Komunikaty PR

Jak podawać wino? - praktyczne wskazówki nie tylko dla początkujących smakoszy

2020-08-06  |  05:00
Biuro prasowe
Kontakt
Joanna Guz
Lensomai Communication

al. ks. Poniatowskiego 1
03-901 Warszawa
media|lensomai.com| |media|lensomai.com
506635140
www.lensomai.com

Dobre wino nie musi być drogie, ale warto je odpowiednio podać i degustować, by w pełni cieszyć się jego aromatem i smakiem. Oto kilka praktycznych wskazówek na temat serwowania i smakowania wina.

 

- Wino, wzorem krajów śródziemnomorskich coraz częściej pijemy na co dzień, zarówno  do posiłku jak i dla chwili przyjemności, a także jako główny trunek na spotkaniach rodzinnych i okolicznościowych, dlatego warto znać podstawowe zasady serwowania wina oraz łączenia go z jedzeniem. – mówi Mikołaj Kondrat,  Prezes Kondrat Wina Wybrane.

 

Kieliszek
Jeśli dopiero zaczynamy naszą przygodę z winem to na początek wystarczy nam jeden rodzaj szkła ze średniej lub wyższej półki cenowej, z cienkiego szkła i szeroką czaszą. Pamiętajmy również, że kieliszek z winem powinniśmy trzymać za jego dolną część – nóżkę lub stopkę. Podgrzewanie go dłonią zmienia na niekorzyść walory smakowe napoju.

 

Temperatura i napowietrzanie
Wina białe i różowe powinniśmy wcześniej schłodzić, natomiast czerwone otwórzmy kilka godzin przed konsumpcją. Warto je również włożyć do lodówki na ok. 20 minut przed podaniem. Napowietrzanie uwalnia i wzmacnia aromaty oraz smaki. Jednak, gdy nie ma już na to czasu, możemy np. przelać wino z butelki do karafki. Natleniamy przede wszystkim starzone wina czerwone, ale przyda się to również cięższym, białym winom jak chardonnay, czy chenin blanc.

 

Korek, zakrętka czy bag in box?
Nie bójmy się win z zakrętką. Są już standardem na całym świecie i stosuje się je nawet przy bardzo prestiżowych i uznanych tytułach. Na spotkaniach w większym gronie i w plenerze dobrym rozwiązaniem mogą być również wina w opakowaniu typu bag-in-box, czyli z kranikiem, które są wygodniejsze w użyciu, a także w przeliczeniu na litr są tańsze niż tradycyjne wina w butelkach. Warto także pamiętać, że przydatność wina w opakowaniu próżniowym po otwarciu to nawet 6 tygodni.

 

Otwieranie i nalewanie
W przypadku win korkowych pamiętajmy o ich właściwym otwieraniu. Nie wkręcajmy korkociągu do końca, by nie przedziurawić korka i jego kawałki nie wpadły do butelki, czy później kieliszka. Natomiast przy otwieraniu wina zarówno spokojnego jak i musującego nie powinno być głośnego dźwięku, ponieważ huk korka uznawany jest za nieelegancki. Optymalna ilość napoju w kieliszku to 100-150 ml. Ze względów higienicznych pamiętajmy również, by nalewając wino nie dotykać butelką do szkła.

 

Degustowanie
Aby w pełni docenić wino, warto nauczyć się techniki prawidłowej degustacji wina. Nie jest to trudne: po nalaniu do szkła oceniamy jego barwę, następnie kręcimy kieliszkiem i wkładamy do środka nos w celu docenienia i odgadnięcia aromatów, a następnie próbujemy wino.

- Delikatne kręcenie kieliszkiem z winem i wsuwanie do niego nosa nie jest oznaką „zadęcia” a kompetencji i właściwej wiedzy. Ta technika pogłębia doznania smakowe oraz zapachowe. Dzięki temu, picie wina sprawia nam jeszcze więcej przyjemności. – komentuje Przemysław Jurycki, Kondrat Wina Wybrane

 

Kolejność podawania
Jeżeli podczas jednego spotkania pijemy różne wina, zacznijmy od wytrawnych, białych i kończmy na ciężkich czerwonych lub deserowych. W ten sposób unikamy mieszania się smaków i czerpiemy większą przyjemność ze smakowania każdego z nich. Nie zapominajmy również, że wina musujące takie jak prosecco,  cava czy franciacorta dobrze łączą się z wieloma potrawami. Pomijając kilka wyjątków, wina wyraźnie słodkie podajemy pod koniec spotkania samodzielnie lub do deseru.

 

Wino i jedzenie
Tworzenie idealnych połączeń jest trudnym zadaniem, dlatego osoby mniej wprawione mogą korzystać z podpowiedzi profesjonalistów na przykład, na blogu Kondrat Wina Wybrane*.

Warto pamiętać, że delikatne potrawy lubią towarzystwo lekkiego wina. A składniki takie jak śmietana, ciemne sosy, starzone sery, pieczone i smażone mięso, czy mocne przyprawy dobrze łączą się z winem o wyraźnej strukturze i smaku.

Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z winem warto znać kilka zasad i dobrych połączeń:

  1. Wina musujące to świetny aperitif. Dobrze komponuje się również z niemal wszystkimi, tradycyjnym potrawami kuchni polskiej. Wersja brut jest „najbezpieczniejsza”, ponieważ zazwyczaj nie jest ani bardzo wytrawna, ani słodka.
     
  2. Podczas spotkań w większym gronie najlepiej sprawdzają się tzw. wina uniwersalne, lekkie, proste, o niskiej zawartości alkoholu i tanin oraz owocowych aromatach. Wśród białych takie warunki spełniają, chardonnay, sauvignon blanc i lekko słodki riesling, a wśród czerwonych pinot noir lub sangiovese.
     
  3. Sałaty ze świeżych warzyw, owoce morza i ryby dobrze komponują się z lekkimi winami białymi, jak np. vinho verde.
     
  4. Lekkie wina czerwone dobrze komponują się z wędlinami, zimnymi przystawkami oraz pieczonym drobiem.
     
  5. Do pieczonej lub smażonej kaczki, gęsiny, wołowiny i dziczyzny najlepsze będzie wytrawne wino czerwone o nieco większej koncentracji.
     
  6. Wieprzowinę dobrze jest łączyć z winami czerwonymi na bazie szczepu tempranillo, cabernet sauvignon, primitivo, czy choćby carménère.
     
  7. Wino podawane do ciast i lodów powinno być co najmniej tak słodkie jak deser.

 

- Znajomość podstawowych schematów i połączeń jest przydatna, ale nie bójmy się eksperymentować. Osobiście zachęcam do próbowania różnych, nawet nietypowych połączeń, ponieważ sposób przyrządzenia danej potrawy, czy użyte do niej przyprawy mogą znacznie wpłynąć na jej końcowy smak.- podsumowuje Mikołaj Kondrat, prezes Kondrat Wina Wybrane.

 

*https://www.marekkondrat.pl/category/przepisy

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Starbucks obchodzi Dzień Kawy. Mówi o zmianach klimatu i zrównoważonym rozwoju Biuro prasowe
2020-09-29 | 10:00

Starbucks obchodzi Dzień Kawy. Mówi o zmianach klimatu i zrównoważonym rozwoju

Starbucks wierzy, że wyjątkowa kawa może powstać wyłącznie z wyjątkowych ziaren, dlatego aż 99% swojej kawy pozyskuje z etycznych upraw w ramach autorskiego programu C.A.F.E. Practices. Z
Styl życia Nakarm jesienną chandrę – kulinarne sposoby na dobry nastrój
2020-09-29 | 09:00

Nakarm jesienną chandrę – kulinarne sposoby na dobry nastrój

Brakuje Ci energii, masz gorszy humor i najchętniej zaszyłabyś się pod kocem aż do wiosny? Jeśli odpowiedziałaś twierdząco na te pytania to możliwe, że dopadła Cię jesienna chandra.
Styl życia Niedocenione wartości lecznicze jabłek
2020-09-28 | 20:00

Niedocenione wartości lecznicze jabłek

Z okazji Światowego Dnia Jabłka poprosiliśmy Mariusza Budrowskiego, twórcę bloga „Odmładzanie na Surowo” o powiedzenie paru słów o tych cudownych owocach. Czy

Więcej ważnych informacji

Kalendarium

Festiwal Biegowy Tauron 2020

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Patronat Newserii

Media

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Muzyka

Mandaryna: Powróciłam do swoich dawnych producentów. Może będzie nowe „Ev’ry Night”

Wokalistka już niedługo zaprezentuje publiczności nowy repertuar. Tłumaczy, że czas kwarantanny sprzyjał przemyśleniom i motywował do kreatywnego działania. To właśnie wówczas podjęła współpracę z osobami, które kiedyś pomagały jej tworzyć muzykę. Mandaryna nagrała już kilka utworów. Teraz czeka ją jednak najtrudniejsze zadanie – musi zdecydować, który z nich pokazać światu jako pierwszy. Ma nadzieję, że nowy materiał powtórzy sukces „Ev’ry Night”.

Media i PR

Dzieci potrzebują wsparcia podczas pandemii. Bajkoterapia może im pomóc w zrozumieniu i przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa [DEPESZA]

– Pandemia SARS-CoV-2 jest trudnym czasem dla najmłodszych. Wiele dzieci nie tyle boi się zachorowania, co cierpi z powodu lęku wywołanego nieprzewidywalnością otaczającego nas świata – mówi Michał Kędzierski, psycholog dziecięcy. Sposobem na oswojenie tego strachu może być bajkoterapia. Metodę tę wykorzystuje McDonald’s w nowej kampanii społecznej skierowanej do dzieci „Bajki z nowym morałem”.