Komunikaty PR

„GMO Polemicznie” –KUKBUK oraz Uniwersytet Warszawski zapraszają do dyskusji

2014-09-18  |  14:45
Biuro prasowe

W sobotę, 20 września o godzinie 17.30 w samym sercu Warszawy (Bar Studio, pl. Defilad 1) Uniwersytet Warszawski i wydawnictwo KUKBUK w nietypowy sposób zainaugurują nowy kierunek studiów podyplomowych na Uniwersytecie Warszawskim, pt. „Kultura kulinarna”. W ramach wydarzenia odbędzie się debata na temat żywności genetycznie modyfikowanej. Po dyskusji z ekspertami odbędą się warsztaty z robienia tortilli oraz projekcja filmu dokumentalnego „GMO OMG”.

Redakcja magazyn kulturalno-kulinarnego KUKBUK wraz z przedstawicielami właśnie inaugurowanego kierunku studiów „Kultura kulinarna” na Uniwersytecie Warszawskim zdecydowali się stworzyć przestrzeń do debaty dla zwolenników i przeciwników żywności transgenicznej. Wśród zaproszonych do dyskusji gości znajdują się: Dorota Metera – specjalistka z zakresu rolnictwa ekologicznego oraz członkini Partii Zieloni, Wojciech Zalewski – doktor nauk rolniczych oraz biolog molekularny, autor bloga „GMObiektywnie”, Marcin Rotkiewicz – dziennikarz naukowy specjalizujący się w tematyce GMO, zastępca redaktora działu nauka tygodnika „Polityka” oraz Katarzyna Jagiełło z Greenpeace Polska. Debatę poprowadzi Marcin Wojtasik, koordynator studiów „Kultura kulinarna” na Uniwersytecie Warszawskim.

Po dyskusji uczestnicy wydarzenia będą mogli wziąć udział w  warsztatach z robienia tortilli prowadzonych przez Tortilla Molino – firmę, która wytwarza je według tradycyjnej meksykańskiej receptury. Spotkanie zakończy projekcja intrygującego filmu dokumentalnego Jeremy’ego Seifert’a „GMO OMG” z 2013 roku, prezentowanego wcześniej na festiwalu Berlinale.

Wszystkich zainteresowanych tematem żywności genetycznie modyfikowanej serdecznie zapraszamy! Wstęp wolny.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jarmark lokalnych produktów Żuławskie Smaki w CH Osowa Biuro prasowe
2020-07-02 | 16:58

Jarmark lokalnych produktów Żuławskie Smaki w CH Osowa

W najbliższy piątek i sobotę, 3 i 4 lipca, odbędzie się pierwszy po długiej przerwie jarmark lokalnych producentów Żuławskie Smaki w CH Osowa. Wystawcy z Żuław zaprezentują swoje
Żywienie Nowość! Linia wegańskich soków i smoothies HPP marki Eisberg
2020-07-02 | 10:10

Nowość! Linia wegańskich soków i smoothies HPP marki Eisberg

Marka Eisberg nie przestaje zaskakiwać swoich Klientów. Niedługo po wprowadzeniu do oferty linii BIO sałat, przyszła kolej na następne nowości. Tym razem smakosze i zwolennicy
Żywienie Ser żółty - dlaczego warto mieć go zawsze w domu?
2020-07-01 | 09:16

Ser żółty - dlaczego warto mieć go zawsze w domu?

Ser żółty.  Każdy z nas zjada go rocznie ok. 12-13 kg. Sery typu holenderskiego, typu szwajcarskiego – rodzime mleczarnie dostarczają nam szeroki wachlarz propozycji. Nic

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Ewa Szabatin: Nie zaszczepiłam się na grypę i nie zaszczepię się na koronawirusa. Wierzę, że na niego nie zachoruję

Tancerka sceptycznie podchodzi do pomysłu wdrożenia szczepień ochronnych przeciwko koronawirusowi. Jej zdaniem szczepionka – w której poszukiwanie zaangażowanych jest obecnie wiele firm farmaceutycznych – może okazać się niebezpieczna. Skutki tego typu leczenia są bowiem nieznane i trudne do przewidzenia. Według Ewy Szabatin najważniejsze jest, żeby w sytuacjach kryzysowych wykazywać się zdrowym rozsądkiem i nie ufać wszystkim informacjom podawanym przez media.

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Problemy społeczne

Zainteresowanie koloniami i obozami kilkukrotnie mniejsze niż rok temu. Ze zorganizowanego wypoczynku skorzysta 240 tys. dzieci

Obawa przed koronawirusem i problemy finansowe sprawiają, że rodzice masowo rezygnują z wysyłania dzieci na kolonie i obozy. – Jeszcze w marcu mieliśmy sprzedanych w branży 40–50 proc. miejsc. Teraz, jeżeli osiągniemy sprzedaż na poziomie 20 proc. tego co w ubiegłym roku, będzie to można uznać za sukces – ocenia Krzysztof Maziński z Biura Usług Turystycznych BUT, przedstawiciel Polskiej Izby Turystyki Młodzieżowej. Z szacunków MEN wynika, że w 2019 roku ze zorganizowanego wypoczynku skorzystało 1,3 mln uczniów, w tym roku będzie to zaledwie 240 tys.

Sport

Polacy tłumnie ruszyli w góry. W wakacje liczba turystów może być rekordowa

Z roku na rok polskie góry cieszą się coraz większym zainteresowaniem turystów. Tatrzańskimi szlakami podczas ubiegłorocznych wakacji wędrowało blisko 1,7 mln osób – wynika z danych Tatrzańskiego Parku Narodowego. Branża turystyczna spodziewa się, że w wakacje 2020 padnie nowy rekord. Do pieszych wycieczek po górach należy się jednak odpowiednio przygotować. Joanna Stępińska, przewodniczka tatrzańska i ambasadorka kampanii edukacyjnej Trzeźwo Myślę, podpowiada, jak to zrobić. Tłumaczy też, dlaczego w górach najważniejsze jest zachowanie rozwagi i uważności.