Komunikaty PR

Kalejdoskop smaków - przegląd wielkanocnych stołów w różnych regionach Polski

2019-04-20  |  17:30
Biuro prasowe

Za chwilę Wielkanoc! Pomimo, że Święto obchodzone jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw. Wiedzieliście, że Małopolska słynie z lanckorońskiej chrzanówki, a na Śląsku w tym dniu króluje babka majonezowa? Zylc to z kolei symbol Kaszub, a w regionie Kurpiów Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez rejbaka. Jakie bogactwa kryją w sobie regionalne potrawy i które z kulinarnych tradycji warto pielęgnować?

1.Wieś Lanckorona – symbol wielkanocnej Małopolski

To właśnie z tego miejsca pochodzi najwięcej wielkanocnych smaków Małopolski. We wsi Lanckorona, położonej nad rzeką Skawinką tradycją wielkanocną stało się przygotowywanie lanckorońskiej chrzanówki, czyli zupy na bazie startego chrzanu, kiełbasy i wędzonki. Potrawę zagęszcza się mąką i kwaśną śmietaną oraz doprawia czosnkiem i koprem. Całość podawana jest z ćwiartowanym jajkiem. Danie do dnia dzisiejszego cieszy się dużą popularnością również z innego względu. Z uwagi na zawartość siekanego lubczyku uznawane jest za bardzo dobry, naturalny afrodyzjak. Inną, nieco mniej znaną, ale równie wartą wspomnienia potrawą jest strząska – rdzenne, małopolskie danie wielkanocne wywodzące się ze wsi Siedliszowice. Czym się charakteryzuje? To masa składająca się z pokrojonych świątecznych wędlin i jajek, z dodatkiem przypraw i startego chrzanu. Całość zalewana jest roztworem z octu i wody. Strząskę przygotowuje się także podczas innych ważnych okoliczności np. imienin. Na obiad, w Niedzielę Wielkanocną polecamy z kolei sodrę – zupę chrzanową, która jest tradycyjną potrawą góralską. Przyrządzona z kwaśnego mleka, śmietany, jajek, skwarek ze świątecznych wędlin oraz białej kiełbasy z pewnością zaskoczy wszystkich gości swoim oryginalnym i regionalnym smakiem.

2.Słodko-słone smaki Śląska

Śląsk w okresie wielkanocnym słynie z połączenia słonych i słodkich smaków. Przykładem jest babka majonezowa, która obok ekstraktu z wanilii i cukru zawiera w sobie mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej oraz majonez. Wyjątkowym daniem jest również święcelnik – ciasto drożdżowe z mięsnym, najlepiej wędzonym nadzieniem. W wielkanocnych daniach Śląska odnaleźć można również wiele słodkich propozycji: kołacze z serem i makiem, strucle, a także buchty – drożdżowe bułki z nadzieniem lub bez.

3.Kurpie – dary lasu

Kurpieto region położony na Mazowszu, na terenie Puszczy ZielonejiPuszczy Białej. Głównymi ośrodkami folkloru kurpiowskiego tej pierwszej są Kadzidło, Łyse i Myszyniec. Kompleks leśny ciągnący się od Pułtuska po Ostrów Mazowiecką nazywany jest natomiast Puszczą Białą. 

Kuchnia kurpiowska bazuje na darach lasu. Do potraw regionalnych wykorzystywane są grzyby, borówki, a także jagody jałowca, które świetnie nadają się jako dodatek do mięs. Najważniejszą potrawą podawaną na Wielkanoc jest z pewnością rejbak – babka ziemniaczana, z dodatkiem kiełbasy, boczku i cebuli. Na uwagę zasługuje również pieczeń oraz kiszka ziemniaczana. Tradycyjnymi specjałami są także zupa grzybowa przygotowywana z zielonych gąsek oraz gęś pieczona z jabłkami lub kapustą – Kuchnia kurpiowska to kopalnia pomysłów kulinarnych i pysznych smaków. Wiele inspiracji z tego regionu można zaprezentować na własnym świątecznym stole. Mogą to być zarówno dania główne na gorąco, jak i delikatne, regionalne przysmaki w postaci kurpiowskich przekąsek. Z pewnością polecam spróbowanie jajek po kurpiowsku, które zamiast klasycznego farszu podawane są z pasztetem i boczkiem. Inną ciekawą potrawą mogą okazać się mini paszteciki z kminkiem oraz tradycyjny kurpiowski żurek z dodatkiem białej kiełbasy, jajek przepiórczych, suszonych borowików, rzeżuchy i musu chrzanowego. – tłumaczy Piotr Laskowski, dyrektor sprzedaży i marketingu firmy JBB Bałdyga.

4.A co posmakować na Kaszubach?

Niegdyś, podczas śniadania wielkanocnego w tym regionie obowiązywał post. Na stołach widniały ryby, jajka i kluski ze śliwkami, a prawdziwa uczta rozpoczynała się dopiero na obiad. Dzisiaj Wielkanoc nie mogłaby się obejść bez gotowanej szynki oraz zylca – galaretki z włoszczyzny i wieprzowych nóżek, z dodatkiem głowizny i golonki. Z kolei podczas śniadania musi pojawić się prażnica – świąteczna jajecznica w wersji mięsnej, z dodatkiem słoniny czy boczku lub w rybnej odsłonie – przygotowywanej na wędzonym węgorzu. 

Niezależnie od tego, w jakiej części kraju mieszkamy, warto skosztować różnych smaków, królujących na wielkanocnym stole. W wielu regionach Polski wciąż kultywowane są dawne obyczaje, które z uwagi na wieloletnią tradycję z pewnością powinno się pielęgnować. Zachęcamy do sięgania po dorobek kuchni regionalnych i odkrywania rodzimych smaków, przygotowując świąteczne przysmaki. Wesołych, pysznych Świąt!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie W Jaworze po raz kolejny będą bić Rekord Polski na najdłuższy piernik Biuro prasowe
2019-08-19 | 07:00

W Jaworze po raz kolejny będą bić Rekord Polski na najdłuższy piernik

Już po raz kolejny w Jaworze odbędzie się wielkie Święto Chleba i Piernika. Tym razem na wydarzeniu spotkamy się między 23 a 25 sierpnia 2019 roku. Również i tym
Żywienie Czarno na białym! Pięć sprawdzonych sposobów na „kontrastowe” ciasta
2019-08-16 | 01:00

Czarno na białym! Pięć sprawdzonych sposobów na „kontrastowe” ciasta

Czerń i biel to sprawdzone eleganckie i wyrafinowane połączenie. Dlaczego więc na wieczór w stylu glamour z przyjaciółkami albo rodzinny seans „Rodziny
Żywienie Nie taki szpinak straszny, jak go przyrządzą
2019-08-15 | 01:00

Nie taki szpinak straszny, jak go przyrządzą

Znany z kreskówek Popeye zajadał się szpinakiem, aby zyskać nadludzką moc. Nic dziwnego. Szpinak jest bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, witaminę C, luteinę oraz beta-karoten.

Kalendarium

Gwiazdy

Magda Gessler: Nigdy w życiu nie robiłam sobie nic na twarzy. Miałam paraliż nerwu trójdzielnego, przez co czasami wygląda ona nieregularnie

Gwiazda TVN często jest posądzana o poddawanie się zabiegom medycyny estetycznej, dlatego też nie ukrywa, że irytuje ją, gdy ktoś wmawia jej poprawianie urody. Restauratorka podkreśla, że nie ma czasu nawet na regularny masaż, a tym bardziej na spędzanie długich godzin w gabinetach medycyny estetycznej. Przyznaje, że na jej nieregularne rysy twarzy wpływ miał paraliż nerwu trójdzielnego.

Seriale

Violetta Arlak: chciałabym przebierać w scenariuszach jak w ulęgałkach. Niestety tak nie jest

Od moich bohaterek przejmuję filozofię, która stwierdza: idź do przodu, bądź odważna – mówi aktorka. Podkreśla, że nigdy się nie poddaje, a problemy traktuje jak drobne kamyki na drodze do celu, a nie poważne przeszkody. Nie ukrywa też, że chciałaby dostawać więcej scenariuszy i móc wybierać w ofertach ról.

 

Problemy społeczne

Rak piersi dla Polek to wciąż temat tabu. Strach przed chorobą i reakcją bliskich powstrzymuje je przed regularnymi badaniami

Mimo świadomości na temat konieczności wykonywania samobadania piersi oraz niezbędnych badań takich jak USG, czy mammografia, Polki nadal nie wykonują regularnych badań. Najczęstszymi powodami są lęk przed otrzymaniem diagnozy, trudnym leczeniem, naznaczeniem społecznym, czy obawa przed brakiem dostępu do terapii. Ten lęk każdego roku skutecznie powstrzymuje Polki przed regularnymi badaniami, rozmową o zdrowiu, a także poinformowaniem najbliższych o diagnozie raka piersi. Choroba jest wciąż tematem tabu, szczególnie gdy diagnoza ma postać zaawansowaną.

Media

Marek Krupski: marzy mi się talk show współprowadzony przez moją żonę. Chcemy częściej pracować razem

Żałuję, że tak późno zacząłem pracować z żoną – mówi aktor. Latem spotkał się z Magdaleną Modrą na planie drugiego sezonu serialu "Rodzinny interes", już myśli jednak o kolejnych wspólnych przedsięwzięciach. Jego zawodowym marzeniem jest talk show, który mógłby prowadzić z żoną.