Komunikaty PR

Bonjour! Sprawdzone sposoby na pyszne tarty

2019-08-14  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania Delecta ( 0.97 MB )

Tarta to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. W czym tkwi sekret tego wypieku? W jaki sposób samodzielnie przygotować go w domowym zaciszu, w wersji wytrawnej oraz na słodko? Marka Delecta zna odpowiedź na te pytania, nurtujące zarówno stałych smakoszy, jak i osoby, które dopiero zaczynają swoją „tartową” przygodę.

 

Tarta to potrawa, która idealnie oddaje styl Francuzek: jest efektowna i jednocześnie prosta, a przy tym uniwersalna: można przygotować ją zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. W zależności od dodatków, świetnie sprawdzi się jako pomysł na kolację, jak i deser. Ilość możliwości jakie daje nam przygotowanie tego wypieku sprawia, że każdy bez problemu znajdzie wśród nich swoją ulubioną wersję.

 

Tarta z marchewką

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Nadzienie:

  • 800 g marchewek
  • 6 łyżek cukru
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 jajo
  • garść świeżej kolendry
  • pieprz i sól

Tarta z marchewką to słodko-wytrawne połączenie, które z pewnością zaskoczy naszych bliskich.

Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą i proszkiem do pieczenia. Ciasto szybko wyrabiamy i odkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie marchew obieramy i tniemy w grube plastry. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Na dnie formy do tarty mieszamy ocet balsamiczny z cukrem, po czym wstawiamy formę na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie ostrożnie wyciągamy formę i na jej dnie układamy warstwę marchewek, zatapiając je w occie. Resztę marchewek obtaczamy w rozbełtanym w śmietanie jajku, garści poszatkowanej świeżej kolendry, pieprzu oraz soli. Układamy kolejną warstwę marchewek w formie. Polewamy je pozostałą mieszanką śmietanowo-jajeczną. Na koniec całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem tak, by marchewki były dobrze przykryte, a ciasto przywierało do brzegów.

Tartę pieczemy w 180°C przez 45-50 minut (aż ciasto nabierze koloru). Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut, po czym przykładamy do formy talerz i szybko obracamy ją tak, aby opadła na talerz. Tarta gotowa!

 

Tarta z łososiem i serem camembert

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo

Nadzienie:

  • 250 g łososia wędzonego na zimno
  • 200 g sera camembert
  • mały pęczek koperku
  • 2 jaja
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz do smaku

Łagodny łosoś, wyrazisty ser camembert oraz aksamitny śmietanowy sos łączą się w pyszną tartę, która z pewnością zasmakuje każdemu.

Najpierw nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Zawartość torebki z ciastem wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Składniki miksujemy za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.

Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni, a następnie odstawiamy je do wystudzenia. Ser camembert kroimy w paski, plastry łososia rozdrabniamy na małe kawałki, a koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy. Do tak przygotowanej masy dodajemy koperek, doprawiamy szczyptą pieprzu i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy połowę łososia i plastry sera, a na wierzch wykładamy pozostałego łososia. Nadzienie zalewamy masą śmietanowo-jajeczną i wyrównujemy wierzch tarty. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30–35 minut, do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).

Tarta z łososiem jest znakomita – na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Tarta kokosowo-czekoladowa

Składniki

Ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 czubata łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • ½ tabliczki startej białej czekolady (50 g)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
  • 250 g serka mascarpone
  • 175 ml zimnego mleka
  • 1 opakowanie Mascarpino - mixu do mascarpone o smakuwaniliowym Delecta

 

Połączenie kokosa i czekolady sprawdza się nie tylko w popularnych batonikach, ale również w ciastach. W tej tarcie ten duet okazał się wręcz fenomenalny.

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ze składników na kruche ciasto przygotowujemy spód do tarty, a następnie wylepiamy nim dno i boki formy. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut do momentu, aż się zarumieni. Po tym czasie odstawiamy je do przestygnięcia. Mascarpone i mleko przekładamy do wysokiego naczynia. Wsypujemy Mix do serka mascarpone. Całość  ubijamy na najwyższych obrotach przez 3 min. Następnie, dodajemy startą czekoladę i wiórki kokosowe. Tak przygotowany krem przekładamy do formy na wypieczone i wystudzone ciasto. Posypujemy dodatkowo odrobiną wiórków lub startej czekolady. Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie można śmiało delektować się słodkim wypiekiem!

 

Tarta cytrynowa

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania

Nadzienie:

  • 100 g drobnego cukru
  • 250 ml śmietanki 30–36% tł. (ok. 1 szkl.)
  • 150 ml soku z cytryny (z 2 cytryn)
  • 3 jaja
  • Dekoracja
  • Otarta skórka z 1 cytryny (wykorzystaj cytrynę z masy cytrynowej)
  • 3 łyżki cukru (ok. 45 g)
  • 50 ml wody

 

Lekka, orzeźwiająca tarta cytrynowa to idealny deser dla miłośników połączenia słodyczy z nutą kwasowości.

Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Ciasto kruche Delecta przygotowujemy wg. instrukcji z opakowania. Wyklejamy nim spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm). Całość pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia. Cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Mieszamy śmietankę z jajami i sokiem z cytryny. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę cytrynową. Ciasto wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut – do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca masa nie może być płynna). Do małego rondelka wlewamy 50 ml wody, wsypujemy 3 łyżki cukru i startą skórkę cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut mieszając, aby syrop się nie przypalił. Po wystudzeniu upieczoną tartę dekorujemy skórką cytrynową. Gotowe!

 

Więcej inspiracji na tarty można znaleźć na www.delektujemy.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Już 24 listopada Dzień Buraka! Biuro prasowe
2019-11-22 | 12:20

Już 24 listopada Dzień Buraka!

Nawet burak zasługuje na własne święto! Choć nie wszyscy pałają do niego miłością, to jednak wszyscy powinni docenić jego prozdrowotne właściwości. 24 listopada świętujemy Dzień
Żywienie Łatwe przekąski do przygotowania w ciągu dnia
2019-11-22 | 10:00

Łatwe przekąski do przygotowania w ciągu dnia

Życie w ciągłym biegu, mnogość zajęć, napięty kalendarz wypełniony spotkaniami, a do tego domowe obowiązki – przy takim natłoku zajęć ciężko znaleźć czas na przygotowanie
Żywienie Słodkie ,,veto” na jesienną chandrę
2019-11-21 | 16:15

Słodkie ,,veto” na jesienną chandrę

Podczas jesiennych dni, wraz ze zmianą pogody, zmianie ulega także sposób spędzania wolnego czasu. Często zamiast spacerów, wolimy zostać w domu z dobrą lekturą lub filmem.

Więcej ważnych informacji

Kalendarium

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Partner sekcji zdrowie

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Barbara Kurdej-Szatan: W półfinale „TzG” zaczęłam mieć takie przeczucie, że odpadniemy. W myślach przygotowałam sobie nawet przemowę pożegnalną

Jeszcze przed startem programu Barbara Kurdej-Szatan typowana była na faworytkę jubileuszowej edycji „Tańca z gwiazdami”. Przewidywania widzów się sprawdziły i w najbliższym odcinku to właśnie ona powalczy o Kryształową Kulę. Sama aktorka przyznaje, że największe emocje towarzyszyły jej w ostatnim odcinku, kiedy wraz z Jackiem Jeschke starali się o awans do finału. Obydwoje zapewniają, że taneczne show Polsatu było dla nich fantastycznym doświadczeniem i choć treningi były czasochłonne i męczące, to piękne emocje, jakie towarzyszyły występom wynagrodziły wszystkie trudy.

Gala Złote Spinacze 2019

Handel

Niższe zbiory jabłek przełożyły się na wyższe ceny skupu. W przyszłym roku owoce mogą być jeszcze droższe

Zbiory jabłek są w tym roku niższe o 25 proc. od ubiegłorocznych, co przełożyło się na wyższe ceny skupu zarówno jabłek deserowych, jak i przemysłowych. Pod tym względem przyszły rok może się okazać dla sadowników jeszcze bardziej korzystny, zwłaszcza jeśli wystąpią kolejne problemy z produkcją spowodowane niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Czynnikiem, który powoduje wzrost cen jabłek, są też spadki produkcji w innych krajach.

Konsument

Reklama prasowa wciąż skuteczna. Angażuje odbiorcę bardziej niż telewizyjna i internetowa

Wydawcy i przedstawiciele domów mediowych podkreślają, że reklama prasowa ma kilka solidnych przewag nad telewizyjną czy online’ową. Oprócz prestiżu i autorytetu jest nieinwazyjna, nie przeszkadza w konsumpcji innych treści. Kolejny atut to niski koszt dotarcia do odbiorcy i wielokrotny kontakt z reklamą, bo czytelnik wraca do jednego wydania gazety czy magazynu nawet 2–5 razy. Z pomiarów Polskich Badań Czytelnictwa wynika też, że reklama w prasie jest bardziej angażująca i w większym stopniu skupia uwagę czytelnika.

 

Medycyna

Cyberataki mogą sparaliżować pracę służby zdrowia. Hakerzy zmuszają szpitale do zawieszenia pracy i płacenia okupów

Zabezpieczenia przed atakami cybernetycznymi w służbie zdrowia są niewystarczające – wskazują eksperci od cyberbezpieczeństwa. Ataki hakerów, których celem były placówki medyczne zmuszały ich zarządców do przerwania pracy. Powodowały tym samym bezpośrednie zagrożenie życia pacjentów, a na dodatek szpitale były zmuszane do wpłacania wysokich okupów. Zdaniem ekspertów cyberprzestępczość będzie najpoważniejszym zagrożeniem w najbliższych latach.