Komunikaty PR

Słodki Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni w Strzelinie

2019-10-10  |  08:20
Biuro prasowe
Kontakt

Tomasz Banaś
Open Media

Obozowa 42A/2
30-383 Kraków
tomek|openmedia.pl| |tomek|openmedia.pl
606501415
openmedia.pl

Ile buraków cukrowych potrzeba, aby wyprodukować 1 kg cukru? Czym są wysłodki? Gdzie znajdowała się pierwsza cukrownia w Polsce? Na te i inne pytania będzie można uzyskać odpowiedź podczas Dni Otwartych Drzwi Cukrowni Strzelin, które odbędą się już 20 października. Odwiedzający obejrzą proces powstawania Cukru Królewskiego, spacerując po terenie fabryki pod opieką przewodników. Organizatorzy przygotowali również warsztaty robienia cukierków oraz stoiska z pokazami naukowymi dla najmłodszych.

Wszystkie atrakcje są bezpłatne, jednak ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązuje rezerwacja. Dla gości przewidziano również słodkie upominki!

Jesień to wyjątkowy okres dla Cukrowni w Strzelinie. Trwa kampania cukrownicza, której rozpoczęcie symbolizowało uroczyste rozpalenie pieca w cukrowni. Ogień nie zgaśnie przez blisko 5 kolejnych miesięcy, podczas których zakład będzie pracować na pełnych obrotach. Finalnym produktem będzie oczywiście, goszczący w naszych domach Cukier Królewski. To właśnie w tym gorącym dla fabryki okresie, zorganizowany zostanie Dzień Otwartych Drzwi Cukrowni Strzelin.

Po przedstawieniu najważniejszych faktów z historii blisko 150-letniej  Cukrowni w Strzelinie, goście będą mieli rzadką okazję do obejrzenia zakładu produkcyjnego od środka. Przyjrzą się poszczególnym etapom pozyskiwania cukru, od transportu i wyładunku buraków po magazyny gotowego produktu. Doświadczeni przewodnicy, pracujący na co dzień w cukrowni odpowiedzą na nurtujące gości pytania. 

Na zakończenie wycieczki organizatorzy przygotowali widowiskowe eksperymenty dla dużych i małych w mini laboratoriach naukowych. Uczestnicy dowiedzą się m.in. jak zobaczyć dwutlenek węgla, albo co stanie się z kwiatem zanurzonym w temperaturze - 200 stopni Celsjusza.

Każdy chętny będzie mógł również własnoręcznie przygotować słodkie lizaki, cukierki i pyszne karmelki. Na gości czekać będą pamiątkowe gadżety, a także uwielbiana przez wszystkich wata cukrowa.

Grupy, wyposażone w kaski i odblaskowe kamizelki, rozpoczną zwiedzanie o każdej pełnej godzinie, od 8:00 do 15:00. Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego obowiązują wcześniejsze zapisy telefoniczne pod numerem 608 642 850. W trosce o zapewnienie pełnego bezpieczeństwa odwiedzającym, na teren zakładu mogą wejść dzieci od 7 roku życia, wyłącznie pod opieką osoby dorosłej.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Śniadanie „last minute” Biuro prasowe
2019-10-21 | 12:00

Śniadanie „last minute”

Zaspaliśmy. Znowu. W porannym chaosie, jaki towarzyszy tego typu sytuacji, trudno pamiętać o przygotowaniu śniadania oraz lunchu do szkoły czy pracy. Oczywiście, można skorzystać z maszyny
Żywienie Superfoods - gdzie znajdziemy cenne dla zdrowia składniki?
2019-10-21 | 11:05

Superfoods - gdzie znajdziemy cenne dla zdrowia składniki?

Coraz częściej w kontekście odżywiania, diety i kuchni słyszymy o tzw. superfoods. Czym są te wyjątkowe produkty? Gdzie ich szukać? Jak łatwo wprowadzić je do naszej diety? Superfoods
Żywienie NOWOŚĆ OLE! Pastena pasta z czarnych oliwek OLE!
2019-10-21 | 11:00

NOWOŚĆ OLE! Pastena pasta z czarnych oliwek OLE!

Charakterystyczny aromat tych małych przysmaków zachęca do wykorzystania pasty jako samodzielnej tapenady lub z różnymi dodatkami. Doskonale sprawdzi się jako składnik zimnych

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Bezpłatne materiały wideo, audio, zdjęcia oraz artykuły

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Gwiazdy

Handel

Zakupy online robimy w pracy. Szczególnie pomiędzy 1. a 10. dniem miesiąca

Polacy coraz chętniej kupują w sklepach internetowych. Serwis Ceneo.pl przeanalizował ponad 3 mln ankiet, które Polacy wypełnili w ostatnim roku po zrealizowanych zakupach w ramach konsumenckiego Programu Zaufanych Opinii. Dane pokazują, że w internecie kupujemy najwięcej pomiędzy 1. i 10. dniem każdego miesiąca – co zbiega się z wypłatą pensji. W ostatnim roku polscy konsumenci mocno ograniczyli też zakupy online w weekendy, co może wiązać się z niedzielnym zakazem handlu. Dane Ceneo wskazują, że 95 proc. klientów jest usatysfakcjonowanych zakupami w sklepach internetowych, a przy wyborze sprzedawcy kierujemy się – obok niskiej ceny – głównie wiarygodnością.

Gwiazdy

Grażyna Torbicka: Wszystkie powieści, które dała nam Olga Tokarczuk zasługują na Literacką Nagrodę Nobla. Takiej literatury jest już coraz mniej

Dziennikarka tłumaczy, że przyznanie Oldze Tokarczuk Nagrody Nobla w dziedzinie literatury było tylko kwestią czasu. Jej twórczość bowiem znacząco wyróżnia się na tle innych doskonałą narracją i stylistyką. Dziennikarka niezwykle ceni pisarkę za oryginalne pomysły, konsekwencję i wyrażanie idei, które powinny być dla nas bardzo ważne.

 

Robotyka i SI

Opracowana przez Polaków „opaska życia” udoskonali opiekę na SOR-ach. Rozwiązanie jest już testowane w szpitalach

Szybkie wykrycie pogorszenia parametrów życiowych czy upadku u pacjentów przebywających na szpitalnych oddziałach ratunkowych będzie możliwe dzięki specjalnej opasce stworzonej przez polski start-up. Dzięki udoskonaleniu i zautomatyzowaniu systemu triage można odciążyć personel medyczny i skierować go do pacjentów wymagających pilnej opieki medycznej. Coraz więcej inteligentnych rozwiązań sprawdza się w zastosowaniu u chorych przebywających na SOR-ach.