Komunikaty PR

Superfoods - gdzie znajdziemy cenne dla zdrowia składniki?

2019-10-21  |  11:05

Coraz częściej w kontekście odżywiania, diety i kuchni słyszymy o tzw. superfoods. Czym są te wyjątkowe produkty? Gdzie ich szukać? Jak łatwo wprowadzić je do naszej diety?

Superfoods to produkty posiadające cenne właściwości odżywcze, doskonałe walory smakowe, zdrowotne i energetyczne. Ich spożywanie pomaga między innymi wzmocnić układ odpornościowy oraz wpływa na większą produkcję serotoniny – hormonu szczęścia.
Znajdują się wśród nich na przykład jagody goji, spirulina czy maca. Istnieją jednak  produkty w naszych lokalnych ogrodach, których spożywanie ma  bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie i również określane są mianem superfoods.

Superfoods z sadu

Wiśnie to owoce, których prozdrowotne właściwości znane są od dawna. Są one cenione przede wszystkim ze względu na swój dobroczynny wpływ na serce. Wspomagają jego pracę, gdyż są bogate w antocyjany, potas, witaminę C oraz błonnik.
Wiśnie pomagają również w łagodzeniu schorzeń pęcherza moczowego oraz są znakomitym środkiem na bezsenność. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, które chronią organizm m.in. przed nowotworami i procesem starzenia.

Jabłka to nasz kolejny lokalny superfood. Regulują pracę jelit, chronią przed miażdżycą i zawałem (zmniejszają wchłanianie cholesterolu), wspierają pracę mózgu oraz oczyszczają organizm z toksyn. W medycynie naturalnej jabłka stosuje się m.in. na biegunkę u dzieci i chorobę wrzodową u osób dorosłych. Herbatka ze skórki jabłka jest doskonałym środkiem na łagodzenie stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. To właśnie pod skórką jabłka gromadzi się prawie połowa zawartości witaminy C, dlatego warto jeść surowe, nieobrane jabłka.

Jeśli chcemy uatrakcyjnić nasze menu, lokalne superfoods znajdziemy na przykład w bezglutenowych muffinach wiśniowych i jabłkowych marki Yummity. Kompozycje do ich przygotowania to połączenie mąki z amarantusa, cukru kokosowego BIO, nasion chia oraz liofilizowanych wiśni lub jabłek.

Jesteś tym co jesz

W dobrze zbilansowanej diecie powinny znaleźć się różnorodne, nieprzetworzone produkty także z kategorii nasion czy strączków.

Quinoa (komosa ryżowa) z uwagi na wysoką wartość odżywczą oraz zawartość pełnowartościowego białka jest doskonałym uzupełnieniem diety bezmięsnej. Z tego względu polecana jest zwłaszcza dla wegetarian i dzieci. Quinoa posiada niski indeks glikemiczny, co sprawia, że może być spożywana przez cukrzyków i osoby chore na insulinooporność. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu, jest więc odpowiednia dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Jednym ze sposobów na wprowadzenie quinoa do menu są produkty marki Yummity. Kompozycja do przygotowania gofrów Yummity opiera się na mące z quinoa, a płatki quinoa stanowią ważny składnik vergerów Yummity. Dzięki obecności dwóch zbóż – ziaren quinoa oraz nasion amarantusa Szybkie Danie smak Peru Yummity stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i żelaza.

Amarantus (szarłat) to kolejny produkt na liście superfoods. Nie jest to typowe zboże, a tzw. pseudozboże, gdyż ma przybliżony do zbóż skład chemiczny, ale znacznie wyższą wartość odżywczą.

Dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego, amarantus korzystnie wpływa na morfologię krwi. Poprawia także pamięć i koncentrację, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie. Amarantus reguluje gospodarkę lipidową – pomaga obniżać poziom cholesterolu całkowitego m. in. poprzez hamowanie produkcji w wątrobie tzw. „złego cholesterolu LDL”, przy jednoczesnym podnoszeniu tzw. „dobrego cholesterolu HDL”. Amarantus jest również źródłem pełnowartościowego białka – kompletnego we wszystkie aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać, a które są niezbędne do budowy i naprawy komórek naszego ciała.

Amarantus może być spożywany w formie ugotowanej, w postaci płatków śniadaniowych lub jako mąka, gdyż jest doskonałym bezglutenowym zamiennikiem dla jasnej mąki pszennej. Duże ilości amarantusa znajdują się także w produktach marki Yummity – Szybkie Dania (Afryka i Peru), które pozwalają na łatwe przygotowanie pełnowartościowego dania. W wersji na słodko ten superfood możemy wprowadzić do menu, przygotowując Muffiny Yummity lub Brownie Yummity.


Superfoods to cenne dla naszego organizmu i zdrowia produkty, które powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Wprowadzajmy je więc w daniach głównych, deserach czy spożywajmy w formie przekąsek.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Tydzień Włoskiej Kuchni po raz czwarty! Biuro prasowe
2019-11-20 | 18:00

Tydzień Włoskiej Kuchni po raz czwarty!

Włoska kuchnia jest – tuż po polskiej – ulubioną nad Wisłą. Dlatego też włoskie instytucje przybliżają po raz czwarty wielbicielom pizzy, pasty, frutti di mare oraz innych
Żywienie Rozgrzewająca zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi
2019-11-20 | 09:53

Rozgrzewająca zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi

Na przykład aromatyczna zupa z soczewicą i plastrami paprykowymi . Jest odżywcza, pełna witamin oraz wyśmienita w smaku. Składniki: - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1
Żywienie Soki cytrusowe na zdrowie w chłodne dni!
2019-11-20 | 09:50

Soki cytrusowe na zdrowie w chłodne dni!

Mandarynki, pomarańcze oraz grejpfruty można spożywać na wiele sposobów, np. świeże lub w formie soku. Dlaczego są niezastąpione szczególnie jesienią i zimą? O tym piszemy

Więcej ważnych informacji

Kalendarium

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Partner sekcji zdrowie

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Agnieszka Dygant: Nie czuję się na tyle zaabsorbowana internetem, żeby robić sobie cyfrowy detoks

Zdaniem Agnieszki Dygant warto od czasu do czasu zrobić sobie detoks od telefonu i internetu. Aktorka podkreśla, że szczególnie młodzi ludzie są wręcz uzależnieni od bycia online. Ona sama, jeśli tylko chce, potrafi nabrać do tego dystansu i znajduje czas na inny rodzaj rozrywki.

Gala Złote Spinacze 2019

Teatr

Katarzyna Herman: Szykuję się do takiego projektu, który ma być kręcony w Krakowie. Bardzo bym chciała, żeby się udało

Obecnie Katarzynę Herman można oglądać przede wszystkim na deskach teatru, ponieważ jednocześnie gra w kilku spektaklach wyjazdowych. Aktorka zdradza, że zaczęła też gościnne próby do sztuki reżyserowanej przez Agnieszkę Glińską w stołecznym Teatrze Dramatycznym. To jednak nie oznacza, że rezygnuje z filmu, bowiem będzie można ją zobaczyć w nowym obrazie Tomasza Wasilewskiego zatytułowanym „Głupcy”. W planach jest również kolejny projekt zawodowy, ale na razie artystka nie chce zdradzać zbyt wielu szczegółów.

Problemy społeczne

Trzykrotna zdobywczyni nagrody Emmy: Coraz więcej kobiet zajmuje stanowiska kierownicze. Także w Polsce mają dobre perspektywy

– Dziś coraz większa uwaga skupiona jest na kobietach i to jest wspaniałe – mówi Rita Cosby, amerykańska dziennikarka, która relacjonowała huragan Katrina, wojnę w Afganistanie, przeprowadzała wywiady z Jaserem Arafatem czy Slobodanem Miloševiciem. Choć jest jeszcze wiele barier do pokonania, kobiety częściej zajmują najważniejsze stanowiska w firmach i w polityce. Dziennikarka podkreśla, że niebawem możemy doczekać się pierwszej kobiety na stanowisku prezydenta USA. – Sukcesy kobiet dają przykład i motywacje kolejnym kobietom, a wzajemne wsparcie buduje silną więź na całe życie – podkreśla dziennikarka.

 

Konsument

1,5 mln dzieci w Polsce mieszka w tzw. chorych domach. Źle ogrzewane, zawilgocone i niedoświetlone budynki mają olbrzymi wpływ na ich zdrowie

Wilgoć, niska temperatura, brak światła i nadmierny hałas to cztery główne czynniki ryzyka istniejące w tzw. chorych domach. Dzieci, które mieszkają w złych warunkach, a jest ich ok. 1,5 miliona, ponadczterokrotnie częściej cierpią na astmę, alergie, kaszel, świszczący oddech czy atopowe zapalenie skóry. Na takie dolegliwości bardziej niż mieszkańcy bloków narażone są dzieci przebywające w domach jednorodzinnych na obszarach podmiejskich, bo większość takich budynków jest nieodpowiednio ogrzewana i niedoświetlona – wynika z V edycji raportu „Barometr zdrowych domów”, który powstał z inicjatywy Grupy VELUX.