Komunikaty PR

Kalejdoskop smaków - przegląd wielkanocnych stołów w różnych regionach Polski

2019-04-20  |  17:30
Biuro prasowe

Za chwilę Wielkanoc! Pomimo, że Święto obchodzone jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw. Wiedzieliście, że Małopolska słynie z lanckorońskiej chrzanówki, a na Śląsku w tym dniu króluje babka majonezowa? Zylc to z kolei symbol Kaszub, a w regionie Kurpiów Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez rejbaka. Jakie bogactwa kryją w sobie regionalne potrawy i które z kulinarnych tradycji warto pielęgnować?

1.Wieś Lanckorona – symbol wielkanocnej Małopolski

To właśnie z tego miejsca pochodzi najwięcej wielkanocnych smaków Małopolski. We wsi Lanckorona, położonej nad rzeką Skawinką tradycją wielkanocną stało się przygotowywanie lanckorońskiej chrzanówki, czyli zupy na bazie startego chrzanu, kiełbasy i wędzonki. Potrawę zagęszcza się mąką i kwaśną śmietaną oraz doprawia czosnkiem i koprem. Całość podawana jest z ćwiartowanym jajkiem. Danie do dnia dzisiejszego cieszy się dużą popularnością również z innego względu. Z uwagi na zawartość siekanego lubczyku uznawane jest za bardzo dobry, naturalny afrodyzjak. Inną, nieco mniej znaną, ale równie wartą wspomnienia potrawą jest strząska – rdzenne, małopolskie danie wielkanocne wywodzące się ze wsi Siedliszowice. Czym się charakteryzuje? To masa składająca się z pokrojonych świątecznych wędlin i jajek, z dodatkiem przypraw i startego chrzanu. Całość zalewana jest roztworem z octu i wody. Strząskę przygotowuje się także podczas innych ważnych okoliczności np. imienin. Na obiad, w Niedzielę Wielkanocną polecamy z kolei sodrę – zupę chrzanową, która jest tradycyjną potrawą góralską. Przyrządzona z kwaśnego mleka, śmietany, jajek, skwarek ze świątecznych wędlin oraz białej kiełbasy z pewnością zaskoczy wszystkich gości swoim oryginalnym i regionalnym smakiem.

2.Słodko-słone smaki Śląska

Śląsk w okresie wielkanocnym słynie z połączenia słonych i słodkich smaków. Przykładem jest babka majonezowa, która obok ekstraktu z wanilii i cukru zawiera w sobie mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej oraz majonez. Wyjątkowym daniem jest również święcelnik – ciasto drożdżowe z mięsnym, najlepiej wędzonym nadzieniem. W wielkanocnych daniach Śląska odnaleźć można również wiele słodkich propozycji: kołacze z serem i makiem, strucle, a także buchty – drożdżowe bułki z nadzieniem lub bez.

3.Kurpie – dary lasu

Kurpieto region położony na Mazowszu, na terenie Puszczy ZielonejiPuszczy Białej. Głównymi ośrodkami folkloru kurpiowskiego tej pierwszej są Kadzidło, Łyse i Myszyniec. Kompleks leśny ciągnący się od Pułtuska po Ostrów Mazowiecką nazywany jest natomiast Puszczą Białą. 

Kuchnia kurpiowska bazuje na darach lasu. Do potraw regionalnych wykorzystywane są grzyby, borówki, a także jagody jałowca, które świetnie nadają się jako dodatek do mięs. Najważniejszą potrawą podawaną na Wielkanoc jest z pewnością rejbak – babka ziemniaczana, z dodatkiem kiełbasy, boczku i cebuli. Na uwagę zasługuje również pieczeń oraz kiszka ziemniaczana. Tradycyjnymi specjałami są także zupa grzybowa przygotowywana z zielonych gąsek oraz gęś pieczona z jabłkami lub kapustą – Kuchnia kurpiowska to kopalnia pomysłów kulinarnych i pysznych smaków. Wiele inspiracji z tego regionu można zaprezentować na własnym świątecznym stole. Mogą to być zarówno dania główne na gorąco, jak i delikatne, regionalne przysmaki w postaci kurpiowskich przekąsek. Z pewnością polecam spróbowanie jajek po kurpiowsku, które zamiast klasycznego farszu podawane są z pasztetem i boczkiem. Inną ciekawą potrawą mogą okazać się mini paszteciki z kminkiem oraz tradycyjny kurpiowski żurek z dodatkiem białej kiełbasy, jajek przepiórczych, suszonych borowików, rzeżuchy i musu chrzanowego. – tłumaczy Piotr Laskowski, dyrektor sprzedaży i marketingu firmy JBB Bałdyga.

4.A co posmakować na Kaszubach?

Niegdyś, podczas śniadania wielkanocnego w tym regionie obowiązywał post. Na stołach widniały ryby, jajka i kluski ze śliwkami, a prawdziwa uczta rozpoczynała się dopiero na obiad. Dzisiaj Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez gotowanej szynki oraz zylca – galaretki z włoszczyzny i wieprzowych nóżek, z dodatkiem głowizny i golonki. Z kolei podczas śniadania musi pojawić się prażnica – świąteczna jajecznica w wersji mięsnej, z dodatkiem słoniny czy boczku lub w rybnej odsłonie – przygotowywanej na wędzonym węgorzu. 

Niezależnie od tego, w jakiej części kraju mieszkamy, warto skosztować różnych smaków, królujących na wielkanocnym stole. W wielu regionach Polski wciąż kultywowane są dawne obyczaje, które z uwagi na wieloletnią tradycję z pewnością powinno się pielęgnować. Zachęcamy do sięgania po dorobek kuchni regionalnych i odkrywania rodzimych smaków, przygotowując świąteczne przysmaki. Wesołych, pysznych Świąt!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pomysł na dania mooooocno pomidorowe! Biuro prasowe
2019-05-24 | 12:00

Pomysł na dania mooooocno pomidorowe!

Słoneczna i ciepła pora roku przynosi nie tylko dłuższe dni i więcej energii do działania. Zmienia się także całkowicie nasza codzienna dieta – dojrzewają sezonowe warzywa i owoce.
Żywienie Grillowe menu – czym zaskoczyć gości?
2019-05-24 | 11:00

Grillowe menu – czym zaskoczyć gości?

Nadchodzące weekendy wielu z nas upłyną pod znakiem grillowania w gronie rodziny i przyjaciół. W końcu sezon wiosenno-letni, przy sprzyjającej aurze, to najlepsza pora, by dać
Żywienie ETi zaprasza wrocławian do wyzwania Dare
2019-05-24 | 10:15

ETi zaprasza wrocławian do wyzwania Dare

Odwiedź stoisko i zabierz ze sobą słodkie nagrody! „Dare. Odważ się na nowe” – pod tym hasłem w najbliższy weekend wystartuje akcja promocyjna czekoladowych wafli Dare

Gwiazdy

Dorota Wellman o hejterach: Nie czytam czegoś, co jest wylaniem czyichś kompleksów. Nie interesuje mnie to

Dziennikarka przyznaje, że na co dzień spotyka się z ogromnym hejtem, ale za nic ma tego typu krytykę. Negatywne komentarze anonimowych osób nie są dla niej w żaden sposób konstruktywne, bo mają na celu tylko obrażanie i poniżanie. Uprzedzając ataki, w swojej najnowszej książce „I ty możesz być modelką” dziennikarka z góry zastrzegła, że poprzez tę publikację nie promuje otyłości.

Seriale

Danuta Stenka: kręcenie scen erotycznych nie należy do przyjemności

Wszystkie sytuacje, które w życiu sprawiają przyjemność, na planie filmowym są koszmarem  mówi gwiazda. Ma na myśli m.in. sceny erotyczne, których kręcenie zawsze wywołuje w niej napięcie nerwowe. Aktorka podkreśla jednak, że dyskomfort ten może zmniejszyć nastrojowe oświetlenie planu oraz umiejętności operatora.

Motoryzacja

Młodych kierowców gubi brawura i małe doświadczenie. Powodują najwięcej wypadków drogowych

Młodzi kierowcy w wieku 18–24 lata stanowią największą grupę zarówno sprawców, jak i ofiar wypadków drogowych. Tylko w Polsce w 2018 roku z 31,7 tys. wypadków ponad 5 tys. spowodowali właśnie młodzi kierowcy. Gubi ich szybka jazda i skłonność do brawury w połączeniu z brakiem doświadczenia oraz stosunkowo niewielkimi umiejętnościami. Niezbędną wiedzę mogą zdobyć na szkoleniach z zawodowymi kierowcami.

Motoryzacja

Rafał Jonkisz: W samochodach dla mnie najważniejsze są aspekty wizualne. Auto musi mieć jeszcze sportowy pazur

Model nie ukrywa, że jest estetą, dlatego dla niego najważniejszy jest niebanalny design samochodu. Najlepiej, by pojazd jednocześnie miał opływowe kształty, bogato wyposażone wnętrze i dużo koni mechanicznych pod maską. Jeśli chodzi o rodzaj nadwozia, to w grę wchodzi wersja sedan albo coupé.