Komunikaty PR

Czas na karnawałową zabawę. W Gościnnym Domu - Lech w Białymstoku

2019-01-10  |  19:08
Biuro prasowe
Kontakt
Ida Szwaczko
Masz-Media Ida Marzenna Szwaczko

Waszyngtona 18/213
15-269 Białystok
maszmedia|wp.pl | |maszmedia|wp.pl
693400464
www.maszmedia.pl
Do pobrania karna ( 0.02 MB )

Bale karnawałowe, połowinki i studniówki – tego typu imprezy dominują w białostockich lokalach podczas karnawału. Prócz szkół i osób prywatnych, coraz częściej ich ofertą zainteresowane są też parafie.

W tym roku karnawał będzie trwał równo dwa miesiące – od 6 stycznia do środy popielcowej – 6 marca, która oznacza początek wielkiego postu. Czasu na zabawę jest więc sporo, tak jak wiele jest sposobów na spędzenie karnawału: od szaleństw w klubach lub na dyskotekach, poprzez domowe prywatki, po bale, organizowane w lokalach gastronomicznych. W karnawałowej ofercie tych ostatnich można przebierać. Gościnny Dom – Lech, należący do białostockiej spółki Lech - Garmażeria Staropolska kusi klientów eleganckim wystrojem sal i pierwszorzędnym jedzeniem.

- Zaczynamy od balu sylwestrowego, a styczeń i luty mijają pod znakiem karnawałowych bali, połowinek i studniówek – mówi Adam Zwolan, członek zarządu firmy Lech. -  Wiele szkół średnich jest naszymi stałymi klientami od lat, zwłaszcza przy organizacji połowinek, jednakże cały czas staramy się też pozyskać nowych klientów na studniówki. Współpracujemy również z uczelniami wyższymi. Dużym powodzeniem cieszy się też Sylwester Juliański, stała pozycja w naszym kalendarzu imprez.

Tematycznie czy klasycznie?

Na Podlasiu bale studniówkowe i połowinkowe mają z reguły tradycyjny charakter - ważna jest odpowiednia oprawa: elegancka sala, galowe stroje i rozpoczynający tańce - polonez, nadający imprezie dostojeństwa.

- O oprawę muzyczną dba DJ, rzadziej zespół muzyczny – mówi Bożena Gajek, kierownik Gościnnego Domu – Lech. – Wystrój sali dostosowujemy do sugestii młodzieży i chętnie pomagamy w realizowaniu różnych pomysłów.

Jeśli chodzi o bale, obecnie coraz popularniejsze stają się tematyczne imprezy karnawałowe, podczas których uczestnicy przebierają się w stroje zgodne z ustalonym wcześniej motywem przewodnim.

- Pomysły bywają bardzo oryginalne – pamiętam np. bal pod hasłem „Jeszcze w zielone gramy”, kiedy to każdy z uczestników musiał mieć jakiś element stroju w kolorze zielonym i ułożyć rymowankę ze słowem „zielony” – opowiada Bożena Gajek. – Innym razem uczestnicy balu musieli przebrać się za osoby lub rzeczy, którymi nie chcieliby być – ktoś przebrał się więc za buraka cukrowego, ktoś inny za zakonnicę.

Jednym z ulubionych karnawałowych motywów jest impreza w stylu PRL-u, do którego nawiązują stroje uczestników, dekoracje, a także menu.  

- Rekwizyty to m.in. girlandy z szarego papieru toaletowego, siatki z butelkami mleka czy podstawki w formie kartek na mięso – wymienia Bożena Gajek. – Fryzury a’la „mokra włoszka”, krzaczaste wąsy, stroje milicjantów, bananowe spódnice, a do tego przeboje z tamtych lat i obowiązkowo śledzik, tatar i galaretka z nóżek na stole – to wszystko sprawia, że uczestnicy przenoszą się w inną rzeczywistość, świetnie się przy tym bawiąc.

W organizację zabaw karnawałowych najczęściej angażują się osoby prywatne, w gronie znajomych. Ale nie tylko.

- Coraz częściej naszymi klientami w okresie karnawału stają się parafie, które organizują bale dla swoich wiernych – dodaje Bożena Gajek. - Takie bale są z reguły starannie przygotowane - najczęściej zaczynają się polonezem i są prowadzone przez osoby, które organizują konkursy i zabawy dla gości.

Coś dla ciała

Niemniej ważne niż oprawa wieczoru jest też menu, oferowane przez lokal, a dobra kuchnia to mocna strona Gościnnego Domu – Lech.

- Z dań głównych proponujemy pieczony filet z kaczki z jabłkiem, z sosem z malin lub gruszką z żurawiną, serwowany z babką ziemniaczaną, albo karkówkę pieczoną w ciemnym sosie z grillowanymi warzywami i pęczakiem – wymienia kierownik lokalu. – Z dań rybnych polecamy łososia lub dorsza po szlachecku – w płatkach migdałowych. 

Praktycznie podczas każdego rodzaju zabawy powodzeniem cieszą się niewielkie przekąski - koreczki z łososia z oliwką, sakiewki z szynką, serem mozzarella i pomidorami suszonymi, tartinki z różnymi pastami czy roladki rybne.

- W tym okresie, z uwagi na bogatą tradycję naszych wyrobów garmażeryjnych, chętnie zamawiane są półmiski wyrobów ekstra, takich jak sum faszerowany pistacjami, pięknie dekorowany rakami, czy udziec jagnięcy z trawą żubrową lub cytrynową – dodaje Bożena Gajek. - W karnawale rośnie też zainteresowanie cateringiem, dostarczanym na imprezy domowe lub firmowe. W tym przypadku sprawdzają się dania łatwe do podgrzania, a także półmiski swojskich wyrobów i przekąsek oraz tatar.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Walka o ekosystem, czyli plastik na celowniku Biuro prasowe
2019-03-20 | 07:00

Walka o ekosystem, czyli plastik na celowniku

Ekologiczna postawa nie przejawia się tylko w tym co jemy, ale również w tym, czym i jak jemy. Niestety zarówno produkcja, jak i gospodarowanie odpadami plastikowymi wciąż
Styl życia Rekord Polski dla dzieci z Przylądka Nadziei. Sztafeta 24 godziny na rolkach
2019-03-20 | 01:00

Rekord Polski dla dzieci z Przylądka Nadziei. Sztafeta 24 godziny na rolkach

Wydarzenie CEPA Rolki Reggae Rekord oleśniccy rolkarze organizują dla dzieci chorych na raka z kliniki Przylądek Nadziei. Dwójka rolkarzy, przez 24 godziny bez przerwy, wymieniając się
Styl życia Poczuj wiosenną aurę z marką Wawel
2019-03-15 | 12:15

Poczuj wiosenną aurę z marką Wawel

Wiosna z marką Wawel będzie naprawdę słodka! Wraz z cieplejszą aurą na sklepowych półkach pojawiła się Oferta Wiosenna Wawel. Znajdują się w niej znane i uwielbiane przez

Podróże

Paulina Młynarska: Zakochujemy się w pewnych miejscach. Dla mnie takim miejscem zawsze była Grecja

Dziennikarka na stałe zamieszkała w Grecji, spełniając tym samym marzenie z dzieciństwa. Do przeprowadzki przygotowywała się przez blisko 10 lat, stopniowo wycofując się z mediów i szukając możliwości pracy zdalnej. Twierdzi, że w Grecji urzeka ją zarówno niesamowity klimat, jak i uśmiechnięci, pomocni i pozytywnie nastawieni do życia ludzie.

Media i PR

CNN: Współczesne niewolnictwo i handel ludźmi silniejsze niż kiedykolwiek. Dziennikarze mają tu ogromną rolę do odegrania – uważa Dominika Kulczyk

Mamy do czynienia ze zjawiskiem niewolnictwa na ogromną skalę, to biznes liczony w setkach miliardów dolarów – podkreślają dziennikarze CNN zaangażowani w inicjatywę CNN Freedom Project. Od 2011 roku stacja przygotowała na ten temat ponad 600 reportaży i filmów dokumentalnych. Jednym z takich reportaży jest „Troubled Waters” (pol. „Wzburzone wody”) przygotowany wspólnie z Dominiką Kulczyk i Kulczyk Foundation na temat niewolniczej pracy dzieci z regionu jeziora Wolta w Ghanie.

Firma

Kompetencje społeczne zyskują na znaczeniu. To one będą przesądzać o sukcesie na rynku pracy

Efektywny dialog, umiejętność współpracy i mądrze pojęte przywództwo to umiejętności miękkie, które wkrótce będą przesądzać zarówno o sukcesie zawodowym, jak i biznesowym – wynika z najnowszego raportu Orange Polska „Mądre zarządzanie”. Eksperci wskazują, że kompetencje te mocno zyskują na znaczeniu, zwłaszcza w kontekście postępujących zmian technologicznych. Do nowych realiów muszą się dostosować zarówno pracownicy, jak i całe organizacje.

 

Edukacja

Niezdarność dziecka często spowodowana jest poważnym zaburzeniem. Rodzice nierzadko to lekceważą

Częste potykanie się, trudności z kopaniem piłki, ubieraniem się czy posługiwaniem sztućcami – takie symptomy mogą świadczyć o dyspraksji. To zaburzenie, które upośledza rozwój motoryczny malucha, często prowadząc do alienacji. Cierpi na nie nawet co dziesiąte dziecko, częściej chłopcy niż dziewczynki. Objawy dyspraksji mogą być łagodzone dzięki terapii integracji sensorycznej, wymaga to jednak prawidłowej i szybkiej diagnozy. Wielu rodziców myli jednak te zaburzenia z niezdarnością dziecka.