Zaawansowana lodówka w służbie nowoczesnej kuchni
Świat nowych technologii codziennie dostarcza kolejnych informacji na temat zaawansowanych systemów i funkcji mających za zadanie ułatwić życie konsumentów. Dotyczy to również sprzętów gospodarstwa domowego, których rozwój znacząco przyspieszył w ostatnich latach. Jak zatem wybrać odpowiednie dla nas urządzenie, aby w pełni spełniało nasze oczekiwania?
Lodówka to jedno z tych urządzeń, bez którego trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek kuchnię. Mimo że ich wygląd znacząco ewoluował, a liczba funkcji wzrosła kilkukrotnie, główne zadanie wciąż pozostało niezmienne – przechowywanie żywności w jak najbardziej optymalnych warunkach. W ostatnich latach rozwój technologii w tym segmencie urządzeń jest bardzo dynamiczny. Producentom zależy na jak najlepszym dostosowaniu funkcji do potrzeb użytkowników. Właśnie dlatego oferują oni konsumentom szeroki wachlarz produktów dopasowanych do ich potrzeb, wymagań, a także możliwości finansowych.
Jedną z najpopularniejszych opcji dostępnych w dzisiejszych lodówkach jest funkcja No Frost, która dzięki osuszaniu i właściwej wymianie powietrza zapobiega osadzaniu się szronu. Może występować jednocześnie w chłodziarce i zamrażarce albo wyłącznie w jednej części urządzenia. Inną bardzo przydatną funkcją jest możliwość szybkiego zamrażania lub chłodzenia, dzięki czemu przechowywana żywność dłużej zachowuje swój świeży smak i właściwości odżywcze. Na wyróżnienie w tej kwestii zasługuje technologia Fresher Techs, która została zaprezentowana podczas tegorocznych targów IFA w Berlinie przez markę Haier.
Fresher Techs to szereg innowacyjnych rozwiązań, takich jak czujniki wilgoci czy temperatury oraz systemy poprawiające efektywność chłodzenia przy jednoczesnym niskim poborze energii. Jaki jest to poziom, możemy dowiedzieć się z tzw. etykiety energetycznej. Zawiera ona podstawowe informacje techniczne i parametry dotyczące wybranego urządzenia, w tym wyżej wspominany pobór mocy, a nawet poziom emitowanego hałasu. Warto dokładnie się z nią zapoznać – pozwoli to uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek w postaci wyższych rachunków za prąd lub męczących odgłosów pracy sprzętu. Aby urządzenie nie pobierało znaczących ilości energii, warto brać pod uwagę jedynie te, które mają skalę od A do A+++, gdzie A+++ oznacza najwyższą klasę efektywności.
Na uwagę zasługuje również sposób oświetlenia wnętrza. Nowoczesne technologie LED są nie tylko wydajne energetycznie, ale również nie powodują ogrzewania wnętrza. Ma to istotny wpływ na warunki przechowywania żywności oraz stabilność temperatury w komorze. Nawet przy częstym otwieraniu drzwi wahania temperatury są mniejsze niż w przypadku tradycyjnego oświetlenia. To rozwiązanie pozwala dłużej zachować świeżość produktów i nie jest bez wpływu na efektywność energetyczną sprzętu.
Kupując nową chłodziarko-zamrażarkę, warto wcześniej przeanalizować funkcje i możliwości urządzenia oraz sporządzić listę cech, na których najbardziej nam zależy. Dobrze zaplanowany zakup sprawi, że będzie to produkt, który posłuży swoim użytkownikom przez lata.

Poremontowe porządki

5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki

Wyczaruj bajkowy pokój dziecka z Annie Sloan
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Małgorzata Rozenek: Jeżeli chcemy przygotować sobie beach body na lato, to musimy zacząć działać już w lutym. Zmiany są widoczne już po trzech tygodniach prawidłowego odżywiania się
Prezenterka podkreśla, że poprzez swój najnowszy program „Rozenek cudnie chudnie” ma do spełnienia misję. Chce zmotywować kobiety do zadbania o swój wygląd, zachęcić je do zmiany nawyków żywieniowych i pozwolić im uwierzyć, że wcale nie trzeba mieć milionów na koncie, by wyglądać jak prawdziwa gwiazda. Wystarczy konsekwentnie zmieniać swój styl życia na zdrowszy.
Media
Gabi Drzewiecka: Należę do grona szczęśliwców, którzy w trakcie pandemii mieli pracę. Nie dotknęło mnie to aż tak bardzo pod względem finansowym

Prezenterka zapewnia, że pandemia nie odbiła się negatywnie na jej sprawach zawodowych. Co prawda w połowie ubiegłego roku po sześciu latach zakończyła współpracę z radiem Chillizet, ale nie wyklucza, że niedługo pojawi się w innej stacji radiowej. Na razie swoją autorską audycję „Gabinet dźwięku” kontynuuje online i jak podkreśla, nadal spotyka się ona z dużym zainteresowaniem odbiorców. Dziennikarkę można też oglądać na antenach telewizji TVN i Canal+, a jednym z największych wyzwań w najbliższych tygodniach będzie udział w programie Music MasterClass Fundacji Fabryki Norblina.
Finanse
Branża muzyczna dotkliwie odczuwa przedłużające się zamknięcie. Odbicie może potrwać co najmniej trzy lata

Polska branża muzyczno-festiwalowa przeżywa trudny okres w związku z pandemią COVID-19. Koncerty na żywo nie odbywają się już od wielu miesięcy, a artyści stracili dochody ze sprzedaży biletów, które są dla nich jednym z głównych źródeł przychodów. W jeszcze trudniejszej sytuacji ekonomicznej znalazły się też tysiące pracowników backstage’owych, takich jak dźwiękowcy, oświetleniowcy, choreografowie czy ekipy scenograficzne. Dziennikarz muzyczny Piotr Metz podkreśla jednak, że publiczność jest spragniona możliwości pójścia na tradycyjny koncert i obcowania z muzyką, dzięki czemu – po zakończeniu przymusowego przestoju – branża muzyczna może przeżyć prawdziwy boom.