Komunikaty PR

Kuchnia wielkanocna – tradycyjnie czy w duchu nowoczesności?

2019-04-15  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Monika Zgierun
Walk PR

Dzielna 60
01-029 Warszawa
monika.zgierun|walk.pl| |monika.zgierun|walk.pl
519 022 008
www.podravka.pl
Do pobrania Wielkanoc ( 0.3 MB )

Z Wielkanocą związanych jest wiele kulinarnych tradycji. Na naszych stołach od lat serwowane dania takie jak żur, jaja, pieczone mięsa, pasztety czy sałatka warzywna. Jednak coraz częściej szukamy inspiracji, aby unowocześnić dania, które znamy od lat. Niezależnie od tego jaki rodzaj kuchni wybierasz, potrawy potrzebują odpowiedniego doprawienia. Warto sięgnąć po naturalne mieszanki przypraw, które wzbogacą i podkreślą świąteczne smaki. 

Wielkanocny stół może być popisem tradycyjnej polskiej kuchni. Większość osób ma swoje ulubione smaki, kojarzące się z tym świętem. Często są to dania znane z dzieciństwa, przygotowywane przez nasze babcie czy mamy. Dawniej w pierwszy dzień świąt wielkanocnych ograniczano się do podawania „dań bez dymu”, czyli potraw na zimno – jajek w różnych postaciach, mięs, galaret czy sałatek. Jedynym gorącym daniem na stole był kwaśny żur. Dziś też trudno sobie wyobrazić świąteczne ucztowanie bez potraw na zimno, a przede wszystkim pysznego pasztetu. Co ciekawe nie ma jednego, idealnego przepisu na ten przysmak, prawie każda gospodyni ma swój własny – z różnych połączeń mięs, z dodatkiem warzyw lub bez nich. 

 

Polacy coraz częściej przy okazji świąt zwracają uwagę nie tylko na związaną z potrawami tradycję, ale też ich walory odżywcze i panujące trendy żywieniowe. Dlatego szukają rozwiązań, aby Wielkanoc nie kojarzyła się tylko z ciężkimi, tłustymi potrawami, nie tracąc przy tym smaków, które znają od dzieciństwa. Tak naprawdę wystarczy kilka drobnych zmian w przepisie, aby danie było mniej kaloryczne i lżejsze: majonez w sałatce można rozrobić z jogurtem naturalnym, polewę mazurka zrobić z gorzkiej czekolady, a zamiast wieprzowiny wybrać drób. A co ze wspomnianym wyżej pasztetem, bez którego nie wyobrażamy sobie Wielkanocy? Wśród różnorodnych pasztetów można znaleźć także wiele opcji warzywnych. Odpowiednia kompozycja warzyw, ziół i przypraw na pewno zaspokoi podniebienia najwybredniejszych smakoszy.

 

Jeżeli wciąż szukasz swojego idealnego przepisu na pasztet, możesz zainspirować się poniższymi recepturami. 

 

Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy
 

  • 800g mięsa drobiowego
  • 300g wątróbki drobiowej
  • 0,4kg boczku
  • 4 jajka rozmiar L/XL 
  • 1 bułka kajzerka
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 duże liście laurowe
  • średnia cebula
  • Vegeta Natur z czosnkiem
  • Vegeta Natur do mięs
  • Pieprz

 

Mięso drobiowe oraz boczek zalać wodą. Wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i obraną cebulę i łyżeczkę Vegety Natur z czosnkiem. Gotować do całkowitej miękkości mięsa – około 1,5 godziny. Wątróbkę ugotować (nie soląc wody), wystudzić i przemielić razem z namoczoną bułką i cebulą. Doprawić masę Vegetą Natur do mięs i pieprzem. Dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić i wmieszać delikatnie w masę. Masę przełożyć do blaszek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą (przygotowana porcja wypełni dwie blaszki długości 20cm). Piec około 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180oC. 

 

 

Pasztet warzywny z suszonymi pomidorami

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g marchewki
  • 350 g selera
  • 130 g pietruszki
  • 75 g kaszy jaglanej 
  • 60 g suszonych pomidorów Podravka
  • Vegeta Natur z koperkiem
  • Sos sojowy

Warzywa obrać, ugotować i ostudzić. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i przelewamy wrzątku, aby pozbyć się posmaku goryczki. Następnie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa przekładamy do blendera razem z połową kaszy jaglanej, sosem sojowym i 2 łyżeczkami Vegety Natur z koperkiem i 4-5 suszonymi pomidorami. Po zblendowaniu do mieszanki dodajemy resztę kaszy.  Formę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką przekładamy farsz warstwami. Po ułożeniu pierwszej warstwy układamy pomidorki i przykrywamy reszta farszu. Część pomidorków można zostawić na wierzch. Na wierzchu możemy też ułożyć inne warzywa takie jak czerwona czy biała cebula.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5-2 h. Najlepiej sprawdzać regularnie czy pasztet się zbyt nie przypieka (moje cebulki się trochę zbyt przypiekły tym razem).

 

Niezależnie od tego czy przestrzegasz twardo tradycji, czy wolisz tchnąć nowoczesnego ducha w świąteczne posiłki na końcu i tak najważniejszy jest smak. Chcąc być pewnym, że wielkanocne dania, mięsne czy też warzywne, będą wyjątkowe i przypadną do gustu naszych gości, można skorzystać z gotowych mieszanek przypraw – należy jednak pamiętać, aby wybrać z półki te, które nie zawierają sztucznych dodatków smakowych. Duży wybór takich przypraw oferuje Vegeta Natur. To wysokiej jakości receptury, oparte na przyprawach, ziołach i warzywach. Produkty Vegeta Natur są pozbawione wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.

Więcej informacji o produktach Vegeta Natur oraz inspirujące przepisy znaleźć można na stronie: www.vegeta.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nadciągają posiłki! Mały Głód i jego Ekipa rzucają wyzwanie Danio Biuro prasowe
2019-04-24 | 07:00

Nadciągają posiłki! Mały Głód i jego Ekipa rzucają wyzwanie Danio

Samotny bohater, Mały Głód, po 15 latach uporczywych działań postanawia poszukać sprzymierzeńców - różnych Głodów pojawiających się między posiłkami. Tym
Żywienie Kalejdoskop smaków - przegląd wielkanocnych stołów w różnych regionach Polski
2019-04-20 | 17:30

Kalejdoskop smaków - przegląd wielkanocnych stołów w różnych regionach Polski

Za chwilę Wielkanoc! Pomimo, że Święto obchodzone jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię, tradycję, a nawet smaki świątecznych potraw. Wiedzieliście, że
Żywienie Trwa „WielkaMOC dawania” w Galerii Krakowskiej
2019-04-18 | 10:11

Trwa „WielkaMOC dawania” w Galerii Krakowskiej

10 000 torebek herbaty, po 4 000 woreczków ryżu i kaszy, 45 kilogramów kawy oraz 200 w pełni podlegających recyklingowi puszek konserw – to dotychczasowy efekt akcji

Żywienie

Joanna Kurowska: Coraz mniej jest tradycji w narodzie, a coraz więcej takiej taśmówki. Warto pielęgnować wielkanocne zwyczaje, bo one scalają rodziny

Aktorka przyznaje, że jako rodowita Kaszubka, niezwykle ceni sobie świąteczne zwyczaje – zarówno związane z Bożym Narodzeniem, jak i z Wielkanocą. W jej domu nie może zabraknąć malowania jaj, ręcznie robionych dekoracji i pieczenia ciast. Zanim więc nadejdzie czas świętowania, zakasuje rękawy i rzuca się w wir domowych porządków i przygotowań. Joanna Kurowska ubolewa natomiast nad tym, że coraz mniej ludzi pielęgnuje tradycje, utrzymuje w tym czasie post i pamięta o religijnym wymiarze tych świąt.

Partner sekcji zdrowie

Gwiazdy

Paulina Młynarska: Od kilku lat organizuję wyjazdy na warsztaty jogi do Azji. Postanowiłam połączyć osobistą pasję z pracą

Dziennikarka przekonuje, że ci, którzy zdecydują się na organizowany przez nią wyjazd do Azji połączony z warsztatami jogi, nie będą żałować. To bowiem doskonała okazja do tego, by spędzić dwa tygodnie w tak urokliwych zakątkach świata, jak Bali czy Birma, odetchnąć, naładować baterie, nawiązać nowe przyjaźnie, a przy okazji zakochać się w jodze. Jej zdaniem osoby, które mają już ze sobą taki turnus, wracają zrelaksowane, zdystansowane, uwolnione od stresu i z nowym spojrzeniem na rzeczywistość.

Farmacja

Liczba niezaszczepionych dzieci wzrosła prawie sześciokrotnie. Resort zdrowia chce edukować Polaków i wzmacniać ich zaufanie do lekarzy

Już ponad 30 tys. rodziców odmówiło poddania dziecka szczepieniom ochronnym. Zdaniem resortu zdrowia to jedna z przyczyn wzrostu zachorowań na odrę, jaki miał miejsce w 2016 i 2018 roku. Rząd obawia się powrotu innych chorób, takich jak błonica i tężec, stąd nacisk na kampanie edukacyjne. Prowadzi je m.in. Główna Inspekcja Sanitarna, a ich celem jest przekonanie Polaków, że szczepienia nie powodują negatywnych skutków ubocznych, mogą natomiast ratować życie i zdrowie.

Gwiazdy

Michalina Sosna: W Wielkanoc w kuchni rządzi babcia z tatą. My z mamą zajmiemy się sprzątaniem i dekorowaniem

Aktorka nie wyobraża sobie, by Wielkanoc spędzić w innym miejscu niż rodzinny dom. Lubi ten wyjątkowy przedświąteczny klimat, gruntowne porządki, przygotowywanie dekoracji i święconki. Kuchnia natomiast to królestwo babci i taty, którzy raczej nie lubią nowości. Przede wszystkim stawiają na sprawdzone przepisy i tradycyjne potrawy.