serdecznie zapraszamy! Wstęp wolny.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Fit przepisy na mrożoną kawę Biuro prasowe
2020-08-03 | 13:00

Fit przepisy na mrożoną kawę

Kiedy rano nie możemy się zdecydować, czy bardziej brakuje nam zastrzyku kofeiny, czy porcji pełnowartościowego białka, warto sięgnąć po High Protein Iced Coffee Herbalife Nutrition. Ta
Żywienie Nowość! Veggie Juice i Chia Smoothie - marka Eisberg wprowadza dwa nowe smaki!
2020-08-03 | 12:55

Nowość! Veggie Juice i Chia Smoothie - marka Eisberg wprowadza dwa nowe smaki!

Linię wegańskich soków i smoothies HPP zasiliły kolejne dwie nowości. Veggie Juice i Chia Smoothie to świeże, w 100% naturalne, zimnotłoczone propozycje, które idealne
Żywienie TO JEST NASZ DRÓB! WYSOKA JAKOŚĆ – EUROPEJSKA GWARANCJA
2020-07-30 | 18:00

TO JEST NASZ DRÓB! WYSOKA JAKOŚĆ – EUROPEJSKA GWARANCJA

W lipcu 2020 pod hasłem „To jest nasz drób! Wysoka jakość - europejska gwarancja” ruszyła nowa kampania informacyjna na temat mięsa drobiowego w UE. Jej celem jest

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Złote Spinacze 2020 - zgłoszenie

Gwiazdy

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Teatr

Olga Bończyk: Artyści zostali niezwykle boleśnie dotknięci przez pandemię. Większość z nas czuje się zapomniana i niechciana

Aktorka przyznaje, że na początku kwarantanny starała się zagospodarować wolny czas tak, by nie odczuwać niepokoju spowodowanego brakiem pracy. Skupiła się głównie na przyjemnościach i dbaniu o dom. Natłok zajęć całkowicie ją pochłonął. Jednak gdy przerwa od aktywności zawodowej zaczęła się niebezpiecznie przedłużać, pojawił się wewnętrzny niepokój. Obecnie Olga Bończyk przygotowuje się do premier spektakli, które już niedługo będą miały miejsce w nowo powstałej przestrzeni artystycznej – Scenie Relaks.

Media

Patrycja Strzałkowska: Podczas produkcji programów telewizyjnych manipuluje się wypowiedziami ludzi, żeby uzyskać efekt zadowalający producenta

Uczestniczka polskich reality show i autorka bestsellerów niedawno wydała kolejną, pełną erotyki powieść, która nosi tytuł „Show mojego życia”. Autorka zdradza w niej kulisy powstawania programów telewizyjnych oraz ujawnia manipulacje, które stosuje się w trakcie montażu nakręconego materiału. Patrycja Strzałkowska podczas tworzenia kontrowersyjnej historii korzystała ze swojego doświadczenia. Przyznaje, że praca nad telewizyjnymi projektami zazwyczaj wiąże się z licznymi wpadkami.

Transport

Polacy obawiają się drugiej fali pandemii. Co czwarty ogranicza wydatki, a ponad połowa wybiera polskie produkty i krajowe atrakcje turystyczne

48 proc. mieszkańców naszego kraju obawia się powrotu pandemii, a wśród kobiet odsetek ten wynosi 51 proc. – to wnioski z badania przeprowadzonego na zlecenie Dentsu Aegis Network Polska w czerwcu. Nastroje Polaków poprawiły się w porównaniu z początkowym okresem pandemii, jednak podczas zakupów jedna czwarta ogranicza wydatki, ponad połowa koncentruje się na produktach, które zaspokajają podstawowe potrzeby, a większość tych, którzy planują wakacje, spędzi je w Polsce.