Komunikaty PR

Superfoods - gdzie znajdziemy cenne dla zdrowia składniki?

2019-10-21  |  11:05

Coraz częściej w kontekście odżywiania, diety i kuchni słyszymy o tzw. superfoods. Czym są te wyjątkowe produkty? Gdzie ich szukać? Jak łatwo wprowadzić je do naszej diety?

Superfoods to produkty posiadające cenne właściwości odżywcze, doskonałe walory smakowe, zdrowotne i energetyczne. Ich spożywanie pomaga między innymi wzmocnić układ odpornościowy oraz wpływa na większą produkcję serotoniny – hormonu szczęścia.
Znajdują się wśród nich na przykład jagody goji, spirulina czy maca. Istnieją jednak  produkty w naszych lokalnych ogrodach, których spożywanie ma  bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i również określane są mianem superfoods.

Superfoods z sadu

Wiśnie to owoce, których prozdrowotne właściwości znane są od dawna. Są one cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wspomagają jego pracę, gdyż są bogate w antocyjany, potas, witaminę C oraz błonnik.
Wiśnie pomagają również w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego oraz są znakomitym środkiem na bezsenność. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią organizm m.in. przed nowotworami i procesem starzenia.

Jabłka to nasz kolejny lokalny superfood. Regulują pracę jelit, chronią przed miażdżycą i zawałem (zmniejszają wchłanianie cholesterolu), wspierają pracę mózgu oraz oczyszczają organizm z toksyn. W medycynie naturalnej jabłka stosuje się m.in. na biegunkę u dzieci i chorobę wrzodową u osób dorosłych. Herbatka ze skórki jabłka jest doskonałym środkiem na łagodzenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. To właśnie pod skórką jabłka gromadzi się prawie połowa zawartości witaminy C, dlatego warto jeść surowe, nieobrane jabłka.

Jeśli chcemy uatrakcyjnić nasze menu, lokalne superfoods znajdziemy na przykład w bezglutenowych muffinach wiśniowych i jabłkowych marki Yummity. Kompozycje do ich przygotowania to połączenie mąki z amarantusa, cukru kokosowego BIO, nasion chia oraz liofilizowanych wiśni lub jabłek.

Jesteś tym co jesz

W dobrze zbilansowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne, nieprzetworzone produkty także z kategorii nasion czy strączków.

Quinoa (komosa ryżowa) z uwagi na wysoką wartość odżywczą oraz zawartość pełnowartościowego białka jest doskonałym uzupełnieniem diety bezmięsnej. Z tego względu polecana jest zwłaszcza dla wegetarian i dzieci. Quinoa posiada niski indeks glikemiczny, co sprawia, że może być spożywana przez cukrzyków i osoby chore na insulinooporność. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, jest więc odpowiednia dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Jednym ze sposobów na wprowadzenie quinoa do menu są produkty marki Yummity. Kompozycja do przygotowania gofrów Yummity opiera się na mące z quinoa, a płatki quinoa stanowią ważny składnik vergerów Yummity. Dzięki obecności dwóch zbóż – ziaren quinoa oraz nasion amarantusa Szybkie Danie smak Peru Yummity stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i żelaza.

Amarantus (szarłat) to kolejny produkt na liście superfoods. Nie jest to typowe zboże, a tzw. pseudozboże, gdyż ma przybliżony do zbóż skład chemiczny, ale znacznie wyższą wartość odżywczą.

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego, amarantus korzystnie wpływa na morfologię krwi. Poprawia także pamięć i koncentrację, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie. Amarantus reguluje gospodarkę lipidową – pomaga obniżać poziom cholesterolu całkowitego m. in. poprzez hamowanie produkcji w wątrobie tzw. „złego cholesterolu LDL”, przy jednoczesnym podnoszeniu tzw. „dobrego cholesterolu HDL”. Amarantus jest również źródłem pełnowartościowego białka – kompletnego we wszystkie aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać, a które są niezbędne do budowy i naprawy komórek naszego ciała.

Amarantus może być spożywany w formie ugotowanej, w postaci płatków śniadaniowych lub jako mąka, gdyż jest doskonałym bezglutenowym zamiennikiem dla jasnej mąki pszennej. Duże ilości amarantusa znajdują się także w produktach marki Yummity – Szybkie Dania (Afryka i Peru), które pozwalają na łatwe przygotowanie pełnowartościowego dania. W wersji na słodko ten superfood możemy wprowadzić do menu, przygotowując Muffiny Yummity lub Brownie Yummity.


Superfoods to cenne dla naszego organizmu i zdrowia produkty, które powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Wprowadzajmy je więc w daniach głównych, deserach czy spożywajmy w formie przekąsek.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jarmark lokalnych produktów Żuławskie Smaki w CH Osowa Biuro prasowe
2020-07-02 | 16:58

Jarmark lokalnych produktów Żuławskie Smaki w CH Osowa

W najbliższy piątek i sobotę, 3 i 4 lipca, odbędzie się pierwszy po długiej przerwie jarmark lokalnych producentów Żuławskie Smaki w CH Osowa. Wystawcy z Żuław zaprezentują swoje
Żywienie Nowość! Linia wegańskich soków i smoothies HPP marki Eisberg
2020-07-02 | 10:10

Nowość! Linia wegańskich soków i smoothies HPP marki Eisberg

Marka Eisberg nie przestaje zaskakiwać swoich Klientów. Niedługo po wprowadzeniu do oferty linii BIO sałat, przyszła kolej na następne nowości. Tym razem smakosze i zwolennicy
Żywienie Ser żółty - dlaczego warto mieć go zawsze w domu?
2020-07-01 | 09:16

Ser żółty - dlaczego warto mieć go zawsze w domu?

Ser żółty.  Każdy z nas zjada go rocznie ok. 12-13 kg. Sery typu holenderskiego, typu szwajcarskiego – rodzime mleczarnie dostarczają nam szeroki wachlarz propozycji. Nic

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Ewa Szabatin: Nie zaszczepiłam się na grypę i nie zaszczepię się na koronawirusa. Wierzę, że na niego nie zachoruję

Tancerka sceptycznie podchodzi do pomysłu wdrożenia szczepień ochronnych przeciwko koronawirusowi. Jej zdaniem szczepionka – w której poszukiwanie zaangażowanych jest obecnie wiele firm farmaceutycznych – może okazać się niebezpieczna. Skutki tego typu leczenia są bowiem nieznane i trudne do przewidzenia. Według Ewy Szabatin najważniejsze jest, żeby w sytuacjach kryzysowych wykazywać się zdrowym rozsądkiem i nie ufać wszystkim informacjom podawanym przez media.

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Problemy społeczne

Zainteresowanie koloniami i obozami kilkukrotnie mniejsze niż rok temu. Ze zorganizowanego wypoczynku skorzysta 240 tys. dzieci

Obawa przed koronawirusem i problemy finansowe sprawiają, że rodzice masowo rezygnują z wysyłania dzieci na kolonie i obozy. – Jeszcze w marcu mieliśmy sprzedanych w branży 40–50 proc. miejsc. Teraz, jeżeli osiągniemy sprzedaż na poziomie 20 proc. tego co w ubiegłym roku, będzie to można uznać za sukces – ocenia Krzysztof Maziński z Biura Usług Turystycznych BUT, przedstawiciel Polskiej Izby Turystyki Młodzieżowej. Z szacunków MEN wynika, że w 2019 roku ze zorganizowanego wypoczynku skorzystało 1,3 mln uczniów, w tym roku będzie to zaledwie 240 tys.

Sport

Polacy tłumnie ruszyli w góry. W wakacje liczba turystów może być rekordowa

Z roku na rok polskie góry cieszą się coraz większym zainteresowaniem turystów. Tatrzańskimi szlakami podczas ubiegłorocznych wakacji wędrowało blisko 1,7 mln osób – wynika z danych Tatrzańskiego Parku Narodowego. Branża turystyczna spodziewa się, że w wakacje 2020 padnie nowy rekord. Do pieszych wycieczek po górach należy się jednak odpowiednio przygotować. Joanna Stępińska, przewodniczka tatrzańska i ambasadorka kampanii edukacyjnej Trzeźwo Myślę, podpowiada, jak to zrobić. Tłumaczy też, dlaczego w górach najważniejsze jest zachowanie rozwagi i uważności.