Komunikaty PR

Czym przyprawić groch z kapustą?

2018-12-06  |  15:00
Biuro prasowe

Kapusta z grochem to tradycyjne polskie danie, kojarzące się z wigilijną kolacją. Warto sięgać po nie jednak znacznie częściej, zwłaszcza jesienią i zimą, ponieważ ma niewiele kalorii, a do tego jest sycące. Doskonałego smaku nadadzą mu przyprawa do bigosu i dań z kapusty Galeo lub przyprawa do dań z fasoli Galeo.

Jak przyrządzić groch z kapustą? Na początku należy odmierzyć trzy porcje niezbyt kwaśnej kiszonej kapusty i jedną porcję grochu. Osobno ugotować do miękkości kapustę z odrobina wody i groch, a następnie połączyć. Dodać przesmażoną na oleju cebulkę i doprawić do smaku przyprawą do bigosu i dań z kapusty Galeo lub przyprawą do dań z fasoli Galeo. Chwilę razem podusić. Do kapusty można dodać również marchewkę, a groch zamienić na ciecierzycę. Wielką zaletą tego dania, zwłaszcza w kontekście czasochłonnych wigilijnych przygotowań, jest to, że najlepiej smakuje 2-3 dni po przyrządzeniu. 

Obie przyprawy zawsze warto mieć w domu – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. To właśnie wtedy najlepiej smakuje fasolka po bretońsku, gulasz z cieciorki i zupa z soczewicy. W kompozycji do dań z fasoli Galeo znajdują się zioła i przyprawy, które nadają roślinom motylkowym wyjątkowego smaku i nieco ostrości: majeranek, czosnek, kminek, słodka papryka, kolendra, gorczyca i chili, a także dopasowana ilość soli. Z kolei krokietom, bigosowi czy kwaśnicy na wędzonce wyjątkowy charakter zapewni mieszanka do bigosu i dań z kapusty Galeo. Zawiera to, co doskonale łączy się z takim potrawami, czyli marchew, gorczycę, kminek, kolendrę, słodką paprykę, czosnek, chili, tymianek, ziele angielskie, owoc jałowca, szczyptę cukru dla przełamania smaku i sól.

Przyprawę do bigosu i dań z kapusty Galeo w opakowaniu 16 g oraz przyprawę do dań z fasoli Galeo w opakowaniu 20 g znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour, E.Leclerc i Delikatesy Centrum w cenie ok. 1,29 zł.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kalejdoskop smaków - przegląd wielkanocnych stołów w różnych regionach Polski Biuro prasowe
2019-04-20 | 17:30

Kalejdoskop smaków - przegląd wielkanocnych stołów w różnych regionach Polski

Za chwilę Wielkanoc! Pomimo, że Święto obchodzone jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw. Wiedzieliście, że
Żywienie Trwa „WielkaMOC dawania” w Galerii Krakowskiej
2019-04-18 | 10:11

Trwa „WielkaMOC dawania” w Galerii Krakowskiej

10 000 torebek herbaty, po 4 000 woreczków ryżu i kaszy, 45 kilogramów kawy oraz 200 w pełni podlegających recyklingowi puszek konserw – to dotychczasowy efekt akcji
Żywienie Moc spotkań przy wspólnym stole!
2019-04-18 | 08:45

Moc spotkań przy wspólnym stole!

W roli gospodarzy wystąpi niepowtarzalny duet, znany kucharz, Pascal Brodnicki oraz znawca naszego narodowego trunku, Maciej Starosolski. Obaj eksperci opowiedzą o magii stołu, podzielą się

Żywienie

Katarzyna Bosacka: Nie należy zbyt długo grillować mięsa. Powstają w nim substancje rakotwórcze

Dziennikarka przekonuje, że nieumiejętne grillowanie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. W swoich programach niejednokrotnie udowadniała już, że wdychanie dymu i spalin z grilla zwiększa ryzyko powstania chorób nowotworowych. Dodatkowo naukowcy alarmują, że 200 gramów kiełbasy przyrządzonej na tradycyjnym grillu węglowym dostarcza nam 100 razy więcej szkodliwego benzo(a)pirenu niż 20 wypalonych papierosów. Tego typu urządzenia szkodzą zarówno na etapie rozpalania, jak i przyrządzania żywności.

Partner sekcji zdrowie

Gwiazdy

Maja Hyży: jestem bardzo rodzinna. Tak jestem wychowana i nie wyobrażam sobie spędzać świąt bez mojej rodziny

Wokalistka podkreśla, że jest bardzo przywiązana do tradycji i z przyjemnością kultywuje świąteczne zwyczaje. Wielkanoc kojarzy jej się z czasem spędzonym z rodziną, z koszyczkiem przystrojonym bukszpanem i okolicznościowymi dekoracjami. Wokalistka zdradza, że chętnie maluje wtedy z dziećmi pisanki, piecze swój popisowy sernik i przygotowuje jajka faszerowane w skorupce.

Handel

Polacy bardziej niż Niemcy i Brytyjczycy są przywiązani do tradycyjnych sklepów. Mimo to już połowa robi zakupy w sieci

Handel internetowy rozwija się w Polsce bardzo szybko – w tym roku będzie wart już 50 mld zł, a zakupy online robi już 15 mln Polaków. Z drugiej strony polscy konsumenci wyróżniają się na tle innych nacji przywiązaniem do tradycyjnego kanału sprzedaży. 49 proc. chce mieć możliwość przetestowania produktów w fizycznym sklepie przed zakupem – wynika z badań SAP. Polacy oczekują spójnego podejścia marek do klientów we wszystkich kanałach sprzedaży. To dla sprzedawców wyzwanie, w którym wsparciem może być wdrożenie odpowiednich technologii. 

Moda

Dorota Goldpoint: Sporo uwagi poświęciłam kolekcji weddingowej. Ślub Harry’ego i Meghan odcisnął bardzo duże piętno na modzie

Projektantka stworzyła ślubną kolekcję dla gości weselnych. Skierowana jest ona do wielu pokoleń, więc każda z pań znajdzie w niej odpowiednią kreację na wesele, niezależnie od roli, jaką pełni w tym dniu. W kolekcji dominuje pudrowy róż, mięta i złamana biel. Wyraźnym akcentem są też printy kwiatowe. Po raz pierwszy marka zaproponowała również dziecięce sukienki z jedwabnej organzy i szyfonu.