Hiszpańskie Oliwki – to, co Tygryski lubią najbardziej!
Communication
ul. 1 sierpnia 6A
02-134 Warszawa
contact|contrust.pl| |contact|contrust.pl
+48 22 370 28 87
media.contrust.pl
Magiczne właściwości hiszpańskich oliwek sprawiają, że łącząc je z różnymi, czasami zaskakującymi składnikami, w jednej chwili zmieniają się w smakowite dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego malca.
Kolorowo, smacznie, zdrowo!
Właściwa dieta to podstawa prawidłowego rozwoju dziecka. Nawyki żywieniowe w dużej mierze zależą od przyzwyczajeń jakie kształcimy u nich od najmłodszych lat. Wpajanie maluchom zasad zdrowego odżywiania to jedna z lepszych rzeczy, jaką możemy dla nich zrobić, dlatego błędem jest zakładanie, że nasze dziecko coś lubi lub nie. W pierwszych latach życia wyostrzają się nasze zmysły, eksperymentujemy z jedzeniem, poznajemy i przyzwyczajamy się do nowych smaków i zapachów. Hiszpańskie Oliwki są doskonałą propozycją dla małych odkrywców. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zieleni, poprzez odcienie różu i fioletu, po czerń. Dostępne w różnych wariantach: z pestką, drylowane, siekane czy nadziewane, np.: migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną czy serem, posmakują nawet największym niejadkom.
Przekąska przekąsce nierówna
Przekąski dla maluchów nie muszą składać się wyłącznie z chipsów, frytek, ciastek i sztucznie barwionych serków. Doskonale w tej roli sprawdzą się hiszpańskie oliwki, mają o 70% mniej tłuszczu niż popularne snacki. Oliwki, jako danie ,,na jeden kęs” cieszą się wielka popularnością na Kinder Balach. Można je podawać na tysiąc sposobów: zanurzać w domowych marynatach, dodawać do kanapek, a nawet deserów. Doskonale smakują także jako składnik zup i dań głównych. W krajach basenu Morza Śródziemnego królują na każdym stole. Są niskokaloryczne – mają tylko 150 kcal na 100g oraz zawierają całe bogactwo wartości odżywczych. Są też źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz związków mineralnych – przede wszystkim wapnia, fosforu, potasu, cynku i żelaza. Zawierają dużo błonnika i są lekkostrawne. Są bogate w dobroczynne tłuszcze, a zwłaszcza kwas oleinowy, który odpowiada za utrzymanie skóry dzieci w doskonałej kondycji. Kryją też w sobie cenne polifenole przeciwdziałające chorobom cywilizacyjnym, np. alergiom.
Zdrowe dzieci to szczęśliwe dzieci
Każdy rodzić pragnie zapewnić swoim dzieciom wszystko co najlepsze, by były zdrowe, uśmiechnięte i prawidłowo się rozwijały. Ważnym elementem właściwego rozwoju malucha jest odpowiednia dieta. Hiszpańskie Oliwki są idealnym sposobem na zapewnienie dzieciom pełnowartościowego źródła zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Oliwki nazywane „owocami długowieczności” są jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która jest uważana za jedną z najzdrowszych diet świata. Ze względu na swoje wyjątkowe walory zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Little Chef - lekcja gotowania dla maluchów
Dla dzieci kuchnia to miejsce magiczne i tajemnicze, przypominające komnatę alchemika. Tutaj mama przyrządza kolorowe eliksiry, magiczne przekąski i nieziemskie łakocie. Zaproś maluchy do wspólnego eksperymentowania w kuchni! Wprowadź je w świat cudownych smaków, niezwykłych aromatów i kolorowych przypraw, przygotowując proste dania z hiszpańską oliwką w roli głównej.
Zabawny tuńczyk z hiszpańskimi oliwkami
Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju (200 g), 20 hiszpańskich zielonych oliwek, ¼ cebulki dymki (opcjonalnie), szczypiorek, 3 łyżki majonezu.
Sposób przygotowania: Posiekaj oliwki, cebulkę oraz szczypiorek, a następnie wrzuć do miseczki. Dodaj kawałki tuńczyka oraz majonez i wymieszaj. Uformuj na talerzyku
w zabawne kuleczki, całość fantazyjnie udekoruj plasterkami oliwek. Powstałą pastę można również rozsmarować i serwować jako smaczną przekąskę na grzankach. Zielone hiszpańskie oliwki można zastąpić czarnymi.
Wesoła ciuchcia z dodatkiem hiszpańskich oliwek
Składniki: 4 filety z mintaja, 15 posiekanych hiszpańskich oliwek, roztrzepane jajko, bułka tarta, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Podziel fileciki na mniejsze kawałki. Oliwki posiekaj w drobniutkie kawałeczki i wymieszaj z bułką tartą. W oddzielnych miseczkach przygotuj roztrzepane jajko oraz bułkę tartą wymieszaną z kawałeczkami oliwek. W międzyczasie rozgrzej patelnie z odrobiną oliwy. Fileciki kolejno zanurzaj w jajku i panierce. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Udekoruj krążkami z oliwek, tworząc w ten sposób smaczne wesołe ciuchcie. Podawaj niejadkowi z sałatką i oliwkami.
Chrupiące stożki z delikatnym mięskiem i hiszpańskimi oliwkami
Składniki na farsz: 1 mała cebula, 200 g mięsa mielonego, 10 posiekanych hiszpańskich oliwek, oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Składniki na sos: 1 jogurt, kilka kropel oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Składniki na ciasto: 225 g mąki, 90 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania: Przesiej mąkę do miski, dodaj oliwę z oliwek i wodę. Zagnieć ciasto, a następnie odłóż je na bok. Drobno pokrój cebulę i lekko podsmaż na oliwie, aby zmiękła. Do cebuli dodaj mięso mielone i całość smaż na wolnym ogniu. Dodaj posiekane oliwki, posól, wymieszaj i odstaw. Podziel ciasto na małe kulki, rozwałkuj je i wytnij z ciasta krążki. Wypełnij krążki nadzieniem, a następnie uformuj stożki. Usmaż w dużej ilości gorącej oliwy. Podawaj jako kwiatki - stworzone ze szczypiorku i oliwek. Do dania podaj sos wykonany z połączenia jogurtu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Delikatne szaszłyczki z kurczaka i panierowanych hiszpańskich oliwek
Składniki: ½ piersi z kurczaka podzielonej na kawałki, 12 dużych hiszpańskich oliwek, roztrzepane jajko, bułka tarta, oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania: Kawałeczki piersi z kurczaka delikatnie oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na patelni. W oddzielnych miseczkach przygotuj roztrzepane jajko oraz bułkę tartą. W międzyczasie rozgrzej patelnie z odrobiną oliwy. Hiszpańskie oliwki kolejno zanurzaj w jajku i panierce. Smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Na patyczki do szaszłyków nadziej kawałeczki piersi i panierowane oliwki. Serwuj jako przekąskę „na jednego kęsa”. Panierowane oliwki doskonale sprawdzą się na każdym Kinder Balu.
Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na www.hiszpanskieoliwki.pl
oraz na: www.facebook.com/hiszpanskieoliwki

Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu

Chałwa na świątecznym stole nie tylko w formie przekąski

Pomysły na proste i smaczne dania z musztardą
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Małgorzata Rozenek: Jeżeli chcemy przygotować sobie beach body na lato, to musimy zacząć działać już w lutym. Zmiany są widoczne już po trzech tygodniach prawidłowego odżywiania się
Prezenterka podkreśla, że poprzez swój najnowszy program „Rozenek cudnie chudnie” ma do spełnienia misję. Chce zmotywować kobiety do zadbania o swój wygląd, zachęcić je do zmiany nawyków żywieniowych i pozwolić im uwierzyć, że wcale nie trzeba mieć milionów na koncie, by wyglądać jak prawdziwa gwiazda. Wystarczy konsekwentnie zmieniać swój styl życia na zdrowszy.
Media
Gabi Drzewiecka: Należę do grona szczęśliwców, którzy w trakcie pandemii mieli pracę. Nie dotknęło mnie to aż tak bardzo pod względem finansowym

Prezenterka zapewnia, że pandemia nie odbiła się negatywnie na jej sprawach zawodowych. Co prawda w połowie ubiegłego roku po sześciu latach zakończyła współpracę z radiem Chillizet, ale nie wyklucza, że niedługo pojawi się w innej stacji radiowej. Na razie swoją autorską audycję „Gabinet dźwięku” kontynuuje online i jak podkreśla, nadal spotyka się ona z dużym zainteresowaniem odbiorców. Dziennikarkę można też oglądać na antenach telewizji TVN i Canal+, a jednym z największych wyzwań w najbliższych tygodniach będzie udział w programie Music MasterClass Fundacji Fabryki Norblina.
Finanse
Branża muzyczna dotkliwie odczuwa przedłużające się zamknięcie. Odbicie może potrwać co najmniej trzy lata

Polska branża muzyczno-festiwalowa przeżywa trudny okres w związku z pandemią COVID-19. Koncerty na żywo nie odbywają się już od wielu miesięcy, a artyści stracili dochody ze sprzedaży biletów, które są dla nich jednym z głównych źródeł przychodów. W jeszcze trudniejszej sytuacji ekonomicznej znalazły się też tysiące pracowników backstage’owych, takich jak dźwiękowcy, oświetleniowcy, choreografowie czy ekipy scenograficzne. Dziennikarz muzyczny Piotr Metz podkreśla jednak, że publiczność jest spragniona możliwości pójścia na tradycyjny koncert i obcowania z muzyką, dzięki czemu – po zakończeniu przymusowego przestoju – branża muzyczna może przeżyć prawdziwy boom.