Komunikaty PR

Szwejk serwuje wina z rodzinnej winnicy Dolle z Doliny Wachau

2018-11-08  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Dorota Czerwińska
Communication Unlimited

ul. Wołoska 9 A
02 - 583 Warszawa
dczerwinska|commu.pl| |dczerwinska|commu.pl
22 395 52 00
www.commu.pl

 

"U Szwejka" to jedna z najbardziej znanych restauracji w Warszawie. Słynie nie tylko z ogromnych wiedeńskich sznycli, golonek jak na Praterze oraz przystawek i mięs przyrządzanych według tradycyjnych przepisów, ale też z towarzyszącego potrawom piwa i austriackiego wina.

Dobry Wojak Szwejk pił nie tylko piwo. Jak przystało na mieszkańca słynącej z tradycji winiarskiej monarchii Austriacko–Węgierskiej, nie odmawiał sobie również wina. Dlatego też oprócz piwa, restauracja „U Szwejka” serwuje swoim gościom szlachetne, pochodzące z austriackiej Doliny Wachau wino. Jest to odpowiedź na zmieniające się upodobania Polaków co do rodzaju spożywanych trunków.

- Nasi goście wybierają trunki coraz lepszej jakości i chętnie zamawiają do lunchu czy kolacji wino. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom, proponujemy im najlepsze wina z zaprzyjaźnionej winnicy rodziny Dolle z Doliny Wachau – informuje Artur Jarczyński, właściciel restauracji „U Szwejka”.

Dolina Wachau to najsłynniejszy region winiarski Austrii, a tradycja produkcji wina w winnicy rodziny Dolle sięga 1765 r. Obecnie prowadzona jest przez zajmującego się od ponad 40 lat winiarstwem Petera Dolle. Gospodaruje on na 35 hektarach i poza typowymi dla regionu białymi odmianami Grüner Veltliner, Riesling czy Weissburgunder, Grauburgunder i Chardonnay, uprawia również sporą gamę czerwonych szczepów - Zweigelt, St. Laurent, Cabernet Sauvignon, Merlot i Blauburgunder, czyli Pinot Noir.

W ofercie „U Szwejka” znajdziemy idealne do lekkich dań wina białe Gruner Veltliner, Gruner Veltliner Hasel, Riesling Brunngasse, Weissburgunder Pinot Blanc, Chardonnay Tradition, Grüner Veltliner Gaisberg, które porywają korzenno-owocowym smakiem, a zwłaszcza subtelną nutką świeżo mielonego pieprzu. Ale goście restauracji mogą również zamówić doskonale komponujące się z cięższymi daniami wina czerwone Blauer Zweigelt, Blauburger, St. Laurent czy Zweigelt Reserve o zapachu i aromacie czerwonej porzeczki, wiśni, cynamonu i dzikich ziół.

- Nasi kelnerzy starannie dobierają wina do wybranych przez gości potraw, ale przede wszystkim do ich upodobań smakowych, które poznają podczas krótkiej rozmowy i degustacji proponowanych win. Rodzina Dolle z Doliny Wachau, z którą współpracujemy, jest gwarancją win najwyższej jakości – twierdzi Artur Jarczyński. - Tradycyjne czeskie i austriackie jedzenie, napój Dionizosa z kolebki Austro–Węgier, luźna i radosna atmosfera, sprzyjają dobrej zabawie. Restauracja „U Szwejka” jest idealnym miejscem na spędzenie wolnego czasu w gronie bliskich osób – dodaje restaurator.

………………………………………………………………………………………………………………………………

„U Szwejka” to restauracja z kuchnią nawiązującą do tradycji Austro-Węgier. Znajduje się
w centrum Warszawy, przy Placu Konstytucji 1. Jej właścicielem jest Artur Jarczyński, który od 28 lat prowadzi restauracje na polskim rynku. Do grona jego lokali należą m.in.: Jeff’s, Berek, Kompania Piwna, Otto Pompieri, Der Elefant, Pod Wawelem, Sukiennice, Podwale, St. Antonio oraz Bazyliszek.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Sprzątamy Tatry po raz ósmy! Biuro prasowe
2019-04-22 | 20:15

Sprzątamy Tatry po raz ósmy!

Już po raz ósmy w ramach projektu Czyste Tatry wolontariusze ruszą na szlaki, by posprzątać góry. Tatrzańskie trasy zostaną oczyszczone z zalegających śmieci, a tysiące
Styl życia „Wiosenne warsztaty artystyczne” z Tikkurila
2019-04-19 | 23:00

„Wiosenne warsztaty artystyczne” z Tikkurila

W przedświąteczny weekend wiosna zawitała u nas na dobre. A wszystko za sprawą „Wiosennych warsztatów artystycznych”, które firma Tikkurila zorganizowała w Galerii
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2019-04-19 | 10:00

Międzynarodowy Seder Paschalny w Warszawskim Getcie

Międzynarodowy Seder Paschalny w Warszawskim Getcie   Już dziś, 19 kwietnia, 76 lat po powstaniu w Getcie Warszawskim setki Żydów zgromadzą się w stolicy Polski, by wspólnie celebrować Paschalny Seder. Będzie to

Żywienie

Katarzyna Bosacka: Nie należy zbyt długo grillować mięsa. Powstają w nim substancje rakotwórcze

Dziennikarka przekonuje, że nieumiejętne grillowanie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. W swoich programach niejednokrotnie udowadniała już, że wdychanie dymu i spalin z grilla zwiększa ryzyko powstania chorób nowotworowych. Dodatkowo naukowcy alarmują, że 200 gramów kiełbasy przyrządzonej na tradycyjnym grillu węglowym dostarcza nam 100 razy więcej szkodliwego benzo(a)pirenu niż 20 wypalonych papierosów. Tego typu urządzenia szkodzą zarówno na etapie rozpalania, jak i przyrządzania żywności.

Partner sekcji zdrowie

Gwiazdy

Maja Hyży: jestem bardzo rodzinna. Tak jestem wychowana i nie wyobrażam sobie spędzać świąt bez mojej rodziny

Wokalistka podkreśla, że jest bardzo przywiązana do tradycji i z przyjemnością kultywuje świąteczne zwyczaje. Wielkanoc kojarzy jej się z czasem spędzonym z rodziną, z koszyczkiem przystrojonym bukszpanem i okolicznościowymi dekoracjami. Wokalistka zdradza, że chętnie maluje wtedy z dziećmi pisanki, piecze swój popisowy sernik i przygotowuje jajka faszerowane w skorupce.

Handel

Polacy bardziej niż Niemcy i Brytyjczycy są przywiązani do tradycyjnych sklepów. Mimo to już połowa robi zakupy w sieci

Handel internetowy rozwija się w Polsce bardzo szybko – w tym roku będzie wart już 50 mld zł, a zakupy online robi już 15 mln Polaków. Z drugiej strony polscy konsumenci wyróżniają się na tle innych nacji przywiązaniem do tradycyjnego kanału sprzedaży. 49 proc. chce mieć możliwość przetestowania produktów w fizycznym sklepie przed zakupem – wynika z badań SAP. Polacy oczekują spójnego podejścia marek do klientów we wszystkich kanałach sprzedaży. To dla sprzedawców wyzwanie, w którym wsparciem może być wdrożenie odpowiednich technologii. 

Moda

Dorota Goldpoint: Sporo uwagi poświęciłam kolekcji weddingowej. Ślub Harry’ego i Meghan odcisnął bardzo duże piętno na modzie

Projektantka stworzyła ślubną kolekcję dla gości weselnych. Skierowana jest ona do wielu pokoleń, więc każda z pań znajdzie w niej odpowiednią kreację na wesele, niezależnie od roli, jaką pełni w tym dniu. W kolekcji dominuje pudrowy róż, mięta i złamana biel. Wyraźnym akcentem są też printy kwiatowe. Po raz pierwszy marka zaproponowała również dziecięce sukienki z jedwabnej organzy i szyfonu.