Komunikaty PR

Kuchnia wielkanocna – tradycyjnie czy w duchu nowoczesności?

2019-04-15  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Monika Zgierun
Walk PR

Dzielna 60
01-029 Warszawa
monika.zgierun|walk.pl| |monika.zgierun|walk.pl
519 022 008
www.walk.pl
Do pobrania Wielkanoc ( 0.3 MB )

Z Wielkanocą związanych jest wiele kulinarnych tradycji. Na naszych stołach od lat serwowane dania takie jak żur, jaja, pieczone mięsa, pasztety czy sałatka warzywna. Jednak coraz częściej szukamy inspiracji, aby unowocześnić dania, które znamy od lat. Niezależnie od tego jaki rodzaj kuchni wybierasz, potrawy potrzebują odpowiedniego doprawienia. Warto sięgnąć po naturalne mieszanki przypraw, które wzbogacą i podkreślą świąteczne smaki. 

Wielkanocny stół może być popisem tradycyjnej polskiej kuchni. Większość osób ma swoje ulubione smaki, kojarzące się z tym świętem. Często są to dania znane z dzieciństwa, przygotowywane przez nasze babcie czy mamy. Dawniej w pierwszy dzień świąt wielkanocnych ograniczano się do podawania „dań bez dymu”, czyli potraw na zimno – jajek w różnych postaciach, mięs, galaret czy sałatek. Jedynym gorącym daniem na stole był kwaśny żur. Dziś też trudno sobie wyobrazić świąteczne ucztowanie bez potraw na zimno, a przede wszystkim pysznego pasztetu. Co ciekawe nie ma jednego, idealnego przepisu na ten przysmak, prawie każda gospodyni ma swój własny – z różnych połączeń mięs, z dodatkiem warzyw lub bez nich. 

 

Polacy coraz częściej przy okazji świąt zwracają uwagę nie tylko na związaną z potrawami tradycję, ale też ich walory odżywcze i panujące trendy żywieniowe. Dlatego szukają rozwiązań, aby Wielkanoc nie kojarzyła się tylko z ciężkimi, tłustymi potrawami, nie tracąc przy tym smaków, które znają od dzieciństwa. Tak naprawdę wystarczy kilka drobnych zmian w przepisie, aby danie było mniej kaloryczne i lżejsze: majonez w sałatce można rozrobić z jogurtem naturalnym, polewę mazurka zrobić z gorzkiej czekolady, a zamiast wieprzowiny wybrać drób. A co ze wspomnianym wyżej pasztetem, bez którego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy? Wśród różnorodnych pasztetów można znaleźć także wiele opcji warzywnych. Odpowiednia kompozycja warzyw, ziół i przypraw na pewno zaspokoi podniebienia najwybredniejszych smakoszy.

 

Jeżeli wciąż szukasz swojego idealnego przepisu na pasztet, możesz zainspirować się poniższymi recepturami. 

 

Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy
 

  • 800g mięsa drobiowego
  • 300g wątróbki drobiowej
  • 0,4kg boczku
  • 4 jajka rozmiar L/XL 
  • 1 bułka kajzerka
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 duże liście laurowe
  • średnia cebula
  • Vegeta Natur z czosnkiem
  • Vegeta Natur do mięs
  • Pieprz

 

Mięso drobiowe oraz boczek zalać wodą. Wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i obraną cebulę i łyżeczkę Vegety Natur z czosnkiem. Gotować do całkowitej miękkości mięsa – około 1,5 godziny. Wątróbkę ugotować (nie soląc wody), wystudzić i przemielić razem z namoczoną bułką i cebulą. Doprawić masę Vegetą Natur do mięs i pieprzem. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić i wmieszać delikatnie w masę. Masę przełożyć do blaszek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą (przygotowana porcja wypełni dwie blaszki długości 20cm). Piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. 

 

 

Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g marchewki
  • 350 g selera
  • 130 g pietruszki
  • 75 g kaszy jaglanej 
  • 60 g suszonych pomidorów Podravka
  • Vegeta Natur z koperkiem
  • Sos sojowy

Warzywa obrać, ugotować i ostudzić. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i przelewamy wrzątku, aby pozbyć się posmaku goryczki. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa przekładamy do blendera razem z połową kaszy jaglanej, sosem sojowym i 2 łyżeczkami Vegety Natur z koperkiem i 4-5 suszonymi pomidorami. Po zblendowaniu do mieszanki dodajemy resztę kaszy.  Formę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką przekładamy farsz warstwami. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy pomidorki i przykrywamy reszta farszu. Część pomidorków można zostawić na wierzch. Na wierzchu możemy też ułożyć inne warzywa takie jak czerwona czy biała cebula.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5-2 h. Najlepiej sprawdzać regularnie czy pasztet się zbyt nie przypieka (moje cebulki się trochę zbyt przypiekły tym razem).

 

Niezależnie od tego czy przestrzegasz twardo tradycji, czy wolisz tchnąć nowoczesnego ducha w świąteczne posiłki na końcu i tak najważniejszy jest smak. Chcąc być pewnym, że wielkanocne dania, mięsne czy też warzywne, będą wyjątkowe i przypadną do gustu naszych gości, można skorzystać z gotowych mieszanek przypraw – należy jednak pamiętać, aby wybrać z półki te, które nie zawierają sztucznych dodatków smakowych. Duży wybór takich przypraw oferuje Vegeta Natur. To wysokiej jakości receptury, oparte na przyprawach, ziołach i warzywach. Produkty Vegeta Natur są pozbawione wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.

Więcej informacji o produktach Vegeta Natur oraz inspirujące przepisy znaleźć można na stronie: www.vegeta.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Chrupiące lato na talerzu! Biuro prasowe
2019-07-18 | 17:00

Chrupiące lato na talerzu!

Choć lato w pełni to pogoda za oknem potrafi zaskakiwać. Raz jest upalnie, następnego dnia deszczowo i ponuro. Niezależnie od temperatury, wakacje to doskonała okazja do spotkań ze
Żywienie 5 AZJATYCKICH POTRAW WARTYCH GRZECHU
2019-07-18 | 01:00

5 AZJATYCKICH POTRAW WARTYCH GRZECHU

5 AZJATYCKICH POTRAW WARTYCH GRZECHU   Azja słynie z wielu potraw, których jako Europejczycy nigdy nie próbowaliśmy, a być może nawet o nich nie słyszeliśmy.
Żywienie Olej Rapso zdobywa wyróżnienie w konkursie „Złoty Paragon-Nagroda Kupców Polskic
2019-07-17 | 01:00

Olej Rapso zdobywa wyróżnienie w konkursie „Złoty Paragon-Nagroda Kupców Polskic

Zaufanie wśród konsumentów Olej Rapso już kolejny raz zdobył wyróżnienie w konkursie „Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich” w kategorii

Kalendarium

Uroda

Katarzyna Bujakiewicz: Na co dzień chodzę bez makijażu. Na ściankę tak zupełnie naturalnie nie odważyłabym się wyjść

Aktorka preferuje naturalny wygląd, bez makijażu. Na co dzień rezygnuje więc z kosmetyków kolorowych na rzecz tych, które pielęgnują skórę, jak np. Hyaluronic Aloe Jelly. Na pełny make-up aktorka stawia tylko przy okazji dużych wyjść, ponieważ w świetle jupiterów widać każdą niedoskonałość, a takie wpadki są szeroko komentowane w mediach. Co prawda, ona sama ma duży dystans do swojego wyglądu, ale dobrze wie, jak takie negatywne opinie przeżywają jej młodsze koleżanki.

Muzyka

Shaggy: Czuję niesamowitą więź z Polską. Bardzo się cieszę, że Polacy nadal chcą mnie słuchać

Lubię Polskę za wódkę, gulasz i tutejszą publiczność – mówi wokalista. Podkreśla, że zawsze cieszy go perspektywa grania dla polskiej publiczności, która odwdzięcza mu się niesamowitą energią podczas koncertów na żywo. Z przyjemnością dostrzega też efekty transformacji, jaką Polska przeszła na przestrzeni ostatnich dwóch dekad.

Praca

Polki spędzają z dziećmi najwyżej rok po porodzie. O powrocie do pracy decydują głównie względy ekonomiczne

Wyłącznie opiece nad dzieckiem Polki chciałyby się poświęcić przez pierwsze trzy lata jego życia. Zdecydowana większość młodych mam już po rocznym urlopie macierzyńskim wraca jednak do pracy. Kierują się zarówno względami ekonomicznymi, jak i chęcią samorozwoju. Udanemu łączeniu życia zawodowego z rodzinnym sprzyjają benefity ze strony pracodawców, m.in. elastyczny czas pracy, możliwość wykonywania niektórych obowiązków zdalnie oraz punktualnego wychodzenia z biura.

Film

Mateusz Banasiuk: Rola w „Furiozie” to dla mnie spełnienie marzeń. Ten film to czysta adrenalina

„Furioza” ma być pierwszym polskim filmem o świecie kiboli i chuliganów. Zdaniem Mateusza Banasiuka jest to spektakularne kino, które ma szanse zachwycić polskich widzów. Podkreśla, że praca na planie jest wymagająca i angażująca, rola lekarza związanego ze środowiskiem ultrasów jest jednak spełnieniem jego aktorskich marzeń.