Komunikaty PR

Zadbaj o zdrowie i szczupłą sylwetkę na lato

2020-05-28  |  04:00
Biuro prasowe
Kontakt
Joanna Guz
Lensomai Communication

al. ks. Poniatowskiego 1
03-901 Warszawa
media|lensomai.com| |media|lensomai.com
506635140
www.lensomai.com

Zbliżające się lato to dla wielu z nas dobry pretekst do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. Podpowiadamy jakie produkty wybierać o tej porze roku, by cieszyć się szczupłą sylwetką i dobrym samopoczuciem.

- Aby zgubić zbędne kilogramy nie tylko skutecznie, ale i bez efektu jo-jo warto skupić się przede wszystkim na budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Komponowanie zdrowych, urozmaiconych i zbilansowanych posiłków, włączenie aktywności fizycznej do codziennego trybu życia oraz znalezienie równowagi pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym to podstawa dobrego samopoczucia oraz zdrowej i szczupłej sylwetki. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

Zdrowo i aktywnie każdego dnia
Pamiętajmy, że zalecane przez dietetyków tempo utraty masy ciała to 0.5 - 1kg na tydzień. Dzięki temu nie będzie nam groził tzw. efekt jo-jo, jak również pozwali nam to zachować dobre samopoczucie. Do zdrowych, codziennych nawyków, które warto wprowadzić na stałe do naszego życia  zaliczamy:

1. Zjadanie 4-5 odpowiednio zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny.

2. Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody.

3. Umiarkowana aktywność fizyczna (30-45 minut dziennie).

4. Regeneracja i sen.

Dzięki drobnym zmianom pierwsze efekty odchudzania, jak również lepszego samopoczucia powinniśmy zaobserwować już po 2-3 tygodniach, co dodatkowo zmotywuje nas do dalszego działania.

Jak komponować dania sprzyjające szczupłej sylwetce?
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca, by podstawą naszych posiłków były warzywa i owoce, które powinny być obecne w każdym posiłku. Kolejne elementy to pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i chudy nabiał. IŻŻ zachęca także do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa oraz tłuszczy zwierzęcych na rzecz jaj, chudych ryb, roślin strączkowych oraz dobrej jakości olejów roślinnych.

- Aktualnie mamy już mnóstwo świeżych warzyw, z których możemy przygotować lekkie i sycące dania w zaledwie kilka minut. O tej porze szczególnie polecam sałatki na bazie świeżych warzyw. Aby stały się pełnowartościowym posiłkiem wystarczy dodatek „dobrego białka” w postaci gotowanego drobiu, ryby lub roślin strączkowych. To również sezon na chłodniki z botwinką i lekkie zupy na bazie szparagów, młodej kapusty, szczawiu, czy szpinaku. Pamiętajmy również, by w codziennym menu unikać produktów wysoko przetworzonych, a także nadmiaru soli i cukru. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

O tej porze roku na śniadanie dietetyk poleca omlet ze szparagami i pomidorami, czy twaróg z ulubionymi ziołami, rzodkiewką i chlebem pełnoziarnistym. Na drugie śniadanie lub podwieczorek możemy zjeść sałatkę ze świeżych warzyw takich jak rukola, roszponka, szpinak, ogórek i pomidor z dodatkiem tuńczyka, łososia, czy ulubionego sera. Dobrym wyborem będzie też koktajl na bazie jogurtu lub mleka roślinnego z siemieniem lnianym i orzechami lub słupki świeżych warzyw z hummusem, czy inną pastą z roślin strączkowych. Na obiad i/lub kolację warto jeść gęste, warzywne zupy, pieczone lub gotowane na parze chude mięsa i ryby w towarzystwie brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu lub kaszy z pieczonymi lub świeżymi warzywami.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Zbuduj odporność na cały rok! Biuro prasowe
2020-08-03 | 10:40

Zbuduj odporność na cały rok!

Lato to okres, w którym często zapominamy o dbaniu o odporność, uznając, że słońce i wypoczynek zrobią to za nas. A przecież każdemu z nas zdarzył się gorszy dzień, kiedy za
Zdrowie Skuteczne i bezpieczne sprzątanie w domu alergika
2020-07-31 | 14:05

Skuteczne i bezpieczne sprzątanie w domu alergika

    Alergia, obok cukrzycy, choroby wrzodowej i nadciśnienia, jest jedną z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych. Zanieczyszczenie środowiska oraz szybki
Zdrowie Bezpieczny powrót do… biur!
2020-07-31 | 01:00

Bezpieczny powrót do… biur!

Po przeszło 3 miesiącach covidowej izolacji wielkimi krokami zbliżamy się do powrotu do biur. Od 2 września nasze dzieci wracają do szkół, a my do pracy w biurach, gdy 7

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Złote Spinacze 2020 - zgłoszenie

Gwiazdy

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Teatr

Olga Bończyk: Artyści zostali niezwykle boleśnie dotknięci przez pandemię. Większość z nas czuje się zapomniana i niechciana

Aktorka przyznaje, że na początku kwarantanny starała się zagospodarować wolny czas tak, by nie odczuwać niepokoju spowodowanego brakiem pracy. Skupiła się głównie na przyjemnościach i dbaniu o dom. Natłok zajęć całkowicie ją pochłonął. Jednak gdy przerwa od aktywności zawodowej zaczęła się niebezpiecznie przedłużać, pojawił się wewnętrzny niepokój. Obecnie Olga Bończyk przygotowuje się do premier spektakli, które już niedługo będą miały miejsce w nowo powstałej przestrzeni artystycznej – Scenie Relaks.

Media

Patrycja Strzałkowska: Podczas produkcji programów telewizyjnych manipuluje się wypowiedziami ludzi, żeby uzyskać efekt zadowalający producenta

Uczestniczka polskich reality show i autorka bestsellerów niedawno wydała kolejną, pełną erotyki powieść, która nosi tytuł „Show mojego życia”. Autorka zdradza w niej kulisy powstawania programów telewizyjnych oraz ujawnia manipulacje, które stosuje się w trakcie montażu nakręconego materiału. Patrycja Strzałkowska podczas tworzenia kontrowersyjnej historii korzystała ze swojego doświadczenia. Przyznaje, że praca nad telewizyjnymi projektami zazwyczaj wiąże się z licznymi wpadkami.

Transport

Polacy obawiają się drugiej fali pandemii. Co czwarty ogranicza wydatki, a ponad połowa wybiera polskie produkty i krajowe atrakcje turystyczne

48 proc. mieszkańców naszego kraju obawia się powrotu pandemii, a wśród kobiet odsetek ten wynosi 51 proc. – to wnioski z badania przeprowadzonego na zlecenie Dentsu Aegis Network Polska w czerwcu. Nastroje Polaków poprawiły się w porównaniu z początkowym okresem pandemii, jednak podczas zakupów jedna czwarta ogranicza wydatki, ponad połowa koncentruje się na produktach, które zaspokajają podstawowe potrzeby, a większość tych, którzy planują wakacje, spędzi je w Polsce.