Komunikaty PR

Zadbaj o zdrowie i szczupłą sylwetkę na lato

2020-05-28  |  04:00
Biuro prasowe
Kontakt
Joanna Guz
Lensomai Communication

al. ks. Poniatowskiego 1
03-901 Warszawa
media|lensomai.com| |media|lensomai.com
506635140
www.lensomai.com

Zbliżające się lato to dla wielu z nas dobry pretekst do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. Podpowiadamy jakie produkty wybierać o tej porze roku, by cieszyć się szczupłą sylwetką i dobrym samopoczuciem.

- Aby zgubić zbędne kilogramy nie tylko skutecznie, ale i bez efektu jo-jo warto skupić się przede wszystkim na budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Komponowanie zdrowych, urozmaiconych i zbilansowanych posiłków, włączenie aktywności fizycznej do codziennego trybu życia oraz znalezienie równowagi pomiędzy życiem zawodowym i prywatnym to podstawa dobrego samopoczucia oraz zdrowej i szczupłej sylwetki. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

Zdrowo i aktywnie każdego dnia
Pamiętajmy, że zalecane przez dietetyków tempo utraty masy ciała to 0.5 - 1kg na tydzień. Dzięki temu nie będzie nam groził tzw. efekt jo-jo, jak również pozwali nam to zachować dobre samopoczucie. Do zdrowych, codziennych nawyków, które warto wprowadzić na stałe do naszego życia  zaliczamy:

1. Zjadanie 4-5 odpowiednio zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny.

2. Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody.

3. Umiarkowana aktywność fizyczna (30-45 minut dziennie).

4. Regeneracja i sen.

Dzięki drobnym zmianom pierwsze efekty odchudzania, jak również lepszego samopoczucia powinniśmy zaobserwować już po 2-3 tygodniach, co dodatkowo zmotywuje nas do dalszego działania.

Jak komponować dania sprzyjające szczupłej sylwetce?
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca, by podstawą naszych posiłków były warzywa i owoce, które powinny być obecne w każdym posiłku. Kolejne elementy to pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i chudy nabiał. IŻŻ zachęca także do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa oraz tłuszczy zwierzęcych na rzecz jaj, chudych ryb, roślin strączkowych oraz dobrej jakości olejów roślinnych.

- Aktualnie mamy już mnóstwo świeżych warzyw, z których możemy przygotować lekkie i sycące dania w zaledwie kilka minut. O tej porze szczególnie polecam sałatki na bazie świeżych warzyw. Aby stały się pełnowartościowym posiłkiem wystarczy dodatek „dobrego białka” w postaci gotowanego drobiu, ryby lub roślin strączkowych. To również sezon na chłodniki z botwinką i lekkie zupy na bazie szparagów, młodej kapusty, szczawiu, czy szpinaku. Pamiętajmy również, by w codziennym menu unikać produktów wysoko przetworzonych, a także nadmiaru soli i cukru. – podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

O tej porze roku na śniadanie dietetyk poleca omlet ze szparagami i pomidorami, czy twaróg z ulubionymi ziołami, rzodkiewką i chlebem pełnoziarnistym. Na drugie śniadanie lub podwieczorek możemy zjeść sałatkę ze świeżych warzyw takich jak rukola, roszponka, szpinak, ogórek i pomidor z dodatkiem tuńczyka, łososia, czy ulubionego sera. Dobrym wyborem będzie też koktajl na bazie jogurtu lub mleka roślinnego z siemieniem lnianym i orzechami lub słupki świeżych warzyw z hummusem, czy inną pastą z roślin strączkowych. Na obiad i/lub kolację warto jeść gęste, warzywne zupy, pieczone lub gotowane na parze chude mięsa i ryby w towarzystwie brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu lub kaszy z pieczonymi lub świeżymi warzywami.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Odłóż telefon i ciesz się zdrowym kręgosłupem! Biuro prasowe
2020-07-10 | 09:30

Odłóż telefon i ciesz się zdrowym kręgosłupem!

15 lipca przypada Dzień bez Telefonu Komórkowego. To jedno z ulubionych świąt… ortopedów.   Telefony komórkowe określa się czasem największym
Zdrowie BRAK ZDJĘCIA
2020-07-08 | 01:00

Szpiczak plazmocytowy - pacjenci czekają na dostęp do innowacyjnych terapii

"Wciąż słyszymy, że w ostatnich latach w Polsce zostały udostępnione terapie w szpiczaku plazmocytowym. Jak długo mamy żyć przeszłością? Medycyna idzie naprzód Potrzebujemy dostępu do nowych terapii i nowych
Zdrowie Dlaczego tak trudno opiekunom prosić o pomoc?
2020-07-07 | 12:00

Dlaczego tak trudno opiekunom prosić o pomoc?

Szczera rozmowa to uniwersalne narzędzie, które stanowi klucz do wzajemnego zrozumienia i otrzymania od drugiej osoby adekwatnego do naszych potrzeb wsparcia. Okazuje się jednak, że

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Farmacja

Powoli wracamy do planowych zabiegów i wizyt u lekarzy. Telemedycyna może pomóc w walce z rosnącymi kolejkami

Pandemia przyczyniła się do skokowego wzrostu popularności telemedycyny. Już na początku większość szpitali, przychodni i placówek medycznych wprowadziła zdalne konsultacje online i przez telefon, co umożliwiło zasięgnięcie porady lekarza, a także  wystawienie zwolnienia, skierowania czy recepty bez konieczności osobistego kontaktu. Do tej formy przekonali się zarówno lekarze, jak i pacjenci. Aż 74 proc. pacjentów chce korzystać z telemedycyny nawet po zakończeniu pandemii – wynika z badań Grupy LUX MED. Obecnie firma dostarcza prawie 20 tys. usług telemedycznych dziennie.

Handel

Co czwarty internauta woli robić zakupy w sieci niż w tradycyjnych sklepach. Rozszerzona rzeczywistość może zmniejszyć liczbę zwrotów

Migracja konsumentów z trybu offline do online trwa już od dawna, ale pandemia SARS-CoV-2 okazała się katalizatorem, który przyspieszył ten proces. W sieci kupuje już 72 proc. Polaków, a więcej niż co czwarty częściej wybiera obecnie ten kanał zakupowy m.in. ze względu na wygodę, szybkość i większe bezpieczeństwo. Zyskały kategorie, które w e-commerce dobrze radziły sobie już wcześniej, jak moda i uroda czy elektronika, ale Polacy przekonali się również do kupowania w internecie produktów spożywczych. Rosnącą rolę w e-zakupach odgrywają technologie, jak np. rozszerzona rzeczywistość, które pozwalają lepiej dopasować produkt i zminimalizować ryzyko zwrotów.

 

Serwis specjalny

Przez koronawirusa Polki obawiają się o swoją zawodową przyszłość. Co trzecia rozważa wyjazd do pracy za granicę

Pandemia koronawirusa ma wpływ na życie zawodowe niemal 70 proc. Polek, głównie młodych. Dla wielu z nich jest to wpływ negatywny – pracę już straciło 15 proc., a 18 proc. pracuje w mniejszym wymiarze czasu – wynika z badania IQS na zlecenie Promedica24. W związku z tym coraz więcej kobiet szuka pracy za granicą. Co trzecia przyznaje, że rozważa emigrację zarobkową, przede wszystkim do Niemiec. Ponad 20 proc. z nich chciałoby podjąć pracę przy opiece nad seniorami.