Komunikaty PR

Nasiona mają moc: sezam

2019-03-14  |  14:00
Biuro prasowe
Do pobrania galeo ( 2.28 MB )

Chociaż powszechnie znany, to używany w Polsce raczej rzadko i najczęściej zjadany w postaci… sezamków i chałwy. Według Flavour Forecast 2019, opublikowanego przez McCormick to właśnie sezam będzie jednym z kulinarnych hitów tego roku. Warto bacznie mu się przyjrzeć.

Rozróżniamy dwa rodzaje sezamu: częściej spotykany biały oraz czarny. Nie są to jednak inne odmiany. Różnica polega na tym, że białe nasionka pozbawione są tej charakterystycznej dla czarnego osłonki. Nieznacznie zmienia to smak, który w przypadku czarnego jest bardziej intensywny.

Myśląc o sezamie nie zdajemy sobie sprawy, że mamy pod ręką jeden z najbardziej popularnych orientalnych składników. Często spotykamy go jako dodatek do sushi, w kuchni koreańskiej czy japońskiej jest jednak uniwersalny – znajdziemy go w daniach mięsnych, warzywnych, a nawet, i to bardzo często, w deserach. W domowej kuchni użyjmy go wraz z ostrą papryką i imbirem Galeo do panierowania tofu bądź dodajmy go do makaronu ryżowego z warzywami.

Sezam sprawdzi się też w kanapkach czy burgerach. Zamiast jednak do bułki (bo kto z nas przyrządza ją w domu?) dodajmy go do kotletów - szczególnie tych warzywnych lub sosu. Razem z tymiankiem Galeo będzie świetny do buraka, z pieprzem ziołowym Galeo stworzy pyszny duet – najlepszy do kalafiora.

Ziarna sezamu pasują też do porannej owsianki czy koktajlu, nadając im lekko orzechowego posmaku. Aby był on intensywniejszy, warto lekko przyprażyć sezam na suchej patelni. Sprawdzi się w towarzystwie cynamonu Galeo, a także gruszek, śliwek i malin.

Sezam znajdziemy na sklepowej półce także w formie pasty. Tahini, bo tak się nazywa, to masa ze zmielonego, a wcześniej uprażonego sezamu. Dodajemy ją do humusu, ale wraz z oliwą, miodem i koperkiem Galeo sprawdzi się też jako składnik sosu do sałatki.

Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych
na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour, E.Leclerc i Delikatesy Centrum w cenie ok. 1,29 zł.

Flavour Forecast - Trendy w smakach McCormick to prognoza najważniejszych inspiracji kulinarnych i składników, które będą kreować przyszłe smaki. Coroczne zestawienie wskazuje kierunki rozwoju branży spożywczej oraz gastronomicznej, bazując na wieloletnim doświadczeniu firmy oraz jej specjalistów.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Pomysł na dania mooooocno pomidorowe! Biuro prasowe
2019-05-24 | 12:00

Pomysł na dania mooooocno pomidorowe!

Słoneczna i ciepła pora roku przynosi nie tylko dłuższe dni i więcej energii do działania. Zmienia się także całkowicie nasza codzienna dieta – dojrzewają sezonowe warzywa i owoce.
Żywienie Grillowe menu – czym zaskoczyć gości?
2019-05-24 | 11:00

Grillowe menu – czym zaskoczyć gości?

Nadchodzące weekendy wielu z nas upłyną pod znakiem grillowania w gronie rodziny i przyjaciół. W końcu sezon wiosenno-letni, przy sprzyjającej aurze, to najlepsza pora, by dać
Żywienie ETi zaprasza wrocławian do wyzwania Dare
2019-05-24 | 10:15

ETi zaprasza wrocławian do wyzwania Dare

Odwiedź stoisko i zabierz ze sobą słodkie nagrody! „Dare. Odważ się na nowe” – pod tym hasłem w najbliższy weekend wystartuje akcja promocyjna czekoladowych wafli Dare

Gwiazdy

Dorota Wellman o hejterach: Nie czytam czegoś, co jest wylaniem czyichś kompleksów. Nie interesuje mnie to

Dziennikarka przyznaje, że na co dzień spotyka się z ogromnym hejtem, ale za nic ma tego typu krytykę. Negatywne komentarze anonimowych osób nie są dla niej w żaden sposób konstruktywne, bo mają na celu tylko obrażanie i poniżanie. Uprzedzając ataki, w swojej najnowszej książce „I ty możesz być modelką” dziennikarka z góry zastrzegła, że poprzez tę publikację nie promuje otyłości.

Seriale

Danuta Stenka: kręcenie scen erotycznych nie należy do przyjemności

Wszystkie sytuacje, które w życiu sprawiają przyjemność, na planie filmowym są koszmarem  mówi gwiazda. Ma na myśli m.in. sceny erotyczne, których kręcenie zawsze wywołuje w niej napięcie nerwowe. Aktorka podkreśla jednak, że dyskomfort ten może zmniejszyć nastrojowe oświetlenie planu oraz umiejętności operatora.

Motoryzacja

Młodych kierowców gubi brawura i małe doświadczenie. Powodują najwięcej wypadków drogowych

Młodzi kierowcy w wieku 18–24 lata stanowią największą grupę zarówno sprawców, jak i ofiar wypadków drogowych. Tylko w Polsce w 2018 roku z 31,7 tys. wypadków ponad 5 tys. spowodowali właśnie młodzi kierowcy. Gubi ich szybka jazda i skłonność do brawury w połączeniu z brakiem doświadczenia oraz stosunkowo niewielkimi umiejętnościami. Niezbędną wiedzę mogą zdobyć na szkoleniach z zawodowymi kierowcami.

Motoryzacja

Rafał Jonkisz: W samochodach dla mnie najważniejsze są aspekty wizualne. Auto musi mieć jeszcze sportowy pazur

Model nie ukrywa, że jest estetą, dlatego dla niego najważniejszy jest niebanalny design samochodu. Najlepiej, by pojazd jednocześnie miał opływowe kształty, bogato wyposażone wnętrze i dużo koni mechanicznych pod maską. Jeśli chodzi o rodzaj nadwozia, to w grę wchodzi wersja sedan albo coupé.