Komunikaty PR

Reyes Magos – bo dzieci kochają pyszne święta!

2014-12-10  |  10:30
Biuro prasowe
Kontakt
ConTrust
Communication

ul. 1 sierpnia 6A
02-134 Warszawa
contact|contrust.pl| |contact|contrust.pl
+48 22 370 28 87
media.contrust.pl
Do pobrania Informacja ( 0 MB )

Jednak nie wszędzie święta z dziecięcej perspektywy wyglądają tak samo. W Hiszpanii, dzieci dostają prezenty dopiero 6 stycznia, przynoszą je Trzej Królowie, a na świątecznych stołach królują oliwki. Trzej Królowie z prezentami Hiszpańskie święta różnią się od polskich pod wieloma względami. Tu, Święty Mikołaj, Papá Noel, nie jest aż tak popularny jak w innych częściach Europy, a dniem równie ważnym jak Wigilia jest dla dzieci 6 stycznia. Tego dnia najmłodsi otrzymują prezenty, na które czekali przez cały rok. Przynoszą je Trzej Królowie, czyli Reyes Magos (Kacper, Melchior i Baltazar), od których to hiszpańskie święto wzięło swoją nazwę. Dziecięca fiesta – kolorowo, pysznie, oliwkowo! Hiszpański El Día de los Reyes Magos, dedykowany szczególnie dzieciom, to jedno z najhuczniej obchodzonych świąt w Hiszpanii. Z tej okazji, La Cabalgata de Reyes Magos, czyli barwne i radosne orszaki Trzech Króli, w towarzystwie licznej świty oraz postaci z bajek, przemierzają ulice hiszpańskich miast, rozdając dzieciom drobne upominki i słodycze. Jednak smaki dzieciństwa, kojarzone z Reyes Magos, to nie tylko słodkości. W czasie świąt, na każdym hiszpańskim stole królują też, uwielbiane przez dzieci, hiszpańskie oliwki. Pyszne i zdrowe, podawane na tysiąc sposobów: jako danie „na jeden kęs”, zanurzane w prostych do przygotowania, także przez dzieci, domowych marynatach, dodawane do kanapek, a nawet deserów, czy owoców, idealnie pasują też do wigilijnych specjałów. A do tego te kolory – zielone, różowe, fioletowe i czarne! Dostępne w wielu smakowitych postaciach: drylowane, siekane czy nadziewane, np.: migdałami, papryką, cytryną czy serem, wspaniale komponują się z ulubionymi potrawami maluchów. W jednej chwili zamieniają zwykłe dania w bajeczną ucztę, która smakuje nawet największym niejadkom. Oliwki dla małych odkrywców Także w polskich domach, hiszpańskie oliwki mogą być doskonałą, nie tylko świąteczną propozycją dla małych odkrywców. Co ważne szczególnie dla rodziców, oprócz wspaniałego smaku, zawierają całe mnóstwo wartości odżywczych. Są źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, witaminy C i E oraz związków mineralnych – przede wszystkim wapnia, fosforu, potasu, cynku i żelaza. Przygotowując w tym roku świąteczne dania, dodajmy do nich oliwki. Podamy naszym dzieciom wszystko co najlepsze, by były zdrowe i uśmiechnięte. Kulinarna przygoda z dziećmi Dla dzieci kuchnia to miejsce magiczne i tajemnicze, przypominające komnatę alchemika. Tutaj mama lub tata przyrządzają kolorowe eliksiry, magiczne przekąski i nieziemskie łakocie. Zaproś maluchy do wspólnego eksperymentowania w kuchni! Wprowadź je w świat cudownych smaków, niezwykłych aromatów i kolorowych przypraw, przygotowując wspólnie proste dania z hiszpańską oliwką w roli głównej.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Magia Świąt z Oranżadą Hellena Biuro prasowe
2020-09-18 | 01:00

Magia Świąt z Oranżadą Hellena

Polacy chętnie podtrzymują świąteczne zwyczaje. Boże Narodzenie kojarzy się z czasem spędzonym z bliskimi, tradycyjnymi wigilijnymi daniami, obdarowywaniem się prezentami, zapachem
Żywienie W poszukiwaniu prawdziwego smaku – odkrywamy potencjał polskich win!
2020-09-17 | 15:00

W poszukiwaniu prawdziwego smaku – odkrywamy potencjał polskich win!

Winiarstwo w Polsce wciąż się rozwija. Dekadę temu producentów wina było jedynie 26, obecnie ich liczba wynosi 294 (dane KOWR na dzień 26.03.2020 r. za rok gospodarczy 2019/2020), a
Żywienie Smaki, które pamiętasz z dzieciństwa
2020-09-16 | 16:00

Smaki, które pamiętasz z dzieciństwa

Obecni czterdziestolatkowie pamiętają czasy, gdy na półce ze słodyczami leżały tylko wafelki. Jakie jeszcze desery królowały ponad 30 lat temu? Sprawdź, które smaki

Więcej ważnych informacji

Kalendarium

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Paula Tumala: Mam kompleksy i chciałabym wyglądać zupełnie inaczej

Modelka nie ukrywa, że nie jest zadowolona ze swojego powrotu do formy po porodzie. Tu i ówdzie pozostały jeszcze dodatkowe kilogramy i trudno jest jej się ich pozbyć. Podkreśla też, że w obecnej sytuacji opieka nad córeczkami pochłania jej wiele czasu, a kiedy znajdzie się już wolna chwila, to jest zbyt zmęczona, by zadbać o siebie. Najbardziej doskwiera jej brak snu.

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Sztuka

Agata Załęcka: W trakcie pandemii zorganizowałam wernisaż, wzięłam ślub i namalowałam ponad 45 obrazów

Aktorka tłumaczy, że kwarantanna spowodowana pandemią była dla niej bardzo trudnym czasem. Starała się jednak spędzić go produktywnie. Odganiała smutek, strach i lęk, tworząc i rozwijając się. Dzięki planowaniu kolejnych dni w mniejszym stopniu odczuwała przerwę od spektakli teatralnych. Agata Załęcka zaznacza, że przed nią sporo artystycznych wyzwań. Podczas pandemii w jej głowie zrodziły się bowiem zupełnie nowe, ciekawe pomysły. Ma nadzieję, że powrót do normalności umożliwi ich wykonanie.

Handel

Ekologia zdominowała rynek opakowań. W najbliższych latach nie wyprze jednak tworzyw sztucznych

Na rynku pojawia się coraz więcej biodegradowalnych i kompostowalnych opakowań. Producenci w ten sposób chcą nadążyć za modą na ekologię. – Pomimo tego w ciągu najbliższych kilku lat plastik nie zniknie całkowicie z rynku opakowań. Wygoda jego użytkowania przewyższa na razie aspekty ekologiczne – mówi Beata Pyś-Skrońska, zastępca dyrektora w Polskiej Izbie Opakowań.

Biotechnologia

Epigenetyka przyczyni się do lepszego zrozumienia mechanizmów powstawania chorób cywilizacyjnych. Już za kilka lat pozwoli opracować skuteczniejsze leki

Epigenetyka pozwoli lepiej zrozumieć czynniki determinujące występowanie chorób cywilizacyjnych, a więc i umożliwi skuteczniejsze ich leczenie – twierdzą eksperci. Już dziś pozwala tworzyć leki wykorzystujące mechanizm umożliwiający dostarczanie substancji bezpośrednio do chorych komórek. Dzięki niej będzie też można z nawet dwuletnim wyprzedzeniem stwierdzać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.